Hacker-trusselen

Avis: Russiske hackere står bak angrep mot USAs finansdepartement

Både finansdepartementet og handelsdepartementets telekom- og informasjonsetat skal ha blitt utsatt for angrepet.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

En hackergruppe skal med støtte fra en fremmed stat ha stjålet informasjon fra USAs finansdepartement. Det opplyser kilder med kjennskap til saken overfor Reuters.

– Amerikanske myndigheter er kjent med disse rapportene og vi tar de nødvendige skrittene for å identifisere og avhjelpe mulige problemer knyttet til denne situasjonen, sier talsmann John Ullyot i USAs nasjonale sikkerhetsråd til Reuters.

Kilder opplyser til Washington Post at hackerne er koblet til Russland.

Hackerangrepet skal blitt sett på som så alvorlig at det nasjonale sikkerhetsrådet møttes til hastemøte i Det hvite hus lørdag, opplyser en kilde til Reuters.

Også handelsdepartementets nasjonale telekommunikasjon- og informasjonsetat og andre amerikanske etater skal ha vært offer for angrepet, ifølge WP.

Det er grupperingen APT29 eller «Cozy Bear» som skal stå bak angrepet. Denne gruppen har tidligere blitt anklaget for å forsøke å stjele vaksineinformasjon fra akademiske institusjoner og legemiddelfirmaer. Etter presidentvalget i USA i 2016 ble gruppen også anklaget for å stå bak angrep på Det demokratiske partiet og Arbeiderpartiet i Norge, ifølge VG.

Det amerikanske etterretningsmiljøet skal være bekymret for at hackerne har benyttet de samme metodene for å bryte seg inn i andre departementer og etater, opplyser tre kilder til Reuters.

Hackerne skal over flere måneder hatt muligheten til å lese e-poster fra ansatte ved å lure Microsoft Office 365s autentiseringskontroll, opplyser en person.

Både føderale myndigheter og FBI skal være involvert i etterforskningen av saken.

Verken FBI, de øvrige føderale myndighetene eller Microsoft har kommentert saken overfor nyhetsbyrået.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hacker-trusselen
  2. USA
  3. Hacking
  4. Russland

Flere artikler

  1. Microsoft: Over 1.000 hackere sto bak SolarWinds-angrepet

  2. Utlover 127 millioner kroner i dusør for hacker-info

  3. Microsoft berørt i globalt hackerangrep

  4. USA utlover dusør for angivelige Colonial Pipeline-hackere

  5. Senator: Topper i USAs finansdepartement rammet av dataangrepet