Røkke vant mot Aker Foto

Patentstyret har nå avgjort at Aker Foto AS må endre navn etter en klage fra Kjell Inge Røkke-eide Aker ASA.

MÅ ENDRE NAVN: Hilde Furuseth Olivares og Marius Haugen er skuffet over Patentstyrets begrunnelse etter at milliardkonsernet Aker ASA fikk medhold hos styret i sitt krav om at Aker Foto AS må endre navn.

Sindre Blicher Larsen
  • Sindre Blicher Larsen
Publisert:,

I høst skrev E24 at Aker ASA krevde at Aker Foto AS måtte endre navn ettersom de mente at navnet på den lille fotobutikken var i strid med foretaksnavneloven. Nå har Patentstyret kommet med sin avgjørelse og gitt Aker ASA medhold.

Da avgjørelsen til Patentstyret havnet i postkassen til deleier og styreleder, Marius Haugen, var begrunnelsen og avgjørelsen alt annet enn det Haugen ønsket.

– Dette er håpløst, begrunnelsen er jo helt komisk, sier Haugen oppgitt til E24.

Les også

Orkla og Elden krangler om Jordan

Tynt grunnlag

Haugen mener det er smålig av et så stort selskap å «angripe» små kjeder og butikker, som har lite med deres virksomhet å gjøre.

Siden 2007 har Aker-navnet vært et beskyttet varemerke og siden da har Aker ASA sendt 20 klager til Patentstyret, og har fått medhold i alle bortsett fra to.

En av bedriftene som fikk beholde navnet Aker var Aker's Hus Kafedrift.

Ellers har bedrifter som Aker Bil, Aker Mur og Tre, og Aker Eiendom alle blitt pålagt å endre navn etter vurdering hos Patentstyret.

– Grunnlaget til Patentstyret er så tynt. At Aker og Aker Foto har bransjelikhet, er hårreisende. Driver Aker med bilder, spør Haugen.

Les også

Giganten Aker i navnekrangel med lokal fotobutikk

I begrunnelsen skriver Patentstyret følgende:

«Varemerket AKER er blant annet registrert for «bearbeiding av materialer» i klasse 40. «Bearbeiding av materialer» er en vid betegnelse som blant annet omfatter «fremkalling av bilder». Varefortegnelsen omfatter således samme tjenester som det registreringshavers virksomhet er knyttet til.»

– Vi ser ikke på hva hver enkelt bedrift driver med, men hva de er registrert som. Etter vår vurdering ser vi en bransjelikhet mellom Aker og Aker Foto, sier seksjonssjef i design- og varemerkeseksjonen i Patentstyret, Knut Bostad til E24.

Eneretten på AKER

– Patentstyret har nok en gang slått fast at Aker ASA har eneretten til å bruke AKER som et varemerke. Aker er et tradisjonsrikt industrinavn og et av Norges mest velkjente merkenavn, og vi er opptatt av å beskytte våre varemerker, sier Atle Kigen, kommunikasjonsdirektør ved Aker ASA til E24.

Les også

Aker Solutions åpner for Iran-satsing

Ifølge Haugen har kundene har alltid referert til butikken som Aker Foto, til tross for at den har vært registrert i Brønnøysundregisteret med flere navn siden butikken ble åpnet i 1994. Haugen mener man må sette et stort spørsmålstegn ved at Aker ASA har eneretten på «Aker», ettersom ordet har lang historie i Norge.

– Rene Aker-navn har tidligere blitt vurdert i Patentstyret, det holder ikke å legge til noe så generisk som «foto» for å skille seg ut, mener Bostad.

– Aker opplever fra tid til annen at aktører forsøker å bruke det særpregede Aker-navnet i etablering av selskaper. Det skaper forvirring. Uavhengig av virksomhetens størrelse er dette en prinsippsak for Aker. Beklageligvis betyr det at Aker Foto må skifte navn, forklarer Kigen.

Kan bli dyrt

Navneendringen kan bli dyr for fotobutikken, som må endre alt inkludert fasade, bæreposer og i verste fall nettsiden. Haugen ønsker ikke å spekulere i hvor mye det vil koste, men ser heller etter potensielle løsninger på navneendringen.

– Aker er jo norrønt for Åker, så vi vurderer faktisk å endre navn til Åker Foto, da kan vi jo også beholde nettsiden, men vi venter fortsatt på svar fra Brønnøysund om det vil være tilstrekkelig, avslutter Haugen håpefullt.

Ettersom Aker Foto AS har to måneders ankefrist, vil ikke Brønnøysund gi noen endelig frist for når navneendringen må bli gjennomført. Haugen har ennå ikke tatt stilling til om de skal anke saken eller ei.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Konflikt rundt varemerket Nighthawk Diner

  2. Regjeringens prestisjefond Nysnø tapte navnekrangel – lignet for mye på Snö

  3. Nå er Facebook verdt over 2.000 milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. Microsoft kutter 7.800 ansatte

  6. Her tar politiet luksusbilene til den korrupsjonsmistenkte ekspresidenten