Saabs gamle 9-5 blir elektrisk - i Kina

Det er blitt blåst liv i de gamle drømmene om en Saab el-bil. Men det liker Volvo dårlig.

SVUNNEN TID: Saab klarte ikke å overleve i det tøffe internasjonale bilmarkedet. Kinesiske Beijing Automotive sikret seg rettighetene til de gamle 9-5 og 9-3 modellene og skal nå lansere el-biler basert på konstruksjonene. Bildet er fra lanseringen av en oppgradert 9-5 i Seoul, Sør-Korea i 2006.
Publisert:

I den konfliktfylte og lange konkursprosessen i Saab sikret kinesiske Beijing Automotive, BAIC, seg rettighetene til de gamle Saab 9-5 og 9-3 modellene.

Nå lanserer de en el-bil basert på den svenske industristoltheten 9-5, melder SVD Näringsliv

Det var i 2009 at BAIC kjøpte rettighetene for å skaffe seg vestlig teknologi til en rimelig penge. I de tre årene som har gått, skal selskapet ha brukt mye ressurser på å utvikle en elektrisk plattform til de gamle Saab-konstruksjonene.

Les også: Saksøker GM for Saab-konkurs

Den første produksjonsbilen rullet av samlebåndet i Kina i forrige uke, ifølge avisen. Bilen er basert på 9-5 modellen som Saab sluttet å lage i 2009, ikke den nye versjonen som kom i 2010.

Saab mot Saab

Mens BAIC sikret seg gamle tegninger ble resten av boet i Saab kjøpt opp av et selskap som heter NEVS, National Electric Vehicle Sweden.

Bak NEVS står står kinesiske National Modern Energy Holdings og japanske Sun Investment LLC. De eier henholdsvis 51 og 49 prosent av NEVS.

I juni lovet de at de skal lansere en elektrisk bil basert på den siste Saab 9-3. Før sommeren oppga NEVS at lanseringstidspunktet er satt til årsskiftet 2013/2014.

Les også: Vasler elektrisk Saab neste år

Men nå kommer altså Beijing Automotive dem i forkjøpet, dog med en eldre konstruksjon.

Volvo irritert

Den nye kinesiske el-bilen skal til å med ha fått tildelt navnet C70, som de fleste kjenner fra Volvo.

Lanseringen kan føre til konflikter i bilbransjen. Volvo sier de vil gjøre det de kan for at kineserne ikke kan bruke merkevarenavnet C70.

- Våre jurister har kontakt med juristene hos BAIC om retten til å bruke navnet C70. Vi vil ikke at noen andre bruker det navnet, sier Stefan Elfström, en talsmann for Volvo, ifølge SVD.

Volvo opplyser at de på grunn av tregt byråkrati i Kina ikke har klart å sikre merkenavnet C70 i landet hittil.

Les mer om Saab-konkursen:

Publisert:
Gå til e24.no