To motorer er bra for lommeboken: Biler med to motorer tar av

Salget av hybridbiler har nær doblet seg på ett år. Du kan spare store summer på å velge riktig bil.

HYBRID: Nå begynner vanlige biler og hybridbiler å ligne. Det er nå tilnærmet lik bagasjeplass i en hybridbil som i en vanlig bil. De nyeste modellene har også tilhengerfeste. Dette er en Toyota Auris Touring Sports, som ble lansert i september.
Publisert: Publisert:

Forsetter fremgangen. Det ble registrert 894 nye personbiler med bensin-diesel/elektrisk hybriddrift i september, i følge Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

Dette utgjorde en markedsandel på 7,3 prosent av personbilsalget. Det ble nemlig solgt 12.168 personbiler i forrige måned.

Nesten dobling fra i fjor.Hittil i år er det registrert 7274 nye personbiler med hybriddrift, noe som er 77 prosent flere enn i samme periode i fjor.

Selv om veksten er formidabel og viser en bratt kurve (se diagram under), er det forsatt ordinære bensin- og dieselbiler som står for brorparten av salget.

Les også:Dette må du vite om hybridbil

Nyregistrerte hybridbiler per måned i 2012 og 2013.

Toyota dominerer. Hvis du ser en hybridbil på veien, er det stor sjanse for at det er en Toyota. Med modellene Auris, Yaris og Prius tar det japanske bilmerket de tre første plassene over de mest solgte hybridbilene. Det gjelder både for fjoråret og hittil i år.

Av 7274 solgte hybridbiler så langt i år, er 6248 av disse en av de tre nevnte Toyota-modellene.

Inkluderer vi modellene til Lexus også, så står Toyota-konsernet alene for 91 prosent av hybridbilsalget i år.

Les også (krever abonnement):Hybridbil er lønnsomt

Nesten halvparten av bilene til Toyota er hybrid. I løpet av de tre første kvartalene ble det levert i alt 13.659 Toyota personbiler på det norske markedet, i følge Opplysningsrådet for veitrafikken.

Med 6248 solgte hybridbiler, betyr det at 46 prosent av kundene til Toyota valgte hybrid. Det tilsvarende tallet for 2012 var 20 prosent.

Fordelt på hver enkelt modell ser det slik ut:

  • 2445 av 3303 solgte Auris er hybridmodeller (74 prosent)
  • 2432 av 3210 solgte Yaris er hybridmodeller (76 prosent)
  • 1371 av 1371 solgte Prius er hybridmodeller (100 prosent)
  • 6248 av 13.659 solgte Toyota er hybridmodeller (46 prosent)

NB: Lexus har solgt 380 biler av modellene CT, IS, RX, GS og LS så langt i år. Lexus leverer kun hybridbiler.

Salgstall for hybridbiler i 2012 og 2013:

Salgstall for hybridbiler i 2012 og hittil i 2013. Tabellen til venstre viser de mest solgte hybridbilene i 2012. Tabellen til høyre viser tall for de tre første kvartalene i 2013.

Kan bli mindre attraktivt. Hybridbiler har blant annet med hjelp fra statens avgiftssystem blitt svært konkurransedyktige på pris.

Engangsavgiftene kan være flere titusener mindre for en hybridbil i forhold til en tilsvarende utgave med tradisjonell forbrenningsmotor. I tillegg er drivstofforbruket betydelig mindre for hybridutgaver.

Dine Penger har sammen med leasingselskapet Leaseplan beregnet hva du kan spare hver måned og over en eieperiode på fem år på utvalgte modeller (krever abonnnemnet på DP+).

I forslaget til statsbudsjettet for 2014 er det foreslått noen små endringer i engangsavgiftene.

Toyota refser budsjettforslaget. Toyota Norges administrerende direktør Lars-Erik Årøy er ikke imponert av budsjettforslaget.

– Forslaget til statsbudsjett når det gjelder engangsavgift er ved første øyekast en misforstått utvikling. Det er rett og slett usosialt, sier han i en pressemelding.

Toyota Norges administrerende direktør Lars-Erik Årøy

Han mener at et dette ikke bidrar til å stimulere salget av biler med lave utslipp, snarere tvert imot.

– Avgiften på en Yaris Hybrid med 79 gram CO2 per kilometer går eksempelvis opp med 4467 kroner. Prius Plug-in hybrid med CO2 på 49 gram CO2 hybrid øker med 2067 kroner, uttaler Årøy.

– Samtidig er firehjulstrekkere og biler med høy effekt de som går mest ned i pris, slik som vår egen RAV4 2,2 diesel som går ned med kr 2432 kroner, legger han til.

Årøy mener resultat vil bli at Toyota trolig vil selge enda flere RAV4, men mindre av de bilene som har dratt lasset i klimautfordringen.

Les også:Toyota-eiere bør være bekymret for rust

Volvo mener utslipp bør veie tyngre. Volvo har solgt i underkant av 100 av sin potente V60 Plug-in Hybrid. Bilen har 285 hk og gjør 0-100 km/t på kun 6,1 sekunder, men slipper ut bare 48 g/km CO2.

Informasjonsdirektør Rune Gutteberg Hansen i Volvo Car Norway AS

Selv om engangsavgiftene foreslås å settes ned med omlag 25.000 kroner til neste år, jubler ikke informasjonsdirektør Rune Gutteberg Hansen i Volvo Car Norway AS.

– Prisen starter på 617.300 kr i Momentum-utstyrsversjon. De særnorske bilavgiftene gjør bilen omlag 100.000 kroner for dyr for de fleste, sier han.

Gutteberg Hansen skylder på følgende:

– Dessverre er det fortsatt slik at effekten bilen har straffes hardere avgiftsmessig enn den avgiftsletten samme bil får for lavt utslipp (i dette tilfellet så lavt som 48g/km), sier informasjonsdirektøren.

Rune Gutteberg Hansen mener at fremtidens bilavgifter må belønne lave utslipp i mye større grad om denne typen lavutslippsbiler skal få skikkelig fotfeste her i landet. Han sier at det ikke er redusert motoreffekt som er viktig for miljøet, men et lavt utslipp og at flest mulig velger denne typen bil for miljøet skyld.

Hybrid er satsningsområde for Honda også. Informasjonsansvarlig Tom Gullkrona Skoglund i Honda Motor sier til Dine Penger at de ser på hybridteknologi som et viktig steg mot målsetningen om null-utslipp.

– Null-utslipp skal oppnås via hydrogenbiler, noe som Honda har utviklet i mange år. Men inntil det er fullt tilrettelagt og på banen, mener Honda at hybridteknologi er veien å gå, sier Gullkrona Skoglund.

Gullkrona Skoglund trekker frem et eksempel:

– Da Honda lanserte nye Fit (samme modell som Jazz) i Japan hadde de et salgsmål på 15.000 den første måneden. Det ble solgt 62.000, hvorav 70 prosent av disse var med hybridteknologi, skryter Hondas informasjonsansvarlig i Norge.

I 2015 vil Honda reintrodusere NSX. Den vil bli utstyrt med én midtmontert V6-motor, og hele tre hybridmotorer (såkalt Sport Hybrid). På vei er også to andre variasjoner av hybridteknologi, som vil bestå av henholdsvis én og to elmotorer i tillegg til bensinmotor.

Les også:Ford-eiere får 80 millioner kroner etter bensin-klager

Elbiler vokser raskest. Ser vi på hele kjøretøybestanden ved inngangen av året, utgjorde hybridbiler under én prosent av alle biler som kjørte rundt på norske veier.

For elbiler var statusen enda dårligere. Kun 8031 hadde biler som bare gikk på elektrisitet.

Her har det imidlertid skjedd mye i løpet av året. I løpet av de ni første månedene har det blitt registrert 4250 nye elbiler.

September sto for 1044 av disse nyregistreringene alene, hvor Tesla Model S og Nissan Leaf grovt sett sto for halvparten hver.

Følg Dine Penger på Facebook.

Publisert: