To russiske agenter siktet for Yahoo-hacking i USA

Amerikanske myndigheter har siktet fire personer, deriblant to russiske etterretningsagenter, for massiv hacking av internettgiganten Yahoo.

SIKTER HACKERE: Mary McCord i det amerikanske justisdepartementet holder pressekonferanse om siktelsen mot de to russiske agentene.

Susan Walsh AP
 • NTB
Publisert:,

De to andre siktede omtales som "kriminelle hackere" av USAs justisdepartement, som onsdag kunngjorde siktelsen.

500 millioner Yahoo-brukere er berørt av datainnbruddet, ifølge amerikanske myndigheter.

I siktelsen knyttes den russiske sikkerhetstjenesten FSB til ett av de største dataangrepene noensinne. Motivet hevdes å ha vært økonomisk vinning og spionasje. Datainnbruddet skjedde i 2014. Det rammet blant annet epostkontoene til russiske og amerikanske embetsfolk, russiske journalister og ansatte i en rekke virksomheter.

To FSB-agenter

De to FSB-agentene er identifisert som Dmitrij Dokutsjaev og Igor Susjtsjin. De to anklages for å ha beskyttet, lagt føringer, tilrettelagt og betalt kriminelle hackere for å samle informasjon ved å trenge seg inn i datasystemer i USA og andre steder.

Les også

Yahoo: En milliard brukere kan være hacket

Amerikanske myndigheter mener også at de betalte hackerne Aleksej Belan og Karim Baratov for å gjøre datainnbrudd og samle inn informasjon.

Har mistenkt statlig aktør

De siktede angrep Yahoo-kontoene til russiske og amerikanske regjeringsansatte, deriblant personell innen datasikkerhet, diplomati og militæret, sa en representant for justisdepartementet, Mary McCord, på en pressekonferanse onsdag.

Hun opplyste også at Baratov ble pågrepet i Canada denne uken, mens det foreløpig ikke foreligger informasjon om de andre siktede.

Les også

Nedturen fortsetter for Yahoo

Dataangrepet mot Yahoo ble først avslørt i fjor. Det er ett av de største datainnbruddene noensinne, og det har vært mistanke om at en statlig aktør står bak.

Her kan du lese mer om

 1. Yahoo
 2. IT-sikkerhet
 3. USA
 4. Datakriminalitet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Varsler flere direktør-svindler

 2. – Alle er sårbare

 3. Her er de verste dataangrepene

 4. Annonsørinnhold

 5. Forsker: Kina har fokusert på spionasje

 6. – Trusselbildet er økende