Ice henter børsplanene opp fra fryseboksen, men dropper ny kapitalinnhenting

Etter at Christen Sveaas overtok NextGenTel, og tok selskapet av Oslo Børs i april, er det nå duket for at et annet teleselskap kommer inn. Ice prøver seg på en børsnotering igjen, men dropper å hente mer kapital.

Eivind Helgaker, administrerende direktør, Ice Norge

Foto: Ice Group
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Ordtaket «alle gode ting er tre» kan kanskje brukes om forsøkene på å børsnotere mobilselskapet Ice.

Norges tredje største mobilselskap varslet nemlig torsdag at selskapet har søkt om å bli børsnotert på Oslo Axess-listen til Oslo Børs.

Selskapet hadde først en plan om å gå på børs høsten 2017, men den planen ble etter hvert lagt på is. I fjor satte selskapet i gang prosessen på nytt.

Den planen ble også lagt i fryseboksen på grunn av markedsuroen som oppsto, og Ice var langt ifra det eneste selskapet som droppet børsnoteringsplanene den gangen.

Nå setter selskapet inn skytset igjen.

Etter planen skal aksjen i handelen rundt 20. mai og hvis alt går som planlagt denne gangen kommer selskapet seg dermed endelig på børs.

Gjennom å børsnotere seg får selskapet både en bedre tilgang til kapitalmarkedet og får eksponert seg mot et bredere investorunivers, påpeker selskapet.

– Vi har hatt et ønske om å kunne nå flere investorer og føler timingen er riktig for en notering. Det er en videreføring av prosessen som ble avbrutt i fjor og vi føler det er naturlig å ta dette steget nå, sier konsernsjef Eivind Helgaker i Ice til E24.

Han peker på at de blant annet har valgt å notere seg på Axess-listen til Oslo Børs fordi det er der de innfrir kravet om minimum antall aksjonærer. På Axess-listen krever Oslo Børs at man må ha minst 100 aksjonærer som eier aksjer for minst 10.000 kroner hver, mens kravet på hovedlisten er minst 500 aksjonærer.

Ice-aksjen er i dag ikke børsnotert, men kan handles på den såkalte OTC-listen til Oslo Børs. Eivind Helgaker påpeker at Ice-aksjonærene med en børsnotering vil få fordelen av at de kan handle aksjene sine på et mer likvid og regulert marked enn før.

Med en notering på Oslo Axess vil investorer på Oslo Børs ha mer enn Telenor-aksjen å investere i, hvis man vil investere i et teleselskap.

Les også

Myanmar-konkurrent skapte trøbbel for Telenor: – Nå er vi tilbake der vi ønsker å være

– Et mye mer modent selskap

Ice er allerede godt i gang med å bygge ut det som skal bli Norges tredje, landsdekkene 4G-nett. Ettersom alle andre konkurrenter er nødt til å leie sitt eget nett, er Ice i en særklasse og de er i ferd med å bli en stadig farligere konkurrent for de to dominerende aktørene Telenor og Telia.

Norge har aldri hatt et tredje fullverdig landsdekkende mobilnett før. De som kom nærmest forrige gang var Tele2/Network Norway, men da selskapet ikke klarte å sikre seg viktige frekvenser i en auksjon i slutten av 2013 valgte selskapet til slutt å kaste kortene. De endte med å bli kjøpt opp av Telia.

Siden 2015 har utviklingen i Ice virkelig skutt fart. Selskapet har vokst kraftig, både i antall mobilmaster og i antall kunder.

– Er det viktig å kunne trekke på andre kapitalkilder enn aksjonærene dere har i dag nå som dere har vokst og blitt så mye større?

– Vi har jo blitt et mye mer modent selskap nå enn vi var for bare få år siden, både med tanke på veksten i antall kunder og hvordan nettet har vokst. Vi er nok interessante for flere investorer nå, sier Helgaker.

Les også

Telenor vurderer å selge hele den norske eiendomsmassen

Henter ikke mer penger – i denne omgang

Det koster mye penger å bygge opp et mobilselskap. E24 har tidligere omtalt hvordan utbyggingen av Norges tredje, nasjonale 4G-nett, kombinert med kostnadene av å kapre markedsandeler, har gitt store underskudd i vekstfasen.

Underveis har selskapet hentet penger flere ganger, både fra aksjonærer og i obligasjonsmarkedet.

Da selskapet i fjor høst la børsnoteringen på is var det derfor samtidig klart at selskapet ville måtte hente mer penger innen noen få måneder.

Ice skulle egentlig hente 3,0 milliarder kroner i en emisjon i forbindelse med børsnoteringen i fjor, men både emisjonen og noteringen ble droppet. Selskapet valgte i stedet å hente 1,5 milliarder i en emisjon i januar i år.

Når selskapet nå skal børsnoteres skal det skje uten en ny innhenting av kapital.

– Dere vil ikke hente mer penger nå, men hvor lenge klarer dere dere med de 1,5 milliardene som ble hentet i januar?

– Da vi hentet 1,5 milliarder i emisjonen sa vi at det ville sikre finansieringen vår de neste 12 til 15 månedene. I mellomtiden har vi solgt den svenske virksomheten og kjøpt kundebasen til Komplett Mobil, men det vi sa om 12 til 15 måneder gjelder fortsatt, sier Helgaker.

Den svenske virksomheten til Ice ble solgt til Teracom Group AB for 180 millioner svenske kroner (164 millioner norske kroner med dagens kurs), mens Komplett-kundene ble kjøpt for Om lag 105 millioner kroner (prisen er avhengig av en endelig justering i henhold til avtalen).

Dermed får Ice netto inn om lag 160 millioner kroner som følge av transaksjonene.

Les også

Telia stoppet kundefallet i første kvartal: Men sjefen vil ikke friskmelde markedet ennå

Mener de kan sikre seg hver femte mobilkunde

Da Ice annonserte planene om en børsnotering i fjor høst la selskapet også frem en rekke prognoser og mål. Et av dem var at de vil sikre seg 20 prosent av de norske mobilkundene.

– Ser man på europeiske land med tre mobiloperatører (meg eget mobilnett, journ.anm.) så har den tredje aktøren i snitt en markedsandel på 26 prosent. Så vi føler oss trygge på at vi skal nå 20 prosent på mellomlang sikt, sa Ice-sjefen til E24 i november.

– Vi har ikke endret på noen av målene våre, sier Eivind Helgaker nå.

Ved utgangen av første halvår i fjor hadde Ice vokst til å sitte på 7,4 prosent av de norske mobilkundene.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet skal etter planen legge frem tallene for andre halvår 2018 neste uke, og da vil vi få innsyn i markedsandelene til de forskjellige aktørene ved utgangen av året.

De andre målene som selskapet har på mellomlangt sikt er:

 • At de skal øke snittinntekten per kunde i måneden (ARPU) til 300 kroner
 • At de skal nå en brutto driftsmargin (EBITDA) på midten av 30-tallet
 • At de skal ha en investeringsandel på 10 prosent av omsetningen.

Om Ice vil klare å gå med overskudd i år eller ikke, vil ikke Ice-sjefen gi noen spesifikk prognose for.

– Det er ikke så mye vi kan gå ut med om fremtidige tall, men som man kan se av tidligere kvartalsrapporter så fortsetter vi å levere relativt gode resultater, sier Helgaker.

PS! Mens Ice etter planen skal børsnoteres rundt 20. mai skal selskapets resultatrapport for første kvartal 2019 etter planen være klar senest innen utgangen av mai.

Les også

Telenor-selgere: Ice er «bygd av en russer» og du trenger «spesialtelefon»

Les også

Ice vil trenge penger om noen måneder

Les også

– Det verste bruddgebyret vi har sett er 8.000 kroner per abonnent

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ice
 2. Telekom
 3. Oslo Børs
 4. Børsnotering

Flere artikler

 1. Nå får Telenor selskap på Oslo Børs: Ice-aksjen faller

 2. Vil kapre en femtedel av det norske mobilmarkedet

 3. Finansdirektør Karlsrud slutter i Ice Group

 4. Ice kutter underskuddet og skrur opp investeringene

 5. Mobilutfordreren vurderer både lån og ny emisjon