Tik Tok til Norges største datasenter: Skal investere 11-15 milliarder
Europeiske Tik Tok-videoer skal lagres på en næringspark i Hamar og Løten.
Det norske datasenterselskapet Green Mountain har signert en avtale med den kinesiske videodelingstjenesten TikTok.
For å imøtekomme TikToks økende datalagringsbehov i Europa, skal selskapet bygge et nytt anlegg. Datasenteret blir Norges største, skriver Green Mountain i en pressemelding.
Anlegget har fått navnet OSL2-Hamar og vil ha en kapasitet på opptil 150 megawatt. Trolig vil anlegget kreve om lag en halv prosent av Norges strømforbruk.
– Green Mountain gjør nå den største investeringen i Innlandet noensinne, totalt investerer vi et sted mellom 11 og 15 milliarder kroner inn i dette anlegget, sier konsernsjef Svein Atle Hagaseth i Green Mountain til E24.
Han sier at Menon Economics har gjort en konsekvensanalyse av prosjektet. Der sier de at de samlede investeringene knyttet til dette datasenteret vil kunne havne på 29 milliarder kroner. Det er beregnet å gi over 350 arbeidsplasser, og totalt i konstruksjonsfasen vil det legges ned 8.300 årsverk, påpeker Hagaseth.
– Det største datasenteret i Norge fra før er vel vårt datasenter i Oslo, som er på 20 megawatt. Så dette er stort både i norsk og europeisk sammenheng. Jeg vil anta at dette vil være blant de ti største datasentrene i Europa, og avtalen som nå er signert er den største samlokaliseringsavtalen signert i Europa, sier konsernsjefen.
Kontrakt med TikTok
Dermed vil Tik Tok lagre store mengder data i Norge, nærmere bestemt i Heggvin Næringspark i kommunene Hamar og Løten.
Investtech-analyse: Tre kjøp blant norske finansaksjer
TikTok har signert en innledende kontakt for tre bygninger med kapasitet på 90 megawatt. I kontrakten ligger også en mulighet for å utvide kapasiteten opptil 150 megawatt innen 2025. Datasenteret skal dekke det kinesiske selskapets økende behov for lagring i Europa.
Med en kapasitet på 150 megawatt vil maksforbruket av strøm være på 1,3 terawattimer strøm årlig. Ifølge Hagaseth bruker slike datasentre normalt 50–70 prosent av kapasiteten i snitt over året. Det betyr i så fall at anlegget trolig vil bruke mellom 0,65 og 0,9 TWh strøm årlig, som tilsvarer om lag en halv prosent av Norges samlede kraftforbruk.
– Setter Norge på kartet
– Dette må være gode nyheter for Green Mountain?
– Det er det absolutt, det er den første store etableringen av et hyperskala datasenter i Norge. Det setter Norge virkelig på kartet når det gjelder datasenterutvikling i Europa. Vi er stolte og fornøyd med å sikre oss TikTok som kunde i Norge, sier Hagaseth.
– Mange større datasentre har havnet i andre land i Norden?
– Det har vært veldig mye aktivitet både i Sverige, Danmark og Finland, mens Norge har ligget litt bak. Men med store investeringer i bedret konnektivitet til Europa, er også dette en positivt bidrag for økt aktivitet, sier Hagaseth.
Industri Energi ut mot datasenter i Nord-Norge: – Gir nesten ingen sysselsetting
– Fortsatt attraktivt
Han påpeker at Norge har blitt mer positive til etableringer av datasentre, og viser til datasenterstrategiene som ble lagt frem i 2018 og 2021. Bransjen fikk imidlertid et tilbakeslag da regjeringen i fjor droppet den reduserte elavgiften, som var innført for å gjøre norske datasentre mer attraktive.
– Det at rammevilkårene endrer seg er bekymringsverdig. Dette var primært for å hindre etablering av krypto-datasentre. Green Mountain driver ikke med krypto, men leverer virksomhetskritiske datasentre for cloud-aktører, bank/finans, og annen samfunnskritisk infrastruktur. Vi håper på fortsatt gode rammevilkår for datasentre i Norge, sier Hagaseth.
– Men Norge er likevel konkurransedyktig?
– Norge er fortsatt attraktivt. Selv om strømprisene har vært høye, så har de vært enda høyere andre steder i Europa, sier han.
– Tok Tik Tok dette opp i deres diskusjoner?
– Ikke elavgiften spesifikt. Men strømpris har naturlig nok vært et av punktene vi har diskutert, sier Green Mountain-sjefen.
Torsdag blir det lanseringsarrangement på Hamar, opplyser Green Mountain.
Der vil det dukke opp representanter for nasjonale og lokale myndigheter, TikTok og andre interessenter.
Green Mountain var tidligere eid av den norske Smedvig-familien. solgte i 2021 selskapet til israelske Azrieli Group.