Salgsboom for korrupsjonsdømt bussprodusent

I 2010 ble det solgt bare 10 MAN-busser. Så skjøt salget i været.

SALGSBOOM: I 2011 ble det solgt 1520 prosent flere MAN-busser enn året før. Her er MAN-busser som eies av Unibuss.

Frode Hansen
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:,

Salgstall fra Opplysningskontoret for veitrafikken viser at det per november 2011 ble solgt 162 MAN-busser, opp fra 10 i samme periode året før.

Dette er en salgsøkning på 1520 prosent og 115 busser over snittet på 47 busser per år.

Dermed gikk merket, som har en korrupsjonsdømt leder, fra å være det 11. mest solgte til å være det 3. mest solgte i Norge.

Den tyske lederen av MAN skal ha betalt flere millioner kroner til ansatte i det norske selskapet Unibuss, for at de skulle velge MAN-busser. Unibuss leverer busser til blant annet Ruter, selskapet som drifter kollektivtransporten i Oslo.

Samme år som korrupsjonsskandalen rullet opp, satt MAN salgsrekord med god margin:

Statistikk tilbake til 1999 viser at MAN ikke har kommet i nærheten av de salgstallene de opplevde i 2011s 11 første måneder: 162 busser solgt (se faktaboks for salgstallene).

Ruter bytter busser

Sist uke ble det klart at Ruter bytter ut 30 busser med nye MAN-busser. Den korrupsjonssiktede tekniske sjefen i Unibuss var ansvarlig for anbudet, ifølge VG.

Avtalen ble gjort i begynnelsen av juli, før nyheten om at to sjefer i Unibuss var siktet for å ulovlig ha mottatt flere millioner kroner fra det tyske busselskapet.

- Jeg synes det er mistenkelig at Ruter skifter busser som har gått i fire år, for å erstatte de med MAN- busser, sier Rune Aasen som er hovedtillitsvalgt i Unibuss til avisen.

Han reagerte også på at at det ble krevd av Unibuss at bussene skulle være nøyaktig 18,75 meter lange, et mål det omtrent kun er MAN som kan levere.

Dette er saken

En leder i bussproduksjonsselskapet MAN i Tyskland har erkjent og er dømt for å ha utbetalt millionbeløp til to norske ledere i Oslos busselskap, Unibuss.

Det er tre siktede i saken. To stykker skal ha mottatt henholdsvis 1,1 og 3,1 millioner kroner, mens en tredje skal ha vært mellommann.

I tillegg til de tre, er ytterligere 6 stykk siktet i saken, blant annet den tidligere adm. dir. Helge Leite, som nylig fikk sparken.

Les også:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Seks domfelt i Unibuss-saken

  2. – Unibuss-saken i kjerneområdet for korrupsjon

  3. Unibuss vurderer søksmål mot tidligere ansatte

  4. Annonsørinnhold

  5. Unibuss gikk 13 millioner i minus – første tapet siden 2012

  6. Unibuss-topper tiltalt for millionkorrupsjon