Snart kan du få gjeldsbevis på to minutter

Det skal bli mye enklere å søke om lån, lover DNB, som varsler store endringer allerede før jul. Også andre banker jobber med å digitalisere boliglånsprosessen.

TASTETRYKK: DNB ønsker at om du går en søndagstur, og tilfeldigvis havner på en visning, så skal du kunne vite hvor mye lån du kan få på noen minutter via smarttelefonen.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Jeg tror det kommer til å skje mye mer med banktjenestene de neste ti årene, enn det har gjort i ti år tilbake, sier konserndirektør for personmarkedet i DNB, Trond Bentestuen, til E24.

Han kan allerede vise til Vipps, som har endret hvordan kunder, og banker, samarbeider om betaling. Det neste som skjer, er innen lån, forklarer direktøren.

Løsningen har de allerede prøvd ut på en gruppe kunder, i tillegg til DNB-ansatte.

– Målet er at de fleste skal kunne få et finansieringsbevis på mobilen innen to minutter. For å få til dette har vi digitalisert boliglånsprosessen, ikke bare søknaden men også bevilgningene. Andel digitalt besluttede opplåninger ligger i dag på rundt 25 prosent, og vi forventer noe av det samme resultatet på finansieringsbevissøknadene, sier Bentestuen.

DNB kan ikke gi noen dato for lanseringen, men det blir før jul, forteller de.

Les også

Komplett Bank børsnotert: Vil utfordre Rune Bjerke på forbrukslån

Offentlig hjelp

Kvaliteten på tjenesten fikk et nytt løft tidligere i år, etter at et samarbeid med offentlige virksomheter ga resultater.

I juni det ble kjent at landets banker, Skatteetaten og Brønnøysundregistrene sammen har utviklet en løsning slik at datamaskinene deres kan snakke sammen.

Det er denne løsningen som gjør at du nå kan sende inn en såkalt samtykkebasert lånesøknad.

Dette gjør at du kan slippe å selv levere skattemelding og lønnsslipp for flere måneder når du søker om lån, fordi at du isteden kan gi banken lov til å hente denne informasjonen selv gjennom Altinn. Denne løsningen kan alle norske banker ta i bruk, og dermed kan det ta langt kortere tid å ferdigstille en lånesøknad.

Trond Bentestuen – Konserndirektør Personmarked Norge i DNB Foto: Mattis Sandblad/VG

Foto: Mattis Sandblad VG

– De fleste har hatt digital inngang til banken, en nettside eller nettskjema som møter kundene. Men bak er det meste manuelt. Med digitaliseringen kan vi gjøre prosessen enklere, mer forståelig for kunden og mer effektiv for banken, sier Bentestuen.

Les også

Facebooks betalingstjeneste inntar Europa: – Neppe noen gledens dag for bankene

Usikre lån

Han tror at motoren bak også kan brukes på usikre lån i fremtiden.

– Kriteriene for å få lån er styrt av myndighetene, så den nye løsningen vil ikke gjøre det lettere å få lån. Men det er søknadsprosessen som blir lettere, sier Bentestuen.

Han ser på dette som å endre hjertet i DNB.

– Vi er i ferd med å endre banknæringen. Denne nye løsningen vil prege lånemarkedet allerede fra neste år, sier Bentestuen.

Nordea jobber også med digitaliseringen av boliglånsprosessen.

Bankens kunder kan allerede signere alle dokumenter knyttet til boligkjøp i nettbanken med hjelp av Bank ID, dette i tillegg til digitalisering av tinglysingsprosessen. Dette har fått ned tiden som har blitt brukt på denne prosessen, fra 14 dager til tre minutter.

– Tidligere måtte kundene vente på at papirene ble sendt mellom banken, megleren og Kartverket, og tilbake igjen, sier Børre Gundersen, leder for Nordea Eiendomskreditt.

Det første heldigitale boligkjøpet i Nordea ble gjennomført i september i år.

Les også

To nye banker på Vipps-laget: Ruster seg mot internasjonale giganter

Kartverket

Denne løsningen kommer av digitaliseringen av Kartverket, og løsningen er blant annet på plass hos flere meglere og i Nordea, som er først ut blant bankene med denne løsningen.

Kommunikasjonsdirektør Lars Sæthre i Handelsbanken forteller at boliglån er ett av områdene hvor de også snart vil komme med nyheter.

– I dag kan kundene våre søke om lån på nett på en enkel og god måte, men det vil selvsagt komme nyheter fremover. Når det gjelder gode og selvbetjente løsninger for å få finansieringsbevis ved boligkjøp, er dette løsninger som også vi jobber med, forteller Sæthre.

Bentestuen tror banken må være forberedt på at tjenestene de tilbyr ikke bare vil tilbys gjennom bankens tradisjonelle kanaler.

– I fremtiden kan vi komme til å måtte gi lån gjennom for eksempel Facebooks plattform, om det ikke har kommet noe annet og nytt da, sier Bentestuen.

Les også

Betalingskrigen fortsetter: Storbank satser på Apple Pay i Danmark

Les også

Nordea-topp etter kutt: – Bankjobbene kommer ikke tilbake

Les også

Tror Vipps gir fortrinn mot tekgigantene

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Digitalisering
 2. Bank
 3. DNB
 4. Nordea
 5. Privatøkonomi

Flere artikler

 1. Nordea-sjefen om sin bransje: – Nå endres alt vi gjør

 2. Betalt innhold

  Slik kan ubrukte kredittkort stoppe boligkjøpet ditt

 3. Slik skal Rune Bjerke spare inntil to milliarder

 4. Storbanker strammer inn på boliglån: – En del lånesøkere har nå hastverk

 5. – Har spart kundene for til sammen 36.000 timer