Lover superbredbånd, men vet ikke hvordan

Den påtroppende regjeringen lover superraskt bredbånd i hele landet, men vet ikke hvordan eller til hvilken pris. - Veldig ambisiøst, mener ekspert.

LOVER SUPERBREDBÅND: Den nye regjeringen lover superbredbånd til hele landet. Hva det vil koste, vet de riktignok ikke. Her er Frps Ketil Solvik-Olsen

  • Eric B. Utheim
  • Marius Lorentzen
Publisert:

- Dette er en sak som vi på det rent praktiske vil måtte komme tilbake til, sier Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen til E24.

Han viser til at de to kommende regjeringspartiene kun hadde en uke på å meisle ut regjeringsplattformen som mandag ble presentert på Sundvolden.

I den nye regjeringsplattformen til Høyre/Frp-regjeringen står det klart og tydelig at man vil sikre tilgang til høyhastighetsbredbånd over hele landet.

Det er også spesifisert et hastighetsmål på 100 megabit per sekund, som er betydelig opp fra den rødgrønne regjeringens bredbåndsdefinisjon på 640 kilobit per sekund.

Ketil Solvik-Olsen kan imidlertid ikke si hvordan, eller når, man skal få til målsetningen.

AMBISIØS: Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier man ønsker seg høyhastighetsbredbånd til hele landet. Helst i løpet av fire år.

Nils Bjåland/VG

- Vi ønsker å få gjennomført dette så raskt som mulig, helst innen fire år. Men vi vil ha en tett dialog med bransjen om hvordan man kan få dette til, og avhengig av hvor lang tid de mener dette vil ta, så vil vi tilpasse tempoet, sier han.

BAKGRUNN: Slik blir den blåblå IKT-politikken

Ambisiøst

Seniorkonsulent og partner Harald Wium Lie i rådgivningselskapet Nexia er en av landets fremste eksperter på bredbåndsutbygging.

Han tror det uttalte målet om høyhastighetsbredbånd til alle i løpet av én stortingsperioden er for hårtete.

- Kablet nett til alle som ikke har i dag, bygd ut på bare fire år, er veldig ambisiøst, sier han til E24.

Les også: Her er den blåblå regjeringsplattformen

Han tror imidlertid man kan få til mye med statlig subsidiering i de mest grisgrendte strøkene, ny nasjonal graveforskrift og et tett samarbeid med de private utbyggerne.

- Skal den nye regjeringen gjøre dette raskt, må man enkelte steder subsidiere. Hvis de gjør dette på en måte hvor man jobber med operatørene, og forsterker satsningene og investeringene som allerede finnes, kan man få mye til.

Vil koste 20-30 milliarder

Bladet Computerworld har også skrevet om bredbåndslovnadene til Høyre og Frp.

I et intervju med avtroppende fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap), som kommer i netse utgave på fredag, anslås sluttsummen for en total bredbåndsutbygging her til lands til 20-20 milliarder kroner.

EKSPERT: Harald Wium Lie, konsulent og partner hos Nexia.

Det er nok et fornuftig estimat, mener Wium Lie.

- Men husk at det ikke trenger være bare statlige penger. Telenor alene investerer for fire milliarder i norske telenett hvert år, sier han til E24.

Wium Lie understreker at det realistiske uansett er en blandingsløsning, mellom kabling og radionett.

- Jeg tenker da på utrullingen av de nye 4G-mobilnettet. Det skal snart auksjoneres ut nye radiofrekvenser som er svært gunstige for utbygging i grisgrendte strøk. Skal man ha høy dekning der hvor det bor lite folk, er 4G den mest attraktive løsningen.

Les også:Gamle mobiler bremser dekningsløft

Situasjonen i dag er at bor du i et tettsted, så har du mellom 80-90 prosent sjanse for å få et godt tilbud om bredbånd.

Omtrent 80 prosent av de norske husstandene ligger i det som defineres som tettbygde strøk.

- Det tok oss cirka 10-15 år å komme dit vi er i dag. Norske husstander er verdensrekordholdere i bredbåndsbruk. Når du bygger høykapasitetsnett så får du i snitt sju av ti i området som kunder. Det er utrolig høyt, og gjør at man har kunnet bygge økonomisk bærekraftige bredbåndsnett her i Norge.

De siste dyre prosentene

- Men hvis 80-90 prosent allerede har god tilgang, så er det jo de vanskelige sisteprosentene som gjenstår. Og det er vel der den økonomiske fortjenesten på å bygge ut blir en utfordring?

- Ja, det er problemet. Man regner med en verdi på cirka 25.000 per bredbåndkunde. Når investeringene blir høyere enn verdien per kunde må det subsidieres. Her kan man trekke på erfaringer fra andre land. Sverige spyttet inn 8-10 milliarder statlige kroner da de bygde ut for vel ti år siden.

Les også:50 millioner mer til bredbånd i distriktene

Men hvorfor er det så viktig å bygge bredbånd over alt?

Ketil Solvik-Olsen sier at bredbånd er en viktig del av den nye regjeringens ambisjoner for Norges infrastruktur.

- Det blir store verdier av det. Flere rapporter og studier har påvist at en solid bredbåndsinfrastruktur kan løfte bruttonasjonalproduktet i et land.

Publisert:

Flere artikler

  1. - Ambisiøst, men gjennomførbart

  2. – For oss betyr dette et sted mellom 15 og 25 prosent besparelse

  3. Slik blir den blåblåIKT-politikken

  4. Annonsørinnhold

  5. 1 million nordmenn har ikke tilbud om høykapasitetsbredbånd

  6. Solvik-Olsens veiselskap skal etableres neste år