Astronauter romvandrer for å reparere stråledetektor til to milliarder dollar

Astronauter romvandret på utsiden av den internasjonale romstasjonen for å installere nye pumper på en kosmisk stråledetektor til to milliarder dollar.

Den italienske astronauten Luca Parmitano installerer nye pumper på det alfamagnetiske spektrometeret på utsiden av den internasjonale romstasjonen. Dette var den tredje romvandringen på nesten tre uker. Foto: NASA via AP / NTB scanpix
Romkappløpet
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:

Mandagens romvandring var den tredje på nesten tre uker for italieneren Luca Parmitano og amerikaneren Andrew Morgan. Dette er slutten på det årelange arbeidet for å reparere det alfamagnetiske spektrometeret.

Astronautene måtte feste fire nye pumper på spektrometeret som ikke fungerer uten riktig kjøling. Detektoren som koster to milliarder dollar har jaktet på antimaterie og mørk materie i åtte og et halvt år lenger enn forventet.

Hvis pumpene holder kan brukstiden til hele romstasjonen øke med fem til ti år.

Denne rekken med romvandringer er de mest utfordrende siden oppdragene på romteleskopet Hubble og er like vanskelige å utføre som hjertekirurgi. Det var aldri meningen at instrumentet skulle bli reparert på denne måten, opplyser NASA.

Astronautene gjennomførte romvandringen på seks timer kortere enn forventet. En siste romvandring må gjøres for å sjekke at pumpene fungerer som de skal, men datoen for denne er enda ikke satt.

Les også

NASA-sjefen: Musk kan sende folk ut i rommet neste år

Les også

Rapport: Lønner seg for Norge å satse på EUs romprogrammer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Romkappløpet
  2. Astronaut
  3. NASA
  4. Verdensrommet

Flere artikler

  1. Utlyser sjelden stilling som astronaut

  2. SpaceX-kapselen har koblet seg til ISS

  3. Historisk oppskyting for Elon Musks SpaceX

  4. SpaceX gjør seg klar til sin første bemannede ferd

  5. NASA-sjefen: Musk kan sende folk ut i rommet neste år