Kinas smarttelefon-gigant fosser frem: Vil banke Apple og Samsung innen 2021

Med kjendishjelp fra blant annet Therese Johaug styrer Huawei mot å bli verdens største smarttelefonprodusent.

PÅ OFFENSIVEN: Her er Huawei-konserndirektør Richard Yu under en presentasjon i Las Vegas 5. januar.

Foto: Ethan Miller AFP
  • Karl Wig
Publisert:,

En kan ikke nekte for at de i alle fall er på rett kurs: Selskapet, som for få år siden heller ikke var størst i sitt hjemmemarked, har nå et sterkt momentum.

Huawei har siden 2014 sust forbi Xiaomi og blitt Kinas største smartelefonprodusent. Globalt står de som den tredje største i markedsandel, med god margin – en posisjon som de senere årene har vaklet mellom flere, deriblant Nokia og Blackberry.

Imens har Apple og Samsung vært kongene på topp helt siden 2011. Men i mobilmarkedet kan vinden snu raskt, og Huawei varsler at tronen snart blir deres:

– Vi ønsker først å vokse til global topp to-plassering i markedsandel, og deretter bli den største innen 2021, sier Huawei-konsernsjef Richard Yu i intervju med Fortune.

Les også

Økende skepsis rundt neste versjon av Apples flaggskip

Apple kan bli «strike one»

Kineserne kan allerede begynne å puste Apple smått i nakken, etter et år hvor Silicon Valley-giganten har opplevd sviktende iPhone-salg.

I tredje kvartal 2016 rapporterte Apple om 45,5 millioner solgte iPhone-enheter på verdensbasis, ned fem prosent fra samme kvartal året før.

Huawei gikk ikke selv ut med tall, men ifølge teleanalytikerne i IDC ble 33,6 millioner telefoner sendt ut til forhandlere i denne perioden.

Les også

Mobilkjempe gjør storoppkjøp i Tidal

Det er et stykke unna, men iPhone-salget er nå inne i en negativ trend etter nær uavbrutt jubelvekst siden den første iPhonene sendte konkurrentene tilbake til tegnebrettet i 2007.

Et sport spørsmål er om Apple klarer å reversere den trenden med iPhone 8 til høsten. Ryktene skulle tilsi det, ettersom det er ventet en storstilt overhaling både utvendig og innvendig til det som blir Apple-telefonens tiårsjubileum. Men analytikerne begynner å bli skeptiske.

Tar helt av i Finland

Enn så lenge viser særlig det amerikanske markedet seg utfordrende for Huawei, hvor de ifølge MacRumors glimrer med sitt fravær på listen over de ti største produsentene.

EUROPA-SATSING: Huawei er nå den største smarttelefonprodusenten på markedet i Portugal og Nederland, og selger ti ganger flere telefoner enn Apple i Finland. Her i Norge har de brukt skidronning Therese Joahug i markedsføringen.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Huawei-sjefen vedkjenner at de har hatt feil tilnærming.

– De siste fem årene har vi ikke hatt den rette strategien. Vi hadde ikke de rette folkene, sier Yu i Fortune-intervjuet.

I Europa er historien enn helt annen. I de vesteuropeiske landene har markedsandelen til Huawei steget fra under fem prosent i 2014 til 12 prosent i 2016, ifølge IDC.

I Portugal og Nederland er Huawei allerede størst, mens de ligger på annenplass i Italia, Polen, Ungarn og Spania. Særlig i Nokias hjemland Finland går det unna: I første kvartal i fjor solgte de ti ganger så mange telefoner som Apple.

Fortune knytter Europa-suksessen til at Huawei har vraket flere av de billige «kopimodellene» som kinesiske smarttelefonprodusenter har vært kjent for, og nå satser stort i premiumsegmentet.

Her kan du lese mer om

  1. Apple
  2. Samsung
  3. Finland

Flere artikler

  1. Peker på flere grunner til kinesisk Apple-svikt

  2. Kinesiske smarttelefoner selger mer: Oppo har hatt en salgsvekst på over 90 prosent

  3. Rapport: Kinesiske smarttelefonprodusenter med ny rekordinntekt

  4. Annonsørinnhold

  5. Analysebyrå: Nå faller salget av smarttelefoner for første gang

  6. Nå er Apple verdens største på smarttelefoner igjen