iPhone 8 lagt ut for salg i dag: Apple med verste børsmåned siden april 2016

Fredag ble tredje dag på rad med fall for Apple på Wall Street. Men analytikere har fremdeles tro på giganten.

TIDLIG UTE: Her er en av de første kundene som kjøpte iPhone 8 ved Apples butikk på 5th Avenue i New York fredag.
Publisert:

– Kjøp Apple, iPhone X vil øke selskapets inntekter, melder analytikerne hos Piper Jaffray, ifølge CNBC.

Akkurat denne uken har det vært lite som har gått Apples vei. Fredag faller aksjen for tredje dag på rad, noe som gjør at dette er selskapets dårligste måned siden april i fjor.

Fredag endte Apple-aksjen med en nedgang på 1 prosent, etter å ha tatt seg litt inn like før stengetid.

Men Piper Jaffray tror at bedre tider kommer.

Les også

Nettsted: Dette koster det å lage iPhone X

Prisen

– iPhone 8, som er høyere priset, sammen med iPhone X burde øke Apples gjennomsnittlige salgspris, skrev analytiker Michael Olson i en melding til sine klienter.

– Vi anbefaler å eie Apple på grunn av potensialet for en sterk iPhone-syklus, stigende salgspriser og bedre inntekter fra andre tjenester, skriver Olson videre.

Det er også slik at Apples aksjer ligger i verdi langt over det den gjorde for et år siden. Den 22. september 2016 var verdien 114,6 dollar, mens den nøyaktig ett år senere er verdt 151,47 dollar 20 minutter før Wall Street stenger.

I forrige uke kom det mye kritikk etter den store lanseringen i California. Kun en dag etter lanseringen måtte selskapet svare på spørsmål fra amerikanske senatorer om ansiktsgjennkjeningen de vil lansere er i tråd med krav om sikkerhet og personvern.

Les også

Samsung kaster seg på ny tekno-bølge: Spår nytt «smarttelefon-øyeblikk»

Oppkjøp

Natt til torsdag denne uken meldte flere utenlandske medier at Google kjøper den taiwanske mobilprodusenten HTCs smarttelefondivisjon for 1 milliard dollar, eller om lag 8,57 milliarder norske kroner.

Det kan bety tøffere konkurranse.

Og i tillegg har anmeldelsene av iPhone 8 og 8 Plus vært lunken. Blant annet skriver anmeldere at telefonen er for lik sin forgjenger, og at de forventer mer når iPhone X dukker opp i butikkene om under to måneder.

Da telefonene ble lagt ut for salg i Apples butikker fredag morgen var det også færre enn vanlig som møtte opp.

Færre folk

Vanligvis pleier det å stå flere hundre kunder i kø utenfor Apples flaggskipsbutikk i Sydney i Australia når selskapet legger ut en ny telefon for salg. Det har vært køer langt nedover byens hovedgate. Men denne gangen rapporterer Reuters om 30 personer i kø, og Cnet om 50.

SYDNEY: Selv om det meldes at det var færre i kø, så var det flere som var forberedt på å tilbringe mye tid i kø utenfor Apples flaggskipbutikk.

Årsakene kan være mange. Blant annet har salget av iPhone over internett økt, og Apple har allerede varslet at de innen to måneder vil legge ut iPhone X for salg.

Analytikerne er i hvert fall ikke overrasket.

– Køen utenfor butikken på 5th Avenue i New York gikk ned fra 1–880 personer i 2014 til 650 i 2015, og 400 i fjor, forklarer tidligere Apple-analytiker Gene Munster ved Loup Ventures.

- Den generelle konklusjonen er at kundene sannsynligvis venter på en iPhone X, sier Jim Suva ved Citigroup til Bloomberg. Han tror at uansett hvilken modell kundene velger å kjøpe, så vil de sannsynligvis vente for å sammenligne de to.

I butikken

Kunder kan bestille iPhone X fra fredag 27. oktober med levering fra fredag 3. november i Norge, USA og en rekke andre land.

Det medfører at Apple ikke rekker septemberfristen til å inkludere iPhone X-inntekter i dette regnskapsåret.

Tradisjon tro var Apple-sjef Tim Cook i en av Apples butikker på lanseringsdagen, han ga et annet bilde av suksessen.

– Det vi ser er at klokken er utsolgt mange steder i verden, og vi jobber hardt med å tilfredsstille etterspørselen. Vi er også utsolgt for iPhone 8 og 8 Plus i noen butikker, men vi har et godt varelager der. Du kan se hva som foregår her, vi kunne ikke vært mer fornøyd, sier Cook til CNBC i Apple Store i Palo Alto i California.

Les også

Google betaler Apple 24 milliarder kroner i år

Les også

Sverige, Danmark og Finland får Apple Pay, men ikke Norge

Les også

Kinesiske smarttelefoner selger mer: Oppo har hatt en salgsvekst på over 90 prosent

Publisert:

Her kan du lese mer om