- Utelukker store deler av totalprisen

Forbrukerombudet ber leasingbransjen skjerpe seg på reklamefronten.

Må bli bedre: Jo Torkel Gjerdrem, fagdirektør i Forbrukerombudet, vil at bransjen skal bli tydeligere når de reklamerer for privat leasing.
Publisert: Publisert:

Billeie. Å lease en bil kan være en mulighet for deg som ønsker å kjøre ny bil uten å ta opp lån. Hva som vil være best for deg kommer imidlertid an på hvor lenge du ønsker å bruke bilen, hvilket tilbud du får, og hvilken bil du vil ha.

Forbrukerombudet mener det bør bli enklere for deg som kunde å få oversikt over hvor mye det faktisk koster deg å lease en bil.

De mener nemligleasingbransjen utelukker store deler av totalprisen i annonseringen av sine tilbud til kundene.

Sammen med Finansieringsselskapenes Forening har de blitt enige om en ny norm for markedsføring av privatleasing, og sender nå ut et orienteringsbrev til bransjen.

Les Dine Pengers Leasingskole: Slik kan du vurdere om leasing lønner seg

Må opplyse om alt. Forbrukerombudet gjorde i fjor en gjennomgang av bransjens markedsføring i våres og fant flere tilfeller de mener er problematiske.

- Markedsføring av privat leasing har vokst veldig de siste årene. Vi gjorde en gjennomgang og så at det fokuseres veldig mye på månedsleie og/eller en lav rente. Det gjør at forbrukerne får et villedende bilde av prisen, sier Jo Torkel Gjerdrem, fagdirketør i Forbrukerombudet.

Forbrukerombudet peker på at opplysninger om startleie og etableringsgebyr ikke tas med i reklamen.

Disse tingene utgjør som regel rundt 40 prosent av de totale kostnadene hvis du leaser en bil i tre år, noe ombudet mener gjør det vanskelig for forbrukerne å få oversikt over kostnadene.

- Vi satte oss ned med bransjen og kom med et forslag som vi nå har blitt enige om. Det er viktig for oss at forbrukerne får balansert prisinformasjon. Vi er også opptatt av at det skal skilles mellom lånefinansiering og leasingfinansiering. Det har vært blandet mye, sier Gjerdrem.

Les også:Du kan få fradrag for bil i firma

Må ha eksempel. Fra nå av vil Forbrukerombudet kreve at all reklame for leasing har et forklarende priseksempel hvor det tydelig kommer frem hva prisen vil bli.

Jan Traaseth, direktør i Motor Gruppen Finans.

Selv bruker de dette eksemplet for å illustrere:

Startleie/etableringsgebyr: 43200 kr. Månedsleie: 1795 kr og totalpris: 107820 kr vil variere med rentenivået. 3 års bindingstid, kjørelengde: 45000 km.

- Skremmer kundene. Jan Traaseth er direktør i Motor Gruppen Finans. Han sier han i all hovedsak er positiv til de nye endringene, hvis de kan gjøre det enklere for forbrukerne å sammenligne ulike tilbud i markedet.

- Men dessverre inneholder de nye reglene en grov feil som kan skremme bort kunder fra å velge leasing som et alternativ, sier han, og utdyper:

- Ifølge eksemplet Forbrukerombudet har laget skal det i all annonsering opplyses om tre års bindingstid, men bilfinansbransjen ble allerede i 2006 enige med Forbrukerombudet om å redusere bindingstiden fra tre år til sju måneder. Å opplyse om tre års bindingstid er rett og slett feil.

Han peker videre på at det i eksempelet fra Forbrukerombudet fremgår at det skal opplyses om det de kaller «totalpris».

- Jeg mener heller det bør brukes «totale leiekostnader over tre år,» noe som vil være langt mer forklarende for kundene, og som vi faktisk også ble enige med Forbrukerombudet om i 2006. Kundene kjøper jo ikke bilen, men leier den, sier Traaseth.

Les også:Skal du eie eller lease firmautstyret?

- Riktig å kalle det bindingstid. Gjerdrem i Forbrukerombudet er ikke enig i at det blir feil å skrive tre års bindingstid i markedsføringen av leasingtilbudene.

- Det blir helt riktig, for det er det som er grunnlaget for prisen som oppgis. Hvis du velger å lease kortere eller vil ut av avtalen tidligere blir det en helt annen pris, påpeker han.

Han mener det er riktig å kalle treårskontraktene for bindingstid etter som du er bundet i den forstand at det kan bli dyrt om du vil ut av avtalen.

- Når en avtale på tre år er forutsetningen for priseksemplet, må det også informeres om det.

Han forteller videre at de jobber med å kartlegge vilkårene i bransjen og at de vil undersøke om reglene følges etter fristen 1. august.

- Er det noen som ikke følger de nye prinsippene vil vi ta opp sak med den aktuelle aktøren, lover han.

Publisert: