Sjekk hva firmabilen koster deg

Har du planer om å gå over til firmabil i år? Med Dine Pengers kalkulator finner du ut hva firmabilen koster.

Lurer du på hvor mye firmabilen egentlig koster deg? Prøv Dine Pengers kalkulator. Foto: Scanpix
Publisert:

Har du fått tilbud om firmabil fra sjefen? Eller vurderer du å gå tilbake til privatbil?
Med Dine Pengers oppdaterte firmabilkalkulator kan du regne ut hvor mye firmabilen koster i 2008.
Nytt av året er at egne satser for Finnmark og Nord-Troms er med i kalkulatoren, slik at også du som bor der kan få et presist svar.
I tillegg kan de som har el-bil som firmabil beregne kostnadene etter egne regler for el-bil.

Prøv kalkulatoren her: «Firmabilskatt 2008»

Slik regner du ut firmabilskatten

For firmabiler med listepris under 249.600 kroner, får du et årlig inntektspåslag på 30% av bilens verdi. Hvis bilen er verdt over 249.600 kroner, synker påslaget til 20% av verdien over 249.600 kroner.
Kjører du over 40.000 kilometer i året i jobb, verdsettes bilen til 75% av bilens listepris. Dersom firmabilen er eldre enn tre år, skal listeprisen reduseres 25%.
Kjører du over 40.000 kilometer i året i jobb i en firmabil som er eldre enn tre år, skal 56,25% av listeprisen legges til grunn.

Husk:

Får du firmabil i løpet av året, skal du bare beskattes for perioden du har disponert bilen. Det samme gjelder hvis du går fra firmabil til privatbil i løpet av året.

Kan forlenge leasingavtalen

De fleste firmabilbrukere bytter bil hvert tredje år - siden leasingavtalene normalt er tre år. Men det er ikke noe i veien for å forlenge til et fjerde, femte eller sjette år.
Sjekk med bedriften din og leasingselskapet om dette er greit, og hva den nye leasingleien blir for firmaet.
Svært mange firmabilbrukere tjener over toppskattegrensen. Dersom vi legger marginalskatten på 44,8% på inntekter mellom 420.000 og 682.500 kroner til grunn og nyprisen på firmabilen er 350.000 kroner, sparer du 8.214 kroner årlig på å kjøre en eldre bil.
Dersom vi legger marginalskatten på 47,8% på inntekter over 682.500 kroner til grunn og nyprisen på firmabilen er 750.000 kroner, sparer du 17.975 kroner årlig på å kjøre en eldre bil.

Kan miste bonus

Merk at du kan miste oppspart bonus på bilforsikringen dersom du ikke har bilforsikringen aktiv i løpet av en treårsperiode. For å være på den sikre siden, bør du ta kontakt med ditt forsikringsselskap og sjekke om du mister bonus eller ikke ved å kjøre firmabil i noen år.

Bør du føre kjørebok?

Dine Penger anbefaler personer som mottar kjøregodtgjørelse, kjører arbeidsgivers bil i jobben og selvstendige næringsdrivende til å føre kjørebok.
I tillegg bør kjørebok føres av de som har firmabil og kjører over 40.000 kilometer i yrket årlig. Da får du 25% «rabatt» når firmabilskatten beregnes.

Last ned mal for kjørebok i Excel her

.

NB!

Last ned filen først og åpne den deretter.

Publisert:

Her kan du lese mer om