Kongsberg Gruppen vinner digitalkontrakt med Shell til 100 mill.

Kongsberg Digital skal levere sitt avanserte analysesystem til Shell for bruk på gassanlegget på Nyhamna. Samtidig sørger partnerskapet for at Kongsberg kan sikre seg leveranser til flere Shell-anlegg globalt i fremtiden.

Gassanlegget på Nyhamna
Publisert:

Kongsberg Gruppens satsing på industriell digitalisering har nå båret en ordentlig stor frukt. Datterselskapet Kongsberg Digital har nemlig sikret seg en kontrakt med Shell på om lag 100 millioner kroner.

Kontraktsnyheten kommer frem i en børsmelding fra Kongsberg Gruppen. De to selskapene har jobbet tett siden i sommer og leveransene vil starte fra fjerde kvartal, får E24 opplyst.

Dette er den største kontrakten Kongsberg Digital har fått innenfor satsingen sin på digitalisering av industri som kom i stand fra 2016 (ikke medregnet den eksisterende simulatorvirksomheten).

Kontrakten går ut på at Kongsberg skal levere en såkalt dynamisk digital tvilling for det store gassanlegget på Nyhamna. Det betyr at Shell vil få en digital modell av Nyhamna-anlegget som kontinuerlig vil være oppdatert med data og statusen fra det fysiske anlegget.

Kongsberg Digital-sjef Hege Skryseth forteller til E24 at de også har inngått en partneravtale med Shell for ytterligere samarbeid. Det betyr at Kongsberg-systemet kan bli tatt i bruk på flere Shell-anlegg i fremtiden, inkludert plattformer og landanleg.

Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen sier han er stolt over det nye partnerskapet med Shell:

– Vår dynamiske digital tvilling-teknologi ligger helt i front og vil bli grunnlaget for betydelig transformasjon innen energiindustrien i årene som kommer, gjennom å sikre smartere og mer effektive måter for design, konstruksjon og operasjon av anlegg, sier Håøy i en børsmelding.

Les også

To av verdens største maritime leverandører finner sammen: Kongsberg Gruppen og tyske MAN inngår samarbeid

Vil ha løsninger som synes på bunnlinjen

Gassanlegget på Nyhamna er en av de største landanleggene i den norske olje- og gassvirksomheten. I tillegg til å motta gassen som kommer fra Shells gassfelt Ormen Lange, tar Nyhamna også imot gass fra blant annet det nye Aasta Hansteen-feltet via Polarled-rørledningen.

Med Kognifai dynamisk digital tvilling-systemet vil Shell få muligheten til hele tiden å overvåke ulike deler av Nyhamna-anlegget, teste ut ulike scenarioer og avdekke muligheter for å forbedre driften av gassanlegget.

Systemet gjør det også mulig å legge inn virtuelle sensorer, i tillegg til de fysiske sensorene i anlegget.

Digitale tvillinger tas nå i økende grad i bruk i oljeindustrien og annen industri. Systemene kan brukes til å øke produksjonen, styre energiforbruket og redusere utslipp ved å systematisk forbedre effektiviteten.

– Med implementeringen av en dynamisk digital tvilling mener vi at Nyhamna vil ligge helt i front på digitalisering i olje- og gassindustrien. Dette er svært spennende for Shell og våre partnere i Nyhamna, sier Agnete Johnsgaard-Lewis, administrerende direktør i A/S Norske Shell, i en børsmelding.

– Shells digitale strategi er verdidrevet, basert på å finne nye og bedre løsninger som vises på bunnlinjen, legger hun til.

Shell har inngått kontrakten på vegne av seg selv om operatør for gassfeltet Ormen Lange og på vegne av Gassco som er operatør for Nyhamna. Shell står for den tekniske driften av anlegget for Gassco.

Hege Skryseth, konserndirektør for Kongsberg Digital i Kongsberg Gruppen

Nærmer seg milliarden

Kongsberg Gruppen og Aker-eide Cognite er blant de norske teknologiselskapene som har markert seg og som nå vokser kraftig innenfor digitalisering i industri, fornybar energi og olje og gass.

Kongsberg Digital ble etablert som en egen divisjon i Kongsberg Gruppen i 2016 samtidig som konsernet la ned Kongsberg Oil & Gas Technologies-satsingen. Den hadde blitt kraftig rammet av oljebremsen som preget markedet den gang.

Ellers i konsernet finner man blant annet den store forsvarsleverandøren Kongsberg Defense & Aerospace og den store skipsutstyrsleverandøren Kongsberg Maritime.

Kongsberg Digital er fortsatt en av de mindre divisjonene i Kongsberg Gruppen, men selskapet er i kraftig vekst.

Hege Skryseth fortalte tidligere denne uken til E24 at de forventer å øke omsetningen med drøye 20 prosent i år til rundt 800 millioner kroner.

– Vi har også en veldig god utvikling i ordreinngangen og nærmer oss en milliard i ordreinngang i år, sa hun og la til at hun regner med å øke omsetningen til minst 2,4 milliarder kroner årlig innen 2024.

Publisert: