Statlig aktør søker gigantpartner i konkurransen mot Telenor
Den statlige teleoperatøren i Myanmar ønsker hjelp fra internasjonale telekomkjemper for å konkurrere med Telenor og Ooredoo.
Det nasjonale telekomselskapet MPT skal være i forhandlinger med flere internasjonale telekomselskaper for å skape en slagkraftig konkurrent til Telenor og Ooredoo i landet.
Det melder Myanmar Times.
- Vi er nå i forberedelsesprosessen med å diskutere en joint venture-avtale med en utenlandsk gigant, sier administrerende direktør U Aung Maw i MPT, til avisen.
Telenor og Ooredoo (Qatar Telecom) ble i slutten av juni innstilt som de to internasjonale aktørene som vil kunne få mobillisenser i landet. Totalt konkurrerte 92 selskaper om å få denne innstillingen.
Nå kan de to derimot vente seg kraftig konkurranse hvis MPT får det som de vil. MPT-sjefen forteller at de har vært i diskusjoner med selskaper i Frankrike, Singapore, Japan og andre vestlige land. Ifølge Myanmar Times er det France Telecom som er den mest aktuelle partneren til MPT.
MPT har foreløpig et monopol på mobilvirksomhet i landet, men dette vil ikke vare lenge. Ifølge Myanmar Times skal MPT nå skilles ut fra departementet det er del av.
- Venter tøff konkurranse
Telenor selv sier de har vært klar over at de og Ooredoo ikke vil kunne holde på alene i landet.
- Vi har sagt fra sommeren av at vi ønsker å ta en markedslederposisjon i Myanmar. Vi antar at det blir tre til fire operatører, og venter selvfølgelig tøff konkurranse, sier Tor Odland, talsmann for Telenors virksomhet i Asia.
Selskapet ønsker ikke å kommentere eventuelle forhandlinger MPT er i med France Telecom eller andre aktører.
90 dager
Etter at det den 26. juni ble kjent at Telenor og Ooredo har blitt innstilt til å bli de to første telekomoperatørene som slipper til i landet, ble det sagt at forhandlingene skulle ta rundt 90 dager.
Så langt ser fremgangen ut til å holde det tempoet som har blitt annonsert, og at man kan vente seg et resultat innen slutten av september.
- Vi er for øyeblikket inne i de endelige forhandlingene med myndighetene, sier Odland.
- Vi forholder oss til tidslinjen som myndighetene har satt, legger han til.
E24 skrev i slutten av august om at parlamentet i Myanmar har vedtatt en ny telekomlov, som er en viktig brikke i rammeverket som de internasjonale telekomselskapene er avhengige av.
Tor Odland i Telenor påpeker at loven fortsatt venter på godkjenning hos president Thein Sein.
- Telekomloven er ikke på bordet slik at vi kan ta stilling til den ennå, avslutter han.
Les også