Bitcoin 10 år: Ekspert mener kryptovalutaen fremdeles ikke har en sikker fremtid

Tidlige og langsiktige investorer har tjent mye på bitcoin. Men fremtiden er fremdeles usikker, mener bitcoins «patient zero».

BITCOIN «MINING»: Her inspiseres utstyret som brukes til å grave bitcoin ved Bitfarms i Quebec i Canada.

Foto: Lars Hagberg AFP
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Den 31. oktober var det ti år siden Satoshi Nakamoto, bitcoins mystiske grunnlegger, offentliggjorde en rapport om behovet for en digital valuta som kan bli brukt som betaling, uten å gå gjennom en tredjepart.

Selv om den digitale valutaen har falt om lag 70 prosent siden toppen på nesten 20.000 dollar i desember i fjor, så er verdien nå ikke veldig langt unna det den var for ett år siden.

Da hadde den bratte økningen i verdi allerede begynt.

Lørdag 3. november ligger prisen for en bitcoin på 6.378 dollar. Fredag 3. november 2017 lå prisen på 7.087 dollar, ifølge Coinmarketcap. Torsdag 3. november 2016 var prisen 742 dollar.

Les på E24+

Bitcoin-gigantene kommer til Norge – derfor kan gleden bli kortvarig

Internett i 1992

Den argentinske entreprenøren Wences Cesares, som regnes som bitcoins « patient zero», sa i et intervju mandag at den digitale valutaens fremtid fremdeles ikke er sikker.

– Det kan hende det fungerer, og det kan hende det ikke fungerer. Vi er på samme nivå som internett var i 1992, sa han til Bloomberg. Han sier bitcoin er et intellektuelt eksperiment som det tar tid å få suksess med, om det i det hele tatt blir en stor suksess.

På tross av usikkerheten og svingningene, er det fremdeles mange investorer som har mye verdier i den digitale valutaen.

– Jeg har sett disse opp- og nedturene for bitcoin, men jeg har sittet helt i ro. Jeg tror på teknologien. Jeg tror virkelig at bitcoin er det neste digitale gullet, sier Marshall Hayner (34) til Reuters. Han begynte med «mining», eller graving, av bitcoin i 2009. Da var valutaen verdt nesten ingen ting.

Norske millioner

Det var samme år som norsk Kristoffer Koch (34) kjøpte bitcoin for om lag 150 kroner, og han har solgt seg ned jevnt og trutt siden. I 2017 tjente han 21 millioner kroner på kryptovalutaen, og hadde en formue på 23 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

En undersøkelse viste nylig at norske bitcoin-investorer flest gjør som Hayner, og sitter stille i båten, på tross av at prisen har falt bratt i år.

Det skjedde også et skifte i populariteten til bitcoin i 2013 da verdien svingte godt, skriver Business Insider. Det var på slutten av året fløy verdien opp fra rundt 100 dollar til 1.000 dollar på en måned. Men den sank igjen over de neste månedene, og kom ikke like høyt i verdi før i 2017.

Med svingningene kom også oppmerksomhet fra mediene, og dermed nådde nyheten om den digitale valutaen flere investorer. Svingningene og oppmerksomheten var likevel langt større i fjor, da verdien gikk fra rundt 1.000 dollar til nesten 20.000 dollar over noen måneder.

Les også

Kryptokrakket skremmer ikke nordmenn – «ingen» har solgt seg ut

Les også

Kryptokollapsen er nå verre enn dot-com-krasjet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Digital valuta

Flere artikler

 1. Bitcoin har ikke svingt mindre på nesten to år

 2. Kraftig bitcoin-fall: Har visket ut all oppgangen siden Tesla varslet kjøp i februar

 3. Bitcoin har rast etter Teslas retrett: – Vår holdning overfor våre kunder er: Hold dere unna

 4. Betalt innhold

  Etter gullrushet – Del 1: Da kryptokollapsen traff Norge

 5. Betalt innhold

  Kaste seg på bitcoin? Ikke så raskt, Robinhood-investorer