Danskene vil droppe kontantbetalinger om kvelden

Danske butikker, kafeer og restauranter ønsker å minske risikoen for ran. Nytt lovforslag skal gjøre det forbudt å betale med kontanter fra klokken 22 på kvelden. 

KAN AVVISE KONTANTER: Strøget i København er den lengste gågaten i Europa med et utvalg av butikker som gjør dette til et populært sted for både shopping og restaurantbesøk. Fra nyåret kan flere av butikkene nekte å ta imot kontantbetaling fra kundene.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
  • Ida Bing
Publisert:

I enkelte tyveriutsatte områder skal butikker til og med kunne søke om dispensasjon, slik at de kan nekte å ta imot cash allerede fra klokken 20.00.

Dette kommer frem i en ny lov som det danske Folketinget vedtok før helgen.

Loven innebærer at butikker får retten til å avvise kontantbetaling fra kunder på kveldstid.

Loven innføres med et delmål om å minske risikoen for ran, ved å begrense kontantbeholdningen i kvelds- og nattimene, skriver danske Børsen.

– Selv om vi skulle sett at plikten ble helt fjernet, er det positivt for at det nå åpnes opp for muligheten til å si nei til kontanter, sier Henrik Lundgaard Sedenmark, sjefkonsulent i Dansk Erhverv, i en pressemelding sendt ut i forbindelse med lovforslaget.

Les også

Høyre vil fase ut kontantplikt i butikker innen tre år

Mot elektronisk betaling

Lovforslaget baserer seg på å fremme utvikling av innovative betalingsløsninger, både på nett og via mobilen. Loven vil også kunne øke sikkerheten ved de elektroniske betalingene, ifølge dokumentet «Forslag til lov om betalinger», utsendt av Folketinget.

Som en del av det nye reglementet vil flere tredjepartsforhandlere kunne tilby elektroniske betalingstjenester.

Nå som forslaget er vedtatt, med henholdsvis 90 stemmer for og 13 stemmer imot, skal forretninger som tilbyr salg fortsatt plikte seg til å motta kontantbetaling, men kun fram til klokken 22 på kvelden.

Minske faren for ran

Les også

Nettbankkaos sår tvil om det kontantløse samfunn: – Vi er ikke klare

Loven vil bli særlig utbredt i den danske detaljhandelen, hvor flere butikker har jobbet for å minske risikoen for ran i lokalene.

De nye reglene vil gjelde fra 1. januar neste år. Loven vil innebære restriksjoner i kontantbetalingen fra klokken 22 på kvelden til 06 om morgenen, ifølge danske Børsen.

For noen butikker vil plikten til å avvise kontantbetalinger være berettiget allerede fra klokken 20.00 på kvelden. Dette gjelder butikklokaler plassert i områder som er særlig utsatte for ran i nattetimene.

Etter innføringen av reglene på nyåret vil betalingrestriksjonene evalueres i ytterligere to år. Det er den danske næringsministeren Brian Mikkelsen som står i spissen for forslaget.

Les også

Mener nettbanktrøbbel kan unngås: – En upopulær investering å ta

Et kontantløst Norge?

Her hjemme meldte Høyre i januar at de vil fase ut kontantbetaling i butikk innen 2020. Og flere har stått i spissen for et samfunn uten sedler og mynter, blant annet Politiets Fellesforbund, DNB og Finans Norge.

– Hvis vi tar bort den plikten, kan bedrifter som ønsker å ta imot kontanter og som mener at det er hensiktsmessig, fortsatt gjøre det. De bedriftene som ser at det koster mye penger, at det truer sikkerheten til de ansatte, eller er dyrt å administrere, vil kunne fase det ut, uttalte stortingsrepresentant Nikolai Astrup i januar.

Direktør Jan Digranes i Finans Norge mener Norge i praksis beveger seg mot et kontantløst samfunn, men peker på at aktører som ikke benytter seg av elektroniske betalingsløsninger fortsatt må ha et tilbud.

Her kan du lese mer om

  1. Danmark
  2. Kontanter
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nå er denne 50 år – og kan snart være pensjonist

  2. Dansk banksjef vil avskaffe kontanter for å bekjempe kriminalitet

  3. Norges Bank reagerer på Elkjøps kontantløse plan

  4. Annonsørinnhold

  5. Svenskene tester «e-krone» utstedt av sentralbanken

  6. Reagerer på forslag om å straffe bedrifter som ikke aksepterer kontanter: – Håpløst gammeldags