Toyota kaller tilbake 20.000 norske biler

Toyota annonserte onsdag at 5,8 millioner biler tilbakekalles på grunn av airbag-problemer. 20.000 av disse er norske.

FEIL MED AIRBAG: Toyota Yaris produsert mellom mai 2000 og november 2001 og mellom april 2006 og desember 2014 kalles nå tilbake.

Foto:
  • Ingvild Sagmoen
  • Geir Molnes
Publisert:,

Toyota tilbakekaller 5,8 millioner biler i Japan, Kina og Europa grunnet problemer med airbager fra Takata, melder Reuters.

Blant bilene som tilbakekalles er Corolla og Vitz, som markedsføres i utlandet under modellnavnet Yaris.
Tilbakekallingen gjelder biler produsert mellom mai 2000 og november 2001, samt biler produsert mellom april 2006 og desember 2014, skriver selskapet i en e-post, ifølge Reuters.

20.000 biler i Norge

I Norge kalles rundt 20.000 biler tilbake. I tillegg til modellen Yaris kalles også biler av typen Hilux og Auris tilbake.

Informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge forteller at de ønsker å være på den sikre siden.

– Bilene har en potensiell feil, og derfor ønsker vi å være forut. Vi gjør det vi kan for å få kalt inn biler så fort vi har deler tilgjengelig. Vi tar kostnaden for kunden, sier Olsen til E24.

Lang rekke Takata-feil

Tilbakekallingen er den siste i rekken av flere grunnet problemer og ulykker knyttet til airbag-systemet levert av Takata.

Det japanske firmaet er verdensledende på kollisjonsputer, men har produsert mange millioner av airbager med en feil som gjør at metall- og plastbiter fra utløsningsmekanismen kan treffe bilførere eller passasjerer ved utløsing.

Vinteren 2012 ble en amerikansk kvinne drept da en kollisjonspute eksploderte på henne da Honda-bilen hun kjørte kun bulket med en annen bil.

I 2013 tilbakekalte Honda, Nissan og Toyota totalt 3 millioner kjøretøy på verdensbasis på grunn av livsfarlige defekter i kollisjonsputer produsert av Takata.

I november 2015 ble 1,6 millioner biler tilbakekalt i Japan etter en ny airbag-ulykke. Ulykken skjedde til tross for at airbagen ble sjekket av Nissan, som bruker samme type, kort tid forut for ulykken.

I mai 2016 varslet Honda at de tilbakekaller mellom 35 til 40 millioner biler i USA på grunn av feil med kollisjonsputene.

Flere artikler

  1. Toyota Norge fikser flere kollisjonsputer: Har tilbakekalt 14.000 biler

  2. Tesla tilbakekaller over 14.000 biler i Kina

  3. – Det er rett og slett ikke nok penger

  4. Annonsørinnhold

  5. Toyota tilbakekaller én million biler

  6. Avis: Inngår gigantforlik etter dødsfall og skader