Slik skal kinesiske Alibaba bli størst på børsen i USA

Om en måned kan kinesiske Alibaba bli den største børsnoteringen på Wall Street noensinne.

GIGANT: Børsintroduksjonen av Alibaba kan bli den største noensinne. E24s oversikt viser den foreløpige topplisten, og hvor Alibaba vil plassere seg med dagens anslag lagt til grunn.
Publisert:

På starten av året signaliserte den kinesiske netthandelgiganten Alibaba at de ønsket å bli børsnotert på Wall Street. Selskapet ønsker å hente hele 20 milliarder dollar, eller cirka 120 milliarder kroner, på noteringen.

Om de lykkes med dette, blir de den største børsnoteringen på Wall Street noensinne. Den nest største er Visa, som i 2008 hentet 17,9 milliarder dollar da de la sine aksjer ut på det åpne markedet for første gang.

Alibaba kan ses på som den kinesiske utgaven av Finn.no, bare mye, mye større.

Nå vil de også bli størst på Wall Street - og kineserne har planen klar for å lykkes.

Reiser på turné

3. september, dagen etter Alibaba skal kunngjøre emisjonskursen, kommer selskapet til å legge ut på en verdensturné som skal ende i USA få dager før salget av selskapets aksjer starter 16. september.

(...artikkelen fortsetter under bildet)

STORNOTERING: En Alibaba-ansatt bedriver tai-chi i lokalene i Hangzhou, under en åpen dag i selskapet. Noteringen av Alibaba i New York er ventet å bli tidenes største.

Ifølge selskapet skal de besøke banker og finansinstitusjoner verden over for å svare på eventuelle spørsmål potensielle investorer måtte ha om selskapet, eller markedet selskapet opererer i, skriver Bloomberg.

Det er bankene som håndterer børsnoteringen som har publisert selskapets reiseplaner. Turneen skal begynne i Hongkong om to uker og avsluttes i New York.

Det er storbankene Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan Chase, Citigroup Inc. og Morgan Stanley som har fått oppdraget med å ta e-handelsgiganten på børs.

Les også

Snapchat verdsettes til over 60 milliarder kroner

Trolig vil også flere banker komme på denne listen ettersom børsnoteringen nærmer seg, skriver Bloomberg.

TJENER GODT: Konsernsjef Jack Ma i Alibaba kan bli en rik mann dersom selskapet lykkes med å bli den største børsnoteringen på Wall Street noensinne. Nå skal han ut på turné for å sikre førsteplassen.

Rydder opp

Verdensturné er ikke det eneste kortet den kinesiske nettreklamegiganten satser på. Tirsdag kveld norsk tid ble det kjent at selskapet har reforhandlet eieravtalen om sitt tidligere datterselskap Alipay.

Avtalen gir Alibaba rett til 37,5 prosent av hva morselskapet til Alipay henter ved en eventuell børsnotering, skriver CNBC.

Alipay er en betalingsløsning for Alibabas kunder. Tidligere har selskapet selv administrert kundenes betalinger så vel som å gi ut små kredittlån, eller betalingsutsettelser. Nå gjøres imidlertid alt dette gjennom finansselskapet «Small and Micro Financial Services», som har tatt over eierskapet av Alipay.

- Dette gjør Alibabas operasjon noe ryddigere, og er et lurt trekk før børsnoteringen, sier IT-analytiker Grace Su i Legg Mason til CNBC.

Les også

Regnskapsrusk hos Alibaba-enhet

Bra for Yahoo

Den amerikanske IT-giganten Yahoo er Alibabas nest største eier etter grunnlegger og konsernsjef Jack Ma.

Yahoo eier per i dag 22,5 prosent av selskapet som kontrollerer størsteparten av det kinesiske markedet for nettreklame og handel.

Da Yahoo la frem resultatene for andre kvartal skrev selskapet at eierandelen i Alibaba var en av de viktigste inntektskildene til selskapet. Det skriver Bloomberg.

Yahoo har tidligere støttet børsnoteringen av Alibaba, men har ikke bekreftet om det blir aktuelt for dem å benytte anledningen til å kjøpe seg opp i selskapet.

Ifølge Alibaba har selskapet per i dag en verdi på 133 milliarder dollar, skriver CNBC.

Les også:


Snapchat verdsettes til over 60 milliarder kroner
Dette kan bli den største børsnoteringen noensinne
«Kinas eBay» vil på børs i USA: Bare Facebook har vært større
Har solgt Apple og Facebook - satser på Kina

Publisert:

Her kan du lese mer om