TVNorge-sjefen: - Discovery har fulgt oss tett
Med ny eier blir TVNorge nesten like store som TV 2 i den mest ettertraktede målgruppen.
Fredag ble TVNorge med underkanalene Vox, Max og Fem, samt Radio Norge solgt til det amerikanske TV-selskapet Discovery.
Les mer:TVNorge-eier solgt til USAfor 10 milliarder kroner
Med Discovery sine kanaler rykker TVNorge-familien stadig nærmere sin konkurrent TV 2.
- Vår markedsposisjon i Norge blir med dette styrket betydelig. Vi har vokst kraftig de siste årene. I seerandel i den kommersielle seergruppen mellom 12-45 år blir TVNorge med underkanaler og Discoverys kanaler sammenlagt 90 prosent av TV 2-gruppens størrelse, sier Harald Strømme til E24.
Blant seere over 12 år blir TVNorge nå 60 prosent av TV 2, opplyser han videre.
Harald Strømme er administrerende direktør i SBS Norge AS og sjefredaktør i TVNorge.
TVNorge avviser at de pusset opp for salg
TVNorge har gjort betydelig oppgradering av sin tidligere noe lurvete stil. Mest kjent var kanskje «Casino» med Hallvard Flatland på det glade 80-tallet.
(Fortsetter under bildet)
I dag huser kanalen omtrent det som er av komikere i landet, med navn som Thomas Giertsen, Espen Eckbo, Harald Eia, Bård Tufte Johansen, Ylvisbrødrene, Petter Schjerven og Atle Antonsen.
- Vi har ikke investert i Norge med tanke på et salg. Men Discovery har fulgt oss ganske tett i et par år nå. Mitt inntrykk er at de kjøper oss fordi de er fornøyd med den jobben vi gjør i Norden. Prisen indikerer vel at de neppe har planer om å trappe ned på våre programinvesteringer. Men dette er det for tidlig å si noe om, sie rHarald Strømme.
Salgsprosessen har pågått siden i sommer.
Vil ikke svare på egen fortjeneste
SBS har til nå vært eid av tyske ProSiebenSat 1 Group.
Tidligere TVNorge-topper har tjent godt på salg av kanalen.
Den som har tjent spesielt godt på de tidligere kjøp og salgene av kanalene var Morten Aass. Han tiltrådte som TVNorge-sjef i august 2002 og tjente trolig over 40 millioner kroner før han ga seg i 2008.
Harald Strømme vil ikke kommentere om han har opsjoner eller andre avtaler som gjør at han tjener på salget til Discovery.
Verdien av de norske selskapene i portefeøljen som nå har blitt solgt skal være rundt en fjerdedel av kjøpesummen, har Dagens Næringsliv tidligere skrevet.
Usikkert for Radio Norge
Salgsprossen har pågått siden i sommer, forteller Strømme.
Nå må de nye eierne ta stilling til om Radio Norge fortsatt skal eksistere.
Kulturdepartementet krever at radioaktørene binder seg til en 20-årig utbyggingsplan for dabnettet, som for Radio Norges del vil ha en samlet pris på rundt 600 millioner kroner.
Det har de tyske eierne ikke vært villige til å betale.
(Fortsetter under bildet)
Om Discovery ikke vil punge ut, står kanalen uten konsesjon i Norge fra 1. januar 2014.
- Hva skjer med Radio Norge nå?
- Det er det for tidlig å svare på. Nå må de nye eierne vurdere om vi skal investere i dab-nettet eller ikke. Det har de tross alt ikke rukket å vurdere, nå kun tre minutter etter at nyheten sprakk, sier Harald Strømme.
Tror TVNorge vil satse på lørdagsunderholdning
Salget av de norske TV-kanalene er gode nyheter for annonsørene i det norske markedet mener Jarle Thalberg.
TVNorge med Harald Strømme har lykkes med å legge om profilen til kanalen, og dermed har de både fått flere seere og annonsører, forteller han.
- Men de har også blitt fulgt nøye i kortene fra eierne som var et investeringsfond. Med de nye eierne tror jeg det kommer mer penger i produksjonene. Kanskje vil vi se at TVNorge prøver seg mot NRK og TV 2 også i helgene i løpet av neste år, sier Thalberg, som er en av landets største forhandlere av TV-annonser i mediebyrået Aegis Media Norge.
Han håper på mer ressurser og mer «krutt».
- Hittil har de holdt seg unna lørdagskvelden, men skal de tørre å ta kampen om å bli brede som TV 2 er, så må de satse også der. Det skjer ikke denne våren, men jeg ser det som sannsynlig at det kommer inn i planen fremover, sier han.
For annonsører og TV-seere er det et hyggelig scenario.
- Dette er gode nyheter. Det er fint at det kan bli to hovedaktører i det kommersielle TV-markedet.