5G-utbyggingen

Nå starter den norske 5G-kampen: Telenor lover at Trondheim blir først

Telia lover en norsk 5G-lansering i april. Telenor vil være først og sier at teknologibyen Trondheim blir lanseringsby, men vil ikke avsløre noen dato ennå.

Teknologidirektør Ingeborg Øfsthus i Telenor Norge (avbildet) presenterte fredag 5G-planene til telegiganten sammen med konsernsjefen og Norgessjefen.

Terje Bendiksby
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Fredag falt den siste store brikken på plass i det norske veikartet for 5G.

Det ble nemlig klart at Telenor velger Ericsson som hovedleverandør for sitt 5G-nett i Norge, med noe supplement av 5G-utstyr fra Huawei.

I oktober varslet Telia at kun velger Ericsson og Ice har allerede valgt Nokia.

Når leverandørvalgene nå er tatt har mobilselskapene også begynt å fortelle hvordan de ser for seg å rulle ut neste generasjons mobilnett i Norge.

I oktober fortalte Telia at de vil skru på nettet for kundene i april 2020 og at de skal ha nasjonal dekning i løpet av 2023.

– Telia sier april, hva sier Telenor?

– Vi har gjort veldig mye i 2019 og vi har satt flagget vårt så mange steder på kartet at vi vel trygt kan si at vi er først i Skandinavia, sier Ingeborg Øftshus, teknologidirektør i Telenor Norge til E24 etter 5G-presentasjonen selskapet arrangerte fredag.

Hun referer til de mange pilottestene selskapet kjører, blant annet på Elverum, Kongsberg og på Frøya med oppdrettsselskapet Salmar. Det blir blant annet også piloter i Oslo og på Kvitfjell.

– Trondheim er rett rundt hjørnet. Det blir det første store stedet, men en eksakt dato vil jeg ikke si nå. Men jeg må bare smile lurt og si at det er ikke langt unna, sier Øftshus om den kommersielle 5G-lanseringen.

Telia har ikke vært like spesifikke på sted, men har indikert at de store byene er blant stedene som vil se 5G i starten.

– Er det store tekniske forskjeller mellom leverandørene som konkurrerte? 

– Det er jo standarder satt for 5G, men jeg vil si at det er forskjeller. Det kan være ned på parameternivå, men alle leverandørene har vært valgbare, sier Ingeborg Øfsthus i Telenor.

– Det viktige for oss er å vurdere situasjonen i dag og leverandørenes veikart for utviklingen fremover. Der har vi hatt våre beste folk, både i Norge og i Group, for virkelig å grave seg ned i den tekniske evalueringen, legger hun til.

Les også

Huawei har tapt for andre gang: Telenor velger Ericsson som 5G-leverandør

Bygges i to faser

Under Telias lansering i oktober forklarte direktør for bedriftsmarkedet, Jon Christian Hillestad, at de ser tre hovedområder der 5G er interessant:

 • Massemarkedet for privat og bedrift, mobilt bredbånd og andre tjenester vi er vant med på mobilen – men med enda mer fart og bedre responstid enn vi er vant med fra 4G-nettet.
 • Fixed wirelesss – mobilt bredbånd på et gitt sted, altså ikke en ruter du kan ta med deg, men en ruter som erstatter bredbånd over kabel
 • Enterprise Mobile Network – spesifikke mobilnett som lages for bedrifter, enten innenfor et bruksområde eller et gitt geografisk område

– For bedriftsmarkedet er alle disse tre relevante, men det er særlig på Enterprise Mobile Network der vi ser den store forskjellen. I en havn eller på et sykehus kan vi for eksempel sette opp et eget mobilnett som er skjermet fra det ordinære mobilnettet. I dag bruker sykehus gjerne egne trådløse telefoner på grunn av sikkerheten og for å unngå forstyrrelser. Det kan vi løse med 5G, sa Hillestad.

– 5G åpner både nye forretningsmuligheter og muligheten for nye partnerskap. Så dette er en spennende mulighet, sa han videre.

For å kunne lage egne skjermede nett må man benytte den delen av 5G-teknologien som kalles skivedeling. På den måten kan man for eksempel lage en egen «kanal» til nødnettet, slik at de telefonene vil fungere over mobilnettet, selv om man står i en fullsatt konsertarena med et sprengt nett for de andre brukerne.

Skivedeling blir imidlertid først tilgjengelig i andre fase av 5G-utbyggingen. I første fase kobler man på 5G-stasjoner på dagens mobilnett, noe som bedrer farten og responstiden. Dette kalles et non-standalone 5G-nett på fagspråket.

Andre fase er et standalone 5G-nett, men da må man også oppgradere og lage et nytt kjernenett.

Både Telia og Telenor vil ha en slik utbygging over to faser. Teknologidirektør Ingeborg Øfsthus i Telenor forklarer hvordan Telenor nå er inne i en oppgradering av kjernenettet med Nokia og Ericsson for å få til dette:

– Nå har vi oppgradert det gamle kjernenettet og kjører non-standalone på det. Med den oppgraderingen av kjernenettet som skjer nå, så kjører vi en virtualisering der vi løfter inn virtuelle nettverksfunksjoner. Så standalone 5G vil bli en virtuell nettverksfunksjon i fremtiden på den nye Nokia-plattformen.

– Det er en «brave new world», men den kjernenettarkitekturen er nødvendig for skivedeling, skyter hun inn med et smil.

Les også

Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

Kamp om mobilt bredbånd

Samtidig som Telenor, Telia og Ice etter hvert ruller ut 5G landet rundt skjer det også noe annet viktig som påvirker bildet.

Telenor legger nemlig ned kobbernettet sitt de neste årene. Nettet har drevet fasttelefonen og etter hvert DSL-bredbånd, men nettet er kostbart og gammeldags.

Det skal erstattes av fiber og mobile løsninger, og når de rundt 200.000 «kobberkundene» er i spill er det mange aktører som er interessert i å ta markedsandeler fra Telenor.

For Telenor er «fixed wireless» allerede under utprøving til drøye 10.000 kunder som nå får bredbånd levert til en gitt adresse over 4G. Det skal etter hvert løses over 5G, der kapasiteten er langt større.

– Det vi kan si er at fixed wireless er et kjempespennende bruksområde for oss, gitt den moderniseringen vi har av det gamle kobbernettet. Det er et unikt case som gjør oss enormt motivert, sier Øfsthus.

– Fixed wireless over 5G gjør at man kan bruke mobilnettet nesten som man forventer at fibernettet leverer. Det er en del av pakken vi ruller ut neste år, sa Hillestad til E24 i oktober.

– Vil dere tilby Fixed Wireless også der dere har 4G?

– Vi kan faktisk det, så kanskje vi gjør det i starten. Vi ser på det som et alternativ og det er viktig å huske at 4G-nettet også blir bedre med den oppgraderingen vi nå skal gjøre, blant annet fordi vi skal øke kapasiteten ut til basestasjoner for å kunne bygge 5G, sa Hillestad.

Les også

Dropper nedsalg i Telenor: – Bra at regjeringen innser galskapen

Viktige frekvenser

En sentral grunn til at 5G nå kommer for fullt i Norge er at myndighetene har lagt til rette for at mobilselskapene får tilgang til frekvenser som kan levere 5G-dekning.

I sommer sikret både Telenor, Telia og Ice seg frekvenser i det såkalte 700-båndet som tidligere ble brukt av RiksTV. Her får man god dekning fra hver mast, noe som gjør en utbygging effektivt.

Etter hvert vil også 3,6 gigahertz bli aktuelt om et par år, for å kunne gi bedre kapasitet i tett befolkede og trafikkerte områder.

På toppen av dette sitter de tre norske netteierne med frekvenser i blant annet 450-, 800-, 900-, 1.800- og 2.100-frekvensene. Disse brukes i dag til både 2G, 3G og 4G i ulik form.

Både Telia og Telenor har varslet at de vil legge ned 3G fremover for å frigjøre plass til 5G og mer 4G. Ice bruker i dag sine frekvenser kun til 4G.

– Hvordan setter dere opp 5G i starten? 

– I utgangspunktet har vi allokert både lavt og mid-band spektrum til 5G. Det spennende med teknologien er at vi får den dynamiske spektrumsutnyttelsen på tvers av 4G og 5G. Men det er klart at 2G og 3G må bruke mindre og mindre, og til slutt ingenting, så vi kan åpne opp plassen for mer 4G og 5G, sier Ingeborg Øfsthus i Telenor.

Les også

Regjeringens ukjente krav rammet Huawei

Ericsson trapper opp produksjonen

Ericsson har nå sikret seg sin tredje 5G-kontrakt i Norden etter TDC i Danmark og Telia i Norge. Selskapet ligger også godt an til å sikre seg flere kontrakter, blant annet hos Telia i Sverige.

Jenny Lindqvist, markedsansvarlig for Nord- og Sentral-Europa i Ericsson, fortalte etter Telia Norges tildeling i oktober at det er mange anbudsprosesser på gang i Europa nå. Samtidig la hun ikke skjul på at USA og Sør-Korea ligger fremst i verden når det gjelder 5G-utviklingen nå:

– At Europa ikke ligger i tet skyldes at markedet er fragmentert mellom mange land, at det flere steder har manglet tilgjengelige frekvenser og at det er usikkerhet knyttet til regelverket og priser på frekvenser, sa hun til E24 i oktober.

Ericsson er en av de tre store globale leverandørene innenfor mobilnett. Selskapet er tungt til stede i Kina, men nettverksutstyret for Europa skal produseres på selskapets fabrikker i Polen og Estland. Der trapper selskapet nå opp kapasiteten for å kunne levere til Telia og andre.

Selskapet har allerede begynt å oppbemanne i Norge for å kunne levere på Telia-kontrakten fra 40 til rundt 60 ansatte. Med Telenor-kontrakten i boks vil det trolig bli snakk om å krype oppover mot 100 ansatte i Norge.

Selve monteringen av basestasjonene ute i felt gjøres av innleide installatører fra andre firma.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. 5G-utbyggingen
 2. 5G
 3. Telekom
 4. Mobilnett
 5. Mobilt Bredbånd
 6. Ericsson
 7. Telenor

Flere artikler

 1. Telenor-selskap lanserer 5G i Finland med Huawei

 2. Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

 3. Telenor legger frem nye planer for Norge: Oslo, Bergen og Stavanger får 5G før jul

 4. Åpnet 5G-nettet i Oslo: – Det er jo et produkt som ikke akkurat synes

 5. Huawei har tapt for andre gang: Telenor velger Ericsson som 5G-leverandør