Denne dronen kan redde liv ved hjertestans

Sekunder kan være forskjellen på liv og død når noen har hjertestans. En ambulansedrone skal kunne gjøre sannsynligheten for å overleve mye høyere.

HJERTESTARTER: Denne ubemannede dronen kan bære med seg en hjertestarter, til personer som trenger det, raskere enn en ambulanse.

Lege Wasim Zahid sier at hvert sekund teller ved en hjertestans.

Magnar Kirknes
  • Sigrid Moe
Publisert:,

Avgangsstudent Alec Momont ved Delft University of Technology i Nederland har designet en drone som kjapt kan frakte en hjertestarter til steder der det er behov for det.

Ett minutt

Lege ved kardiologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Wasim Zahid, forteller at hvert sekund teller når det oppstår hjertestans.

– Det gjelder å få i gang hjertet så fort som mulig. Desto flere minutter det går før hjertet kommer i gang, desto mindre sjanse er det for at en person overlever, forklarer Zahid til E24.

Dette var også en av hovedårsakene til at Momont designet ambulansedronen. Dronen skal kunne være på stedet, innenfor en radius på 12 kvadratkilometer, innen ett minutt. Med samme avstand har en vanlig ambulanse en gjennomsnittstid på ti minutter.

Les også

Fitbit: Det er blitt typisk norsk å måle formen rundt håndleddet

I en pressemelding fra universitetet i Nederland står det at dronen kan øke sjansen for overlevelse fra 8 prosent til 80 prosent.

Dronen skal fly ut med en gang det blir meldt om en hjertestans til en nødsentral. Dronen har bilde- og lydkontakt med sentralen, slik at lege og ambulansearbeidere kan gi instruksjoner til dem som er ved personen som har hjertestans.

– For øyeblikket klarer bare 20 prosent av personer uten kurs eller erfaring i bruk av hjertestarter å bruke den riktig. Dette tallet kan økes til 90 prosent om de får instruksjoner på stedet. Kommunikasjonen med ambulansearbeidere og leger gjør også at de som er på stedet blir roligere, sier Momont i pressemeldingen.

Denne videoen er laget av Momont og universitetet, og viser hvordan man kan bruke dronen. Artikkelen fortsetter under videoen.

//www.youtube.com/embed/y-rEI4bezWc

Redder liv

Dronen finner stedet gjennom innringerens mobiltelefon og GPS, og kan fly rundt 100 kilometer i timen, og kan bære fire kilo.

Momont forteller at prisen for dronen er på 15.000 euro, rundt 128.000 norske kroner.

– Jeg er veldig for teknologi og vitenskap når det kan kombineres for å redde liv. Dette er redding av liv, sier Zahid om ambulansedronen.

Han sier at nytten av en hjertestarter kommer an på om det er personer til stede som kan bruke den.

– Den må være enkel og intuitiv, slik at den lett kan betjenes. Men dette er uansett mye bedre enn å ikke ha hjertestarter, sier Zahid.

Les også

Eldre kan bli en gullgruve for IT-bransjen

Flere droner

Momont jobber nå videre med å utvikle ambulanse-droner, og ønsker å designe en slags «medisinsk verktøykasse», som bærer med seg livreddende medisinsk utstyr som kan brukes av ufaglærte personer når de får instruksjoner.

Han har utarbeidet dronen i samarbeid med belgiske Living Tomorrow, som har vært med på å finansiere prosjektet.

Dronen har foreløpig ikke blitt testet på ordentlige hjertepasienter. Prototypen blir nå vurdert av universitetssykehuset Ghent i Belgia, og Momomont er allerede i samarbeid med Amsterdam Ambulance Service.

Les også:

Slik skal teknologien gjøre alderdommen enklere- At maskinene kan jobbe for oss, er jo en gammel drømKommentar: Robotene kommer - hva så?Google kjøper selskapet bak tek-skje for parkinson-pasienter- Helseapper kan utløse helsehysteriSnart kan smarttelefonen din finne ut om du har bipolar lidelsemail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Jeg tror kundene forventer at våre ansatte kan gripe inn hvis noen faller om

  2. Telenor har ansatt kirurg (!)

  3. Denne dronen skal frakte medisiner til en øy i Nordsjøen

  4. Annonsørinnhold

  5. Redningsdrama på oljeterminal: – Det er en bragd

  6. Betalt innhold

    Andrea (26) samlet inn én million dollar til nytt kamerasystem. Vil utfordre drone med snor.