Tysk overklasse
Audi A8 hører hjemme i en bilklasse der baksetet betyr like mye som førerplassen.
Luksussedaner er et spesielt marked. Biler som koster over én million kroner, og aldri kommer med noe annet enn fire dører. Ikke minst i Norge, landet som kun kjører stasjonsvogn eller SUV.
Det eneste stedet man kan være sikker på å se en i løpet av et døgn, er Slottsplassen i Oslo. Dette er biler som i uhyre liten grad har et liv som familiebil.
Det er bilverdenens overklasse. Biler som er over fem meter lange og stappet med utstyr man ikke visste man trengte. I tillegg til et romslig utvalg standardutstyr har bilen her 350.000 i ekstrautstyr, noe som, ifølge importøren, er omtrent den mengden kundene velger.
Dagens versjon av Audis toppmodell, A8, har vært på markedet siden 2010. Dermed er facelift-tiden inne. Her har de gjort noen få kosmetiske inngrep. Støtfangerne foran og bak har fått ny design, en mer markert skulderlinje, kromlister som fortsetter rundt hekken, eksosrørhalene har blitt rektangulære og panseret har fått mer markerte linjer.
Med biler i denne klassen er det et oftest et poeng at designen er av den rolige sorten, og her treffer Audi godt. Faceliften strammer opp utseendet, men for de aller fleste så ser den akkurat ut som før.
Bra for elgen
Innvendig har de også gjort noen grep, en ny utforming av baksetene har frigjort 10 liter ekstra i bagasjerommet. Nattsynsassistenen, som vises på skjermen mellom klokkene i dashbordet, er nå i stand til å lese av store dyr, ikke bare mennesker, slik at for eksempel en elg lever litt tryggere om trafikken består av en stor del Audi A8.
Lyktene foran er såkalte LED Matrix. Disse jobber sammen med kameraet i fronten og GPSen, slik at de tennes og dimmes automatisk i forhold til omgivelsene. Lyktene skal ha 966.105.422 forskjellige lysfunksjoner og kombinasjoner.
Det man vet er at utstyr som lanseres i de største og mest påkostete modellene over tid finner veien nedover i modellsortimentet. Eksempler på dette er ABS-bremser, head-up display og adaptiv cruise-kontroll.
Med andre ord vil disse kompliserte lyktene og nattsynet komme til en vanlig bil nær deg om noen år.
Parkerer en 911
Kjøreopplevelsen i en A8 er av det behagelige slaget. Samtidig så er den sprek, mye sprekere enn man kanskje kan forstille seg. Utgaven her har en diesel-V8 med 385 hestekrefter, den bruker 4,7 sekunder fra null til hundre, det er kjappere enn en Porsche 911 Carrera 4.
(saken fortsetter under bildet)
Her må noe av den aller største utfordringen med å konstruere en slik bil ligge. For disse bilene skal ikke være brutale og supersporstlige, samtidig har de motoriseringer som gir dem ganske så imponerende prestasjoner. Her er det en hårfin balanse, som i dette tilfellet gir en opplevelse av at man kan forflytte seg i en rasende hastighet, på en noe distansert måte. Lyden fra motoren er der, men kun med noe buldring. Man kan sette bilen i sportslige oppsett, men det virker litt feil, den har det best i den mer komfortable sonen, og det er like mye bevisstheten om at man har enorme krefter til rådighet som er poenget.
Mer bilstoff på E24 BIL
Styringen er presis, men på samme måte litt distansert. Den store bilen spiser unna ujevnheter i veien takket være luftfjæringer og solid akselavstand, men i svinger klarer den ikke å skjule sin dimensjon. Det gir seg blant annet et utslag i understyring når den presses. Girkassen er ikke av markedets mest sofistikerte, og skiftene kan virke noe trege, dette kan overstyres med hendler på rattet, men det fungerer og ganske bra om man setter den i sport.
(saken fortsetter under bildet)
Vi hadde bilen på en langtur over noen titalls mil med to voksne og to barn ombord. En fin fordel med bilens solide dimensjoner er at avstanden mellom setene i bak er røslig, dermed blir mulighetene for nevekamp og generell uenighet i baksetet minimalisert.
Problemet
Problemet med en bil av denne typen er på sett og vis også en fordel. For er det noen vits i å ha så mye krefter, så mye teknikk og en så stor bil, når den samtidig prøver å tone alt ned? For folk flest ser den ut som en A6, samtidig kan man altså parkere en Porsche 911 i et lyskryss. På den annen side ønsker neppe kundene at den skal være mer prangende enn dette, den skal heller ikke by på mer sportslige egenskaper, her har dessuten Audi en S8-versjon å by på om dette er ønskelig. Dette er en type bil der opplevelsen i baksetet er like viktig som at sjåføren har det gøy.
Det er en håndfull biler som finnes i konkurranse med A8, hvor alles problem nå er at Mercedes-Benz akkurat har kommet med en helt ny S-klasse, bilen som historisk sett har definert hele sjangeren.
Audi A8 plasserer seg midt i, den er ikke den mest sportslige, der finner man Jaguar XJ, BMW 7-serie og Maserati Quattroporte, mens S-klasse og Lexus LS føles mer luksuriøs. Sånn sett er egentlig A8 den mest anonyme av dem alle, noe som kan være helt riktig for den lille kundegruppen som finnes.
Les også: