Denne bilbutikken må du gå til

Subaru-forhandleren i Sandefjord går nye veier i kampen om nybilkundene. Til denne bilbutikken i gågaten må du gå.

I GÅAVSTAND: Subaru-forhandleren i Sandefjord er Norges eneste bilbutikk i en gågate.
  • Geir Røed
Publisert: Publisert:

SANDEFJORD (E24): – Subaru er ikke et bilmerke som ligger fremst i pannen hos bilinteresserte. Derfor må vi tenke litt annerledes, sier Morten Danby, daglig leder i en av landets mest spesielle bilbutikker.

Subaru-forhandleren i Sandefjord har utsalg midt i sentrum – i gågaten i Sandefjord.

Stadig flere bilforretninger prøver nye konsepter i kampen om nybilkundene. En av dem er Subaru-forhandleren Brankos auto i Tønsberg, som for to år siden overtok Subaru-agenturet også i nabobyen Sandefjord.

Les også: Bilbutikkene som har bilvrak i butikken

Men i stedet for å åpne tradisjonell bilbutikk utenfor sentrum, inngikk Brankos auto kompaniskap med Subaru-importøren – og startet opp bilsalg i gågaten.

Subaru i Sandefjord er etter det E24 erfarer Norges eneste bilbutikk i en gågate.

– Mange kommer innom og lurer på hvordan i all verden vi har fått bilene inn i lokalene våre. Dermed er salgsprosessen i gang, forteller en entusiastisk Morten Danby, daglig leder i Brankos auto.

Les også

Nå skal Apple teste selvkjørende biler

Suksess i Drammen

Butikken i gågaten åpnet sommeren 2015 i lokaler hvor det tidligere ble solgt barneklær. Det er plass til tre nybiler inne i det 100 kvadratmeter lille lokalet. I tillegg står det en bil utenfor i gågaten, og en bil i bakgården.

– Dermed har vi plass til alle Subaru-modellene, forteller Danby.

Han tror bilforretningene i fremtiden må være der hvor kundene ferdes – enten det er i gågatene eller på kjøpesentrene.

Og han er ikke alene.

I GÅGATEN: – Her treffer vi yngre kunder enn de som vanligvis kjøper Subaru, sier Kjetil Jansson, avdelingsleder ved Subaru i Sandefjord.

I flere år har Auto Tjuvholmen solgt biler fra Tjuvholmen i Oslo, og i fjor åpnet Hyundai-forhandleren Centralgaragen bilbutikk på Gulskogen kjøpesenter i Drammen under navnet Cartopia.

De melder om stor interesse etter åpningen, og gjennomsnittskunden er under 30 år, ifølge Drammens Tidende.

Les også

Her er VWs Tesla-utfordrer

Dameklær hos naboen

Den samme erfaringen har Subaru-forhandleren i Sandefjord.

– Subaru-kundene er gjerne godt voksne. Men her når vi yngre mennesker. De kommer innom på impuls, forteller avdelingsleder Kjetil Jansson ved Subaru-butikken i Sandefjord.

Det skader heller ikke at nabobutikken er en anerkjent klesforretning for kvinner.

– Mens damene kjøper klær, kan mannfolkene se på bil. Og etter kleshandelen kommer gjerne damene hit, forteller Jansson.

GLAD FOR GÅGATE-BILBUTIKK: Inger Elisabeth Teien i foreningen Sandefjord byen vår.

Selv om deler av handelsstanden i Sandefjord først stilte spørsmål ved etablering av bilbutikk i gågaten, melder daglig leder Inger Elisabeth Teien i selskapet Sandefjord byen vår nå om stor entusiasme for konseptet.

– Vi tror slike butikker gir en bedre miks av butikker og dermed øker attraktiviteten til sentrum ikke minst hos mennene, sier Teien.

Les også

Volkswagen sitter igjen med 288.000 ubrukelige juksebiler i USA

– Innovativt

I bilbransjen er nysgjerrigheten stor på bilsalg fra gågater og kjøpesentre.

– Dette er innovativt og en utvikling vi følger med spenning. Verden endrer seg, og bilbutikkene må endre seg. Vi tror mange vil teste ut dette, både her hjemme og internasjonalt, sier kommunikasjonssjef Egil Steinsland i Norges Bilbransjeforbund til E24.

Det samme tror Nils Petter Gill, styreleder i Subaru Norge.

– Tradisjonelt har vi hatt bilbutikker langt utenfor der hvor folk naturlig beveger seg. Vi tror fremtiden er bilbutikker, eller showroom, der hvor folk er. Sandefjord er vårt første forsøk på å flytte dit folk er, sier Gill – som gjerne vil la også andre Subaru-forhandlere prøve bilsalg i gågate eller på kjøpesentre.

Les også

Nå er Tesla mer verdt enn Ford

Venter på hybrid

I begynnelsen gikk salget strykende i Sandefjord for Subaru-forhandleren Brankos auto, som flere ganger har blitt kåret til årets Subaru-forhandler.

– Vi solgte 20 biler nesten med en gang vi åpnet. Mange av kundene våre var turister og badegjester som var på ferie i Sandefjord, forteller daglig leder Morten Danby i Brankos auto.

Men med vinter og ruskevær i gågaten ble det stillere, og plutselig var markedsandelen tilbake på samme nivå som da Subaru solgte biler fra tradisjonelle lokaler i Sandefjord, ifølge tall E24 har innhentet fra Opplysningskontoret for veitrafikken.

Både Subaru-importøren og Brankos auto er imidlertid overbevist om at Subaru-salget vil øke markant både i Sandefjord og i resten av Norge når Subaru i 2018 får sine første modeller med hybrid. Subaru er nå en av stadig færre bilmerker uten både elbiler og hybridbiler.

– Når hybrid kommer skal vi doble salget, sier Morten Danby.

IKKE LOV Å KJØRE: Bak utstillingsbilen står gågate-skiltet.
Les også

Solvik-Olsen: – De snakker med to tunger, avhengig av hvem som er publikum

Les også

Fra 16,40 til 12,74 kroner literen

Les også

Ap-forslag godt mottatt: Sp åpen for billigere bensin på bygda

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bil
  2. Sandefjord

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    En Porsche og en kaffe, takk. Nå selger bilkjedene på nye måter.

  2. Nå skal Apple teste selvkjørende biler

  3. Uber vil ta taxi-verden til himmels

  4. Volvo skal produsere elbil i Kina

  5. Elbilboom i leasingbransjen