Forsøkte smugle iPhoner for 624 millioner med droner

Smuglere prøver stadig nye metoder for å få godset sitt over grenser. For iPhonesmuglerne som forsøkte seg med droner i Kina gikk det ikke helt etter planen.

DRONESMUGLING: Det er ikke hver dag smuglere bruker droner som hjelpemiddel. Kanskje er det ikke den beste metoden å smugle på heller.

Foto: Carlo Allegri Reuters
  • Martin Hagh Høgseth
  • Eivind Bøe
Publisert:

26 personer ble i februar arrestert i Kina etter det som må være en av de mer spesielle forsøkene på smugling over grenser.

Gruppen ble tatt på fersken da de forsøkte å bruke droner til å smugle smarttelefoner til en verdi av 500 millioner yuan (623,80 millioner kroner) fra Hongkong til Shenzen, skriver Reuters og viser til en artikkel fra kinesisk Legal Daily fredag.

– Dette er første sak vi har hatt i Kina der droner er blitt brukt til smuglekriminalitet, uttalte kinesisk tollvesen på en pressekonferanse, ifølge nyhetsbyrået.

I løpet av en kveld kunne gjengen smugle så mange som 15.000 iPhoner over grensen, i små bagger som rommet 10 iPhoner hver.

Gruppen brukte droner til å fly to, 200 meter lange kabler mellom to bygninger på hver sin side av grensen. Deretter festet de baggene til kablene for så å dra dem over grensen, skriver CNN.

Les også

NTNU ønsker å utvikle ambulansedroner

Streng droneregulering i Kina

Regulering av dronebruk er blitt en viktig oppgave for Kina, verdens største produsent av forbrukerdroner. Det etter ulykker der droner har forvillet seg inn i flyruter. Blant annet er brukere av droner over en viss vektklasse nå nødt til å registrere dronene i eget navn for å få lov til å bruke dem.

Tollmyndighetene i Shenzen sier de vil følge nøye med på nye teknologiske måter å smugle varer over grensene i tiden fremover.

Smarttelefoner er blitt solgt for svært høye priser i Kina. Heleri er et utbredt problem i landet, og smuglere er stadig blitt stoppet på grensen.

En mann forsøkte seg tilbake i 2015 med en «mobilrustning». Mannen hadde teipet 94 iPhoner som han ville smugle fra Hongkong til Kina, ifølge Tek.no. Mennen ble raskt stoppet av tollbetjenter som reagerte på «rar gange, stive ledd og merkelig positur.»

Les også

Vil bruke drone for å tvinge overtidsjobbere hjem

Les også

Kinesisk dronegigant åpner butikk i Oslo

Les også

Sveits tester ut varelevering med droner

Flere artikler

  1. Avis: Norsk kvinne risikerer livstid for laksesmugling i Kina

  2. Norske bleier smugles for mange tusen kroner

  3. «Kinas Apple» med comeback på dag to

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Kommentar: Apples iPhone-advarsel kommer flere år for sent

  6. Norsk lakseeksport til Vietnam stoppet opp etter Kina-avtale