IPAD-UTGAVE KLAR: Aldersgrense på iPad-versjonen av Mann

Sensurkontoret til Apple mener iPad-versjonen av magasinet Mann ikke passer for alle.

NAKENHET: Jenter med lite klær og mange tekster med sex som tema sørget for at Apple ikke anbefaler Mann til barn under 12 år.
Publisert:

Apple har godkjent Hjemmet Mortensens iPad-versjon av magasinet Mann. Salget av applikasjonen startet i natt, melder Hjemmet Mortensen i en pressemelding.

- Det er gledelig at Steve Jobs og Apple har sluppet Tone Damli Aaberge, Rachel Nordtømme og Isabella Martinsen gjennom nåløyet, sier Mann-redaktør Knut Christian Moeng i meldingen.

Magasinet er på 120 sider og koster 45 kroner. I Apples nettbutikk er bladet merket med en anbefalt aldersgrense på 12 år. Ifølge Apple inneholder bladet og "mild voksen/våget temaer" og "mild seksuelt innhold eller nakenhet".

Ingen overraskelse

Sigmund Clementz er prosjektleder for e-magasiner og mediebrett i Hjemmet Mortensen. Han sier den anbefalte aldersgrensen fra Apple ikke kom som noen overraskelse for redaksjonen.

- Det er slik at når man sender inn en applikasjon - uansett om det er et magasin eller spill – så må man levere en selvangivelse på hva slags innhold som er i applikasjonen. Man må for eksempel oppgi om det er stygt språk, nakenhet eller vold. Vi visste at Mann ville få en anbefalt aldersgrense på 12 år.

De som laster ned iPad-utgaven av Mann vil få en advarsel om at magasinet ikke egner seg for personer under 12 år. Clementz mener det er uproblematisk at Apple gjør en slik vurdering og anbefaling.

- Dette går jo inn i debatten om det man kaller for Apple-sensuren. Hvis Apple mener at dette burde ha en rating på 17 år, så mener jeg at det må de få lov til. Det blir det samme som når Filmtilsynet gir sine anbefalte aldersgrenser på filmer, sier Clementz.

- Redaktøren må bestemme

Han mener det hadde vært en annen sak hvis Apple ikke hadde godkjent magasinet på grunn av innholdet.

- Vi kunne ikke godtatt at Apple hadde nektet distribusjon av magasinet fordi de ikke likte bildene eller teksten. Her er vi, i likhet med andre medier, opptatt av at det er redaktørene som skal bestemme innholdet. Og vi ser at dette kan bli et tema der vi må ta en fight med Apple.

- Hvordan ser dere det?

- Vi ser at Apple allerede har nektet å godkjenne enkelte publikasjoner. Det var for eksempel noen som forsøkte å utgi et magasin som de kalte for iPad-magasinet. Det ble stoppet, og beskjeden fra Apple var at det var de som eide varemerket iPad. Vi har også sett hvordan enkelte publikasjoner tilpasser innholdet slik at det skal bli godkjent, sier Clementz.

Playboy la om kursen

Det vakte oppsikt i mediebransjen da Playboy i fjor sommer lanserte sin iPad-versjon med langt mindre nakenhet enn i papirutgaven. Apple ble kritisert for sensur, mens Playboy ble kritisert for å ha gitt etter for presset.

- Vi som utgivere kan ikke godta at en tredjepart forsøker å styre innholdet i magasinene våre. Tenk om Narvesen hadde nektet å selge et av magasinene våre fordi de ikke likte innholdet, sier Clementz.

Mann er det andre iPad-magasinet fra Hjemmet Mortensen. I slutten av oktober ble Bonytt Bad lansert. Også dette magasinet fikk en anbefalt aldersgrense, nærmere bestemt fire år.

Les også:

Sjekk E24 Media

Publisert: