Daniel (26) leaser bil og kjøper bolig: Derfor kan leasing lønne seg

Det kan være mange tusenlapper å spare på å velge leasing. Men det spørs hvilket konkret tilbud du får fra forhandleren. Og det spørs hvilken bilmodell du liker.

Leaser: Daniel Rian (26) og samboeren Tina leaser bilen, og har kjøpt hus.
Publisert:

Daniel Rian (bildet) og Tina Frydenlund-Holm ønsket paret seg til en større bolig utenfor Oslo og en stor trygg bil med plass til både barn og parets to hunder.

Daniel dro rundt til de største bilforhandlerne i Oslo og forhandlet og fikk tilbud om enten å lease eller kjøpe bilene, før han regnet på hva som ville være gunstigst for ham og samboeren.

På kravlisten sto en ny trygg bil med mye plass, skinnseter og navigasjon til lavest mulig kostnad.

– Etter noen runder viste det seg at det var en Skoda Superb stasjonsvogn med 1,4 liters bensinmotor og 125 hk som var bilen som tilfredsstilte våre krav til lavest kostnad, forteller Daniel Rian til Dine Penger.

Men å kjøpe både boligen de ønsket, og bilen de ønsket, var det ikke rom for i det unge parets økonomi.

Dersom egenkapitalkravet for boliglån hadde vært 10 prosent og ikke 15 prosent, ville Daniel og Tina kunnet kjøpe både bilen og rekkehuset.

– Valget var enkelt. Det er mer fornuftig å bruke penger på den beste boligen for oss og vente med å kjøpe bil. Derfor prioriterer vi å kjøpe rekkehuset i Askim og leaser Skodaen. Leasing er det beste for oss når vi ser på helheten. Det er mye viktigere å eie riktig bolig i stedet for å eie en bil, sier Daniel Rian.

Langtidsleie. Privatleasing betyr at privatpersoner leier en bil på langtidskontrakt, og innebærer at du disponerer en bil med begrenset kjørelengde mot en avtalt pris over 36 måneder, det vil si tre år. Bilen eies av et leasingselskap.

Leasing kan være økonomisk gunstig i noen tilfeller, særlig hvis du ønsker å bytte bil hvert tredje år. For å få svaret på hva som er lønnsomt, må du regne på hvert konkrete tilfelle.

Hva lønner seg for deg? Test leasingkalkulatoren! (NB! Krever DP+-abbonement, abonnementet kan du kjøpe på siden).

Ikke rentefradrag. Leasing kan i utgangspunktet høres dyrt ut, for du må betale moms på alle ledd. Det betyr for eksempel moms på rentene.

Og siden du ikke betaler rentene direkte, men indirekte via leasingselskapet, har du ikke rett til rentefradrag i selvangivelsen.

Kjøper du derimot en bil, og låner penger til det, kan du trekke fra rentene i selvangivelsen.

Les også:Pass på gebyrene i leasingavtalen

Ikke alle egner seg. Autolease er et av de største leasingfirmaene i Norge for næring. Slik forklarer Autolease at leasing kan være rimeligere enn å eie:

– Når vi som finansieringsselskap kjøper en bil, får vi fradrag for moms. Jo lavere engangsavgiften på bilen er, jo høyere blir andel bilpris av totalprisen og derav momsfradraget, sier Haakon J. Marthinsen, leder for Autolease i Norge.

Han legger samtidig til at langt fra alle biler egner seg for privatleasing fremfor andre finansieringsformer.

For eksempel får biler med stort forventet verditap en lav restverdi og dermed høy månedsleie, slik at de blir for kostbare å privatlease. Se regneeksempelet under.

Les også:Fordeler og ulemper med leasing

Verdifallet avgjør lønnsomheten

Familiebil: Skoda Superb er bilmodellen Daniel Rian og samboeren har valgt, for å få plass til både barn og hunder.

Slik blir regnestykket for en slik bil som Daniel Rian har leaset.

Skoda Superb STV BUS TSI 125 2014 modell

Prisene er fra Møller Bil Etterstad, Oslo: 358.570 kroner i nybilpris

Kostnader over tre årLeaseEie
Lavt verdifallHøyt verdifall
Etableringsgebyr, inkl moms4988--
Startleie, inkl moms45000--
Stipulert rente, startleie, etter skatt3888--
Leiebeløp134136--
Moms på årsavgift2205--
Finansieringskostnad, etter skatt-2347621791
Verdifall-163570188570
Delsum190217187046210361
Driftskostnader897008970089700
Sum bilkostnader:279917276746300061
Kostnader pr måned777576878335
Kostnader pr kilometer6.226.156.67
Kostnader pr dag259256278
Besparelse ved å lease-317120144

Hipp som happ. Ved lavt verdifall, spiller det liten rolle om du kjøper eller leaser i dette tilfellet. Vel, du sparer nesten 3000 kroner på å kjøpe.

Men dersom det viser seg at bilen får et høyere verdifall, kanskje fordi du er en dårlig bruktbiilselger, da sparer du 20.000 kroner på å velge leasing.

Modellen i eksemplet er utstyrt med skinninteriør, avtagbart hengerfeste med adapter, reservehjul og 16 tommer Pirelli vinterdekk u/pigg. Kostnad for overkjørte kilometre 2,25 kr/km inkludert moms.

Andre biler? Dine Penger har gjort tilsvarende regnestykker for Toyota Avensis, Volkswagen Golf og Ford Focus. Du finner disse regnestykkene her: Tusenlapper å spare på leasing (DP+)

Regn ut dine egne tall

Leasingbil eller eie-bil? Regn ut om det vil lønne seg med privatleasing av bil for akkurat deg. Se kalkulatoren på DP+ her.
Publisert: