SE & HØR-BOKEN: Risikerer korrupsjonssak
Se og Hør og sjefredaktør Odd Johan Nelvik risikerer straffeforfølgelse hvis det viser seg at bladet har betalt for taushetsbelagt informasjon.
I kjølvannet av Håvard Melnæs' bok om Se og Hør er det fremmet påstander om at Se og Hør skal har kjøpt informasjon om kjente personers økonomi fra kredittkortselskap og banker.
Skulle påstandene bli bekreftet risikerer magasinet straffeforfølgelse for brudd på korrupsjonsparagrafen.
Korrupsjon
Alle journalister og redaktører som skaffer seg taushetsbelagte opplysninger mot betaling eller andre godtgjørelser risikerer nemlig straffeforfølgelse for korrupsjon.
Det mener tidligere Økokrim-sjef og korrupsjonsekspert Erling Grimstad.
Melnæs skrev i sin bok at reportere i Se og Hør satt med konfidensiell informasjon om kortbruken til de kongelige, deriblant kronprinsesse Mette-Marit og Ari Behn. Informasjonen skal ifølge Melnæs blitt skaffet fra en utro bankansatte mot ”oppgjør”.
Anmeldte saken
Ifølge Dagens Næringsliv har ukebladet hatt tilgang til kontoutskrifter fra prinsesse Märthas Nordea-konto. Ari Behn har forklart hvordan han og prinsesse Märtha Louise dro på bryllupsreise med en koffert full av kontanter for å unngå at Se og Hør fikk tak i kontoopplysningene hans.
Nordea har anmeldt saken til politiet, og satt ned et eget granskingsutvalg for å undersøke påstandene i boken.
Risikerer straff
Skulle påstandene være riktige, er det ikke bare de ansatte i Nordea som risikerer straff.
Hvis Se og Hør har gitt noen form for godtgjørelse til ansatte i Nordea for å skaffe denne typen informasjon kan saken ende i retten.
Erling Grimstad viser til den såkalte korrupsjonsparagrafen i straffeloven. Paragrafen rammer alle som mottar godtgjørelse for å gi noen en utilbørlig fordel. Paragrafen rammer også den som gir fra seg godtgjørelsen.
- Å skaffe seg og benytte informasjon som er taushetsbelagt er en klar utilbørlig fordel, sier Grimstad.
- Hva er det som avgjør om noe er utilbørlig eller ikke?
- Dette er juristenes måte å definere noe som er uakseptabelt. I stedet for å definere alle mulige handlinger, bruker man en slik åpen definisjon, sier Grimstad.
- Ingen korrupsjon
Sjefredaktør Odd Johan Nelvik ønsker ikke å kommentere påstandene fra Melnæs eller Dagens Næringsliv, men sier at spørsmålet om korrupsjon er vurdert av Se og Hørs advokater.
- Ifølge våre jurister er det ikke fremkommet noen eksempler på korrupsjon i denne saken, sier Nelvik til E24.
De som dømmes etter korrupsjonsparagrafen risikerer opp til 3 år i fengsel. Hvis korrupsjonen regnes som grov er strafferammen 10 år.
Lovpålagt taushetsplikt
Bankansatte som lekker taushetsbelagt informasjon risikerer i tillegg å straffeforfølges for brudd på finansieringsvirksomhetsloven., opplyser seksjonssjef Kjell Arne Aasgaarden i Kredittilsynet.
Ifølge loven har alle ansatte i finansnæringen taushetsplikt om opplysninger om private forhold.
Les også: Færre vil kjøpe Se og Hør