Du kjenner sikkert følelsen: Når du skriver inn en nettadresse og bare venter og venter på at siden skal laste ned. Kan to dansker bidra til å løse problemet?
SAN FRANCISCO (E24): Misjonen deres kan fremstå overveldende: De vil endre hvordan internett bygges.
Men Christian Bach og Mathias Biilmann har allerede kommet et godt stykke på vei, og med seg på laget har de fått noen av verdens mest anerkjente investorer.
Danskenes historie begynner i Madrid i 2009, hvor Mathias Biilmann jobbet som teknologisjef i et selskap som laget nettsider for små og mellomstore bedrifter. Året etter sluttet han for å starte et selskap sammen med en spansk partner, og så, en dag, kom kollegaen hans hjem etter en reise til Silicon Valley-området.
Han var i ekstase.
– Han sa: «Mathias, vi må dra til San Francisco», minnes Biilmann.
Oppdaget ny trend
Dansken endte med å flytte til den amerikanske vestkysten. Etter en periode ble han oppmerksom på en gryende trend innen nettsidebygging, som han mente hadde potensial.
Metoden ble blant annet brukt til å bygge hjemmesiden til Barack Obamas presidentkampanje, så nettstedet skulle kunne tåle enorme trafikktopper. Men det fantes ikke noen tjenester som enkelt lot utviklere bygge og publisere nettsider på denne måten.
Det bestemte Biilmann seg for å gjøre noe med.
Først bygget han et slags forsøksprosjekt og oppdaget en viss interesse i markedet. Deretter ringte han barndomsvennen Christian Bach hjemme i Danmark, som jobbet med nettstrategi for store selskaper. Sammen fikk de ideen til Netlify.
– Vi bygget den første versjonen alene og lanserte den i mars i 2015. I slutten av samme år hadde vi en kvart milliard nettforespørsler i måneden på det hjemmebygde nettverket vårt, sier Biilman, som er daglig leder i selskapet.
Blant de første kundene som drev nettrafikken, var Wework, Sequoia Capital og Malala Fund.
– Det var fortsatt bare oss to, og til slutt gikk vi tom for stemmer da folk ringte og spurte etter salgsansvarlig etc. Da skjønte vi at vi måtte hente penger og sette sammen et team, sier Biilmann og ler.
– Umiddelbart imponert
I første investorrunde fikk danskene penger fra blant andre Tom Preston-Werner, én av grunnleggerne av Github, som er verdens ledende plattform for utviklere.
I 2016 ansatte de sin første utvikler, og året etter nådde de en av selskapets første store milepæler. Da lanserte Smashing Magazine, en anerkjent nettpublikasjon for utviklere, nye nettsider. Sidene var bygget med deres tjeneste.
– Smashing Magazine er noen av de viktigste trendsetterne i utviklerverdenen, så det var mange som la merke til det, sier Biilmann.
Like etter gikk Andreessen Horowitz inn på eiersiden i Netlify. Det er ett av verdens mest anerkjente venturefond, som har investert i blant andre Skype, Facebook, Twitter og Airbnb. Senere har Netlify hentet penger fra Kleiner Perkins, ett av de andre topp-fondene i Silicon Valley, og i mars annonserte de at de hadde reist en såkalt serie C, deres tredje store investorrunde.
I førersetet i denne emisjonen satt venturefondet til EQT, ett av verdens største private equity-fond, ledet av nordmannen Christian Sinding.
– Matt og Chris imponerte meg umiddelbart. De er åpenbart enestående, og de er bare vidunderlige, autentiske mennesker, som jeg har lyst til å jobbe med og tilbringe tid sammen med, sier Laura Yao, partner i EQT Ventures i San Francisco.
Hun sier at grunnleggerne alltid er noe av det viktigste de ser på når de skal investere i selskaper. Netlifys potensielle kundemasse er heller ikke avskrekkende for investorer.
– Markedet for web-utvikling er enormt, og Matt og Chris har bare begynt å endre hvordan internett bygges, sier Yao.
Statiske nettsider
Inkludert den siste investorrunden på ca. 480 millioner kroner, har de to danske entreprenørene nå reist nærmere 900 millioner kroner. De har triplet inntektene tre år på rad, ifølge TechCrunch, og noen av kundene deres inkluderer Google, Facebook og Citrix.
I sommer hadde over en million utviklere registrert seg for å bruke plattformen deres til å bygge nettsider.
– Hvordan er det egentlig dette fungerer?
– Tradisjonelt sett har det fungert sånn at hver gang noen går inn på en nettside via en nettleser, vil nettleseren sende en forespørsel til et spesifikt datasenter et sted i verden, hvor nettsidens database befinner seg, sier Biilmann.
– Så har du en applikasjonsserver som henter det dynamiske innholdet fra databasen, kombinerer det med maler og bygger html-kode, som er det nettleseren forstår. Html-koden sendes tilbake til nettleseren, som viser innholdet til deg.
Denne teknologien gir mye fleksibilitet, men innebærer samtidig at hele prosessen må gjentas hver eneste gang noen klikker seg inn på en nettside.
Statiske nettsider skrives i gratis rammeverk som utviklere laster opp til Netlifys plattform for å bygge og publisere statiske nettsider. Nettsidene er frakoblet databasen og bygges bare på nytt når innholdet på siden endrer seg – ikke hver gang noen går inn på den. Disse statiske nettsidene blir så distribuert til datasentre rundt hele verden for å sikre lynrask levering til din skjerm.
Det gjør også at nettsidene tåler mye høyere trafikk uten å krasje.
Denne måten å bygge nettsider på, har danskene døpt «Jamstack», som allerede er blitt et etablert begrep i utviklerverdenen.
– Vi kommer aldri til å se tilbake til det vi brukte før, sa daglig leder Markus Seyfferth i Smashing Media til Wired ett år etter at Smashing Magazine hadde lansert sine nye nettsider, bygget med Netlify.
Ifølge Seyfferth, ble nettsidene både billigere og mer stabile:
– Nå er sidene mer eller mindre alltid oppe, uansett hvor mange brukere vi har, sa han.
Billigere, tryggere, raskere
I og med at nettsidene er frakoblet databasen, er de også vanskeligere å hacke, påpeker EQT Ventures-partner Laura Yao.
– Det er en bedre og tryggere opplevelse, både for dem som bruker nettsidene og de som bygger dem, sier hun.
– Billigere, tryggere og raskere. Hva er ulempene?
– Internett er jo allerede bygget, så det å flytte over alle disse nettsidene, vil ta veldig lang tid, sier Yao.
Men hun håper det vil skje fortere og fortere etter hvert som folk blir komfortable med denne nye arkitekturen.
– Det er det vi har satt pengene våre på.
Etter hvert som flere og flere bygger nettsider på denne måten, har det kommet flere konkurrenter på banen. Men Netlify fortsetter å vokse. Mot slutten av året har de som mål å være 180 ansatte, opp fra 97 i sommer.
– Det siste året har vi nådd et vippepunkt. Vi har vist at dette er virkelig, og at denne måten å bygge nettsider på, har noe for seg – både for store bedrifter og hippe oppstartsselskaper, sier Mathias Biilman.
– Nå må vi bare fortsette å holde posisjonen vår, drive innovasjon og vise veien videre.