Apple-sjefen bekrefter at de jobber med selvkjørende biler

Tim Cook kaller prosjektet «alle AI-prosjekters mor».

BEKREFTER RYKTENE: I et intervju med Bloomberg bekrefter Apple-sjef Tim Cook for første gang at selskapet jobber med utviklingen av selvkjørende biler.

Foto: Matt Dunham AP
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

I et intervju med Bloomberg letter Apple-sjef Tim Cook mer på sløret enn han noen gang har gjort tidligere, rundt ett av selskapets «hemmelige» prosjekter.

Teknologigiganten har vært lite meddelsom rundt selskapets planer om å utvikle autonome, eller selvkjørende biler. Dette til tross for at det i lang tid har gått rykter om at selskapet har jobbet med akkurat dette under kodenavnet «Project Titan».

– Alle AI-prosjekters mor

– Vi fokuserer på autonome systemer, og ett av formålene med autonome systemer er åpenbart selvkjørende biler, sier Cook i intervjuet med nettstedet.

Dermed kan det tyde på at Apples fokus, ikke overraskende, ligger i utviklingen av programvare som kan gjøre selvkjørende biler til en realitet.

Cook overlater også lite til fantasien, når det kommer til hva han selv mener om selskapets prosjekt.

– Vi ser på en måte på dette som «alle AI-prosjekters mor». Det er sannsynligvis ett av de mest kompliserte AI-prosjektene å jobbe med. Autonomi er noe som er ekstremt interessant for oss, men vi får se hvor det leder hen, sier Cook.

AI er en forkortelse for «Artificial intelligence», eller kunstig intelligens på norsk.

Samtidig er Apple-sjefen klar på at selskapet selv ikke er klare til å si noe om akkurat hvilken type produkter som skal komme ut av satsingen på kunstig intelligens.

– Men vi er helt ærlige på at dette vil være en kjerneteknologi som vi ser på som svært viktig, sier Cook.

Rykter

Til tross for at Apple frem til nå har vært svært lite snakkesalige rundt prosjektet, har de ikke klart å gjemme seg helt unna.

I april i år ble en Lexus SUV med flere kameraer og sensorer på oppdaget, samme måned som Apple hadde fått innvilget søknaden om å teste autonome biler av biltilsynet i California.

Sånn sett er kommentarene til Bloomberg også mer en bekreftelse på rykter som har versert i lengre tid. I november 2016 sendte Apple et brev til nasjonale trafikkmyndigheter i USA, der det også ble hintet om at selskapets hovedfokus var nettopp programvare.

Ifølge Bloomberg så Apple i utgangspunktet på mulighetene for å bygge en bil selv, men i fjor høst meldte samme nettsted at selskapet hadde endret fokus til den underliggende teknologien bak selvkjørende biler.

Her kan du lese mer om

 1. Apple
 2. Kunstig intelligens
 3. Teknologi
 4. Bil

Flere artikler

 1. Tesla-sjefen innrømmer at de jobber med kunstig intelligens

 2. Skal teste selvkjørende biler i Nord-Norge

 3. Apple kjøper selskap med teknologi for selvkjørende biler

 4. Annonsørinnhold

 5. Tim Cooks blodsukker gir fart på Apple Watch-rykter

 6. Eksperter skeptiske til bruk av AI-apper fremfor lege