Eksplosjon i antall utpressingssaker

Lurer folk til å kle av seg på Skype.

BRUKER NETTET: Flere enn noen gang før sier at de har opplevd pengeutpressing på nett.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

I 2012 mottok Slettmeg.no 13 henvendelser fra folk som ble utsatt for utpressing på nettet. I 2013 hadde antallet henvendelser steget til 51, viser årsrapporten til sikkerhetstjenesten Slettmeg.no.

Det vil si at antallet var nesten fem ganger høyere i fjor enn året før.

SlettMeg.no er en råd- og veiledningstjeneste for personer som føler seg krenket på nett. Tjenesten er underlagt Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), som blant annet leverer ID-tyveriundersøkelsen hvert år.

- Slike saker er et økende problem, og vi ser at mange i verste fall ender opp med å miste alle sparepengene sine, sier seniorrådgiver Hans Marius Tessem i NorSIS.

IT-truslene blir stadig mer alvorlige, og flere vinningskriminelle benytter seg av internettverktøy enn tidligere, viser rapporten.

Seniorrådgiver Hans Marius Tessem i NorSIS.

Nakenbilder

Ifølge rapporten er den vanligste årsaken til at utpressingen oppstår at offeret blir lurt til å kle av seg over Skype. Deretter blir de truet med at videoen av samtalen legges ut på Youtube, eller andre sosiale medier.

- Problemet både vi og politiet gjerne har med slike saker et at utpresseren gjerne sitter i at annet land, slik at det er vanskelig å få tatt dem og nesten umulig å få dem dømt, sier Tessem.

Han understreker at det beste offeret kan gjøre er å ta kontakt med politiet så raskt som mulig.

Lukrativ kriminalitet

- Fordi det er så vanskelig for politiet å ta disse som holder på med er det nok mange kriminelle som synes dette er en ganske lukrativ form for kriminalitet, sier Tessem til e24.

Han tror ikke vi er i nærheten av å nå toppen i antallet slike saker.

- Dette er absolutt noe vi vil se mer av i årene som kommer. Vi ser ingen grunn at de kriminelle skulle slutte med denne formen for utpressing, sier Tessem.

Henning Lunde, direktør for samfunns- og pressekontakt i Tele2s norske virksomhet

Flere henvendelser

Slettmeg.no er ikke de eneste som har opplevd å motta fler henvendelser om utpressing, også Tele2 bekrefter at dette er noe deres kundebehandlere ofte blir spurt om.

- Vi ser en økende tendens til stadig flere henvendelser fra kunder som er utsatt for krenkelser på nett gjennom opprinnelse fra mobil- og nettbrettplattformene, sier direktør for PR og samfunn Henning Lunde i Tele2 Norge.

Videre bekrefter Lunde at Tele2 nå vil inngå et partnerskap med Slettmeg.no i håp om å kunne dele informasjon om dette problemet.

Store summer

- Det er umulig å vite hvor mange penger som har gått tapt i slike saker, men det vi er sikker på er at det er ganske betydelige summer for de som blir rammet, sier Tessem.

Ikke alle henvendelsene dreier seg om pengeutpressing, men Slettmeg.no ser at nettet blir et stadig mer brukt verktøy blant vinningskriminelle.

- Vi tror absolutt det er store mørketall her, spesielt fordi mange ikke tørr å si noe når dette skjer i frykt for at de har dummet seg ut, sier Tessem.

Les også:

- Hvem med vettet i behold vil ha denne jobben nå?Frykter terskelen for å kontakte Økokrim er for høyNorske bedrifter har blitt mer redd for cyberkrimKriminelle fester grepet om norsk næringsliv

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Økokrim: – Vi får henvendelser om datingsvindler hver dag

  2. Nå kan du søke Google om å bli slettet: - Vi vet ikke hva konsekvensene vil bli ennå

  3. Kripos advarer om ny utpressingsmetode: Truer ledere med torpedobank

  4. Ny undersøkelse: Over 100.000 utsatt for ID-tyveri siste to år

  5. Fersk rapport: Krympende tillit til politiets håndtering av nettkriminalitet