Apple-grunnlegger Steve Wozniak: – Jeg trodde ikke datamaskiner ville klare å tenke som et menneske

Men nå mener Apple-grunnlegger Steve Wozniak at vi er på vei til at kunstig intelligens kan bli virkelighet.

Steve Wozniak ble intervjuet av Aftenpostens Joachim Lund under avisens teknologikonferanse onsdag.
  • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Steve Wozniak ble intervjuet av Aftenpostens journalist Joachim Jund under Aftenpostens teknologikonferanse onsdag ettermiddag på Folketeateret i Oslo. Under intervjuet fortalte han at han har store forventninger til kunstig intelligens.

– Jeg trodde ikke datamaskiner ville klare å tenke som et menneske. Mennesker er intuitive og kan tenke ut nye ideer. Jeg trodde aldri datamaskiner kom til å klare det, sa Wozniak.

Nå tror han imidlertid at dette kan være feil.

Etter å prøvd ut teknologier som Apples taleassistent Siri og sett fremgangen som blir gjort innen selvkjørende biler, tror Apple-gründeren at den menneskelige intelligensen kanskje ikke er så spesiell likevel.

– Jeg tror vi er på vei dit. Det vi kaller intelligens er kanskje ikke så eksotisk, sa han.

Les også

I år vil Mark Zuckerberg bygge sin egen robot-butler med kunstig intelligens

Har tro på Norge

Et gjennomgående tema på teknologikonferansen var hvordan Norge skal håndtere de store teknologiske omveltningene som nå er i ferd med å skje. Flere frykter også at Norge ikke er godt nok forberedt.

Olje- og energiminister Tord Lien sammen med Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth tidligere i januar. FOTO: MATTIS SANDBLAD/VG

Innovasjon Norge-leder Anita Krohn Traaseth, som deltok i en paneldebatt under konferansen, uttrykte blant annet bekymring for at Norge som land er retningsløst i møte med omveltningene.

Wozniak ser imidlertid ikke ut til å dele hennes bekymring:

– Alle ressursbaserte økonomier spør seg hva vi skal gjøre for å erstatte ressursene. Jeg tror Norge er i verdens beste posisjon, fordi dere har investert så mye av pengene fra oljeinntektene deres, sa han, og tilføyde:

– Dere er vel landet med høyest BNP per innbygger.

– La oss fortsette å være det, sa Aftenpostens Joacim Lund, før konferansen ble avsluttet.

Startet Apple

Wozniak (65) var med på å grunnlegge teknologigiganten Apple sammen med avdøde Steve Jobs og den mer ukjente Ronald Wayne (81) i 1976.

Mange anser Wozniak, populært kalt «Woz», som den personlige datamaskinens far.

De første maskinene fra Apple var revolusjonerende med sine grafiske brukergrensesnitt. Før Apple kom på banen med sine maskiner var datamaskiner først og fremst brukt i forretningssammenheng.

Wozniak lagde Apple 1, Apples første datamaskin, på egen hånd. Han var også hovedmannen bak Apple II. Sistnevnte var blant de første populære maskinene for vanlige forbrukere. Dette har bidratt til å sementere hans status som et av verdens fremste ikoner innen IT-bransjen. «Woz» er en stor kjendis i USA der han jevnlig har deltatt i ulike TV-programmer, blant annet i den amerikanske versjonen av «Skal vi danse?».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsliv
  2. Teknologi
  3. Apple

Flere artikler

  1. Apple-grunnlegger til norsk teknologikonferanse

  2. Fem år siden Steve Jobs døde: – Arven etter Jobs skal være med Apple i tusen år

  3. – Styret har tillit til administrerende direktør

  4. Innovasjon Norge-topper slår ring om Traaseth

  5. Traaseth: – Jeg opplever stor tillit