Nå kan du printe mat
- Skal det være en kjeks til kaffen? Skal bare fyre opp printeren først...
To printere som kan printe ut mat kommer på det kommeriselle markedet i løpet av året.
De to oppfinnelsene ble i går presentert på den pågående messen for elektronikk-konsumenter i Las Vegas, den såkalte CES-messen.
3D-printing er en enkel sekkebetegnelse på en rekke teknologier innen additiv tilvirkning.
13 utrolige oppfinnelser fra 2013
Additiv tilvirkning betyr at tredimensjonale figurer deles opp i tynne lag i en datategning.
Gjenstanden lages så etter tegningen. Enten ved at lag på lag med fast materiale festes oppå hverandre til man har et håndfast produkt, eller ved at fast materiale files av en blokk til ønsket figur står igjen.
«Dreier» i sukker
Selskapet 3D Systems har i Las Vegas lansert to matprintere.
Chefjet kan printe små, ensfargede figurer av sjokolade eller sukkerbasert konfektmasse. Den noe større Chefjet kan lage større kreasjoner i flere farger, av samme type materiale.
Maten lages ved at et «printerhode» sprøyter vann over en kompakt plate laget av sukkerpulver.
NASA skal ta med 3D-printere ut i verdensrommet
3D-printingen gjør at matfigurene kan lages med en nøyaktighet, og i former, som det ville vært så og si umulig å få til med vanlige bakemetoder, skriver BBC.
Blant annet kan man nå lage hule sjokoladeterninger i en prosess, eller hva med spiselige glober med nettingvegger?
Eksperter BBC har snakket med stiller imidlertid spørsmål ved den kommersielle appellen ved maskinene, som foreløpig er meget dyre.
Den dyreste av 3D Systems kokkemaskiner koster 5.000 dollar, omlag 31.000 norske kroner. Den mindre versjonen er bare litt billigere.
Printer også keramikk
Selskapet bak viste fram også andre 3D-printere på messen.
Blant annet maskiner som kan printe keramikk(!) eller multifarget plastikk. Dette skjer ved at varm masse sprøytes lag for lag oppå hverandre, for deretter å kjøles ned.
Nå kan du 3D-printe deg selv
Som E24 tidligere har omtalt, brukes dagens kommersielle 3D-printing stort sett til å lage prototyper og lavskala-modeller, som senere skal lages industrielt med andre metoder.
For eksempel: En møbelprodusent lager en liten plastmodell, før han senere lager selve møbelet på ordinært vis. teknologien er også vanlig når det gjelder å lage skreddersydde implantater, dentalprodukter og lignende.
Det finnes også 3D-printere til hjemmebruk, men dette er per nå mer kuriøse leketøy som kun kan printe ut enkle figurer.
Eksperter mener imidlertid at produksjonsmetoden på sikt kan utvikle seg til å bli meget sentral, og at den vil komme til å revolusjonere hvordan samfunnet lager og selger ting.