100 år med Aston Martin

I disse dager er 100 år siden Aston Martin ble grunnlagt. Det feires med en diger bildeserie med deres mange høydepunkt, og noen nedturer.

Publisert: Publisert:

- Aston Martin er verdenskjent for vår ledende design kombinert med avansert teknologi. Vi er planetens kuleste luksusbilmerke og jeg ser frem til et nytt århundre med bygging av de vakreste sportsbilene i verden, sa Ulrich Bez, konsernsjef i Aston Martin, under markeringen av 100-årsjubileet tidligere denne uken.

15. januar 1913 startet Lionel Martin og Robert Bamford firmaet Bamford & Martin, som året etter skiftet navn til Aston Martin.

De holdt til på Henniker Place i Kensington, og det første Aston Martin ble laget i mars 1915. Det ble laget rundt 55 biler før de gikk konkurs i 1924, for så å bli startet opp med nye eiere. Under tiden frem til Andre Verdenskrig gikk de på finansielle problemer flere ganger og flere forskjellige eiere prøvde seg.

Opp- og nedturer

Det skal ha blitt laget cirka 700 biler, før de gikk over til å produsere flykomponenter under krigen.

I 1947 kjøpte David Brown selskapet, i samme slengen kjøpte han Lagonda, og bilene med de etterhvert så berømte DB bokstavene kom i produksjon.

Først DB2 i 1950.

Les også: Se James Bonds biler

Med DB5 i 1963 ble ikonet skapt, ikke minst ved hjelp av en fiktiv, britisk agent.

Syttitallet var turbulent. Selskapet skiftet eiere flere ganger. De fikk sving på sakene mot slutten av tiåret med V8 Vantage og Volante, i tillegg til den ganske spesielle luksussedanen Lagonda.

Mer bilstoff på E24 BIL

Økonomiske nedgangstider i starten på 80-tallet gjorde at produksjonen sank til tre biler i uken, og mer eierskapsforandringer fulgte.

I 1982 ble det kun laget 30 biler.

Fordut av dansen

På begynnelsen av 90-tallet ønsket Ford å komme seg inn på lukusmarkedet og kjøpte blant annet Aston Martin i 1994, året etter satt de produksjonsrekord med 700 biler på ett år.

Tolv år senere ønsket ikke lenger Ford å være en del av luksussegmentet og et Kuwait-basert investeringsselskap kjøpte Aston Martin for fem milliarder kroner.

Aston Martins V8 og V12 motorer stammer fortsatt fra Ford-tiden. Som et selvstendig merke har de problemer med å bære kostnadene til å utvikle nye modeller og motorer.

I desember 2012 kjøpte det italienske fondet Investindustrial 37,5 prosent av aksjene i Aston Martin, for 150 millioner pund, tilsvarende 1,37 milliarder norske kroner.

Nye investorer

- Jeg er er svært fornøyd med at Investindustrial bestemt seg for å bli en viktig investor i Aston Martin. Med Investment Dar har vi hatt en betydelig vekst de siste fem årene, og lagt grunnlaget for at vi er en suksess som en av verdens ledende luksussportsbilprodusenter, sa David Richards, styreformann i Aston Martin da handelen var klar.

Les også: Aston Martin med ny toppmodell

I dag har Aston Martin 1600 ansatte, de har 146 forhandlere fordelt på 41 land, blant annet i Norge. Det ble i fjor solgt fire nye Aston Martin i Norge, mot 11 i 2011.

Les også:

Test av Aston Martin V12 Vantage

Test av Aston Martin Cygnet

Test av Aston Martin Rapide

Test av Aston Martin DB9

Publisert:
Gå til e24.no