15 arrestert i europeisk hacker-aksjon

Politi i flere europeiske land skal ha aksjonert mot 15 personer som er mistenkt for å ta kontroll over privatpersoners datamaskiner.

VANLIG: De typiske trojaner-virusene er blant de mest vanlige i verden, likevel er det ingen grunn til panikk, mener Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.

Kacper Pempel
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

Personene er anklaget for å ha brukt programvare som tillater brukeren å ta kontroll over datamaskiner andre steder og stjele informasjon, skriver BBC.

Arrestasjonene skal være spredt mellom Storbritannia, Estland, Latvia, Frankrike, Romania, Italia og Norge.

Men Kripos' kommunikasjonsansvarlig, Ida Dahl Nilssen, sier til E24 at de ikke er kjent med at det har vært en arrestasjon i Norge.

Den britiske politienheten «National Crime Agency (NCA)» plukket opp to menn og en kvinne i 30-årene i Leeds, mens to menn på henholdsvis 19 og 20 år ble plukket opp fra sine hjem i Liverpool og Kent.

Det er fortsatt uklart hvor mange det er snakk om i de andre landene, skriver BBC.

Stadig mer vanlig

Alle de som er arrestert i saken er mistenkt for å ha brukt virustypen «Remote Access Trojans (Rats)» til å spionere på forskjellige mål.

Ifølge BBC er det blitt stadig mer vanlig å bruke dette viruset til å spionere på intetanende mennesker gjennom deres eget webkamera.

Les også

Antall dataangrep mot Norge er doblet på ett år

– Viruset får som regel innpass ved at ofrene klikker på en link, eller en video til en side som virker legitim, men som i stedet installerer viruset. I mange tilfeller gir ikke slike virus noen tegn til at de har infisert datamaskinen, sier direktør Andy Archibald i NCA til BBC.

Før sommeren publiserte også den norske organisasjonen Slettmeg.no sin halvårsrapport som viste at utpressing som følge av videoer ofrene hadde sendt eller laget med webkamera var en av de mest voksende formene for datakriminalitet i Norge.

Svært vanlig

Avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekrefter at slike virus også er svært vanlig i Norge.

– Dette er dessverre en svært vanlig virustype som gjerne brukes til enten å spionere på folk med webkamera, eller til å tilegne seg kortinformasjon og betalingsinformasjon som igjen kan selges videre, sier han til E24.

Les også

Kripos aksjonerte mot mistenkte i Snapchat-saken

Ifølge BBC skal politiet ha funnet nettsider der de arresterte delte bilder og videoer av ofrene sine.

Pretorius legger til at dette er svært vanlig å gjøre når en bruker slike virus. Han understreker likevel at antallet hjemmemaskiner med virus i Norge har vært på vei ned den siste tiden til tross for at internettkriminalitet blir stadig vanligere.

– Den gode nyheten når det gjelder Rats er at alle de typene av dette viruset som vi kjenner til lett stoppes i et godt antivirusprogram, sier Pretorius.

Han legger derfor til at dersom du har et godt antivirusprogram, er det svært lite sannsynlig at din datamaskin vil være infisert over lengre tid.

Lett å unngå

– Dersom du er litt kritisk til å åpne vedlegg i e-poster fra folk du ikke kjenner og ikke lar maskinene din laste ned noe du ikke har bedt om, så er det liten sannsynlighet for at du vil få et slikt virus, sier Pretorius til E24.

Han legger også til at så vidt han vet, er det ingen av disse virusene som klarer å skru på webkameraet ditt uten at det lille lyset på kameraet også skrur seg på.

– Noen sikkerhetsinstanser anbefaler at en setter en post it-lapp over kameraet sitt når en ikke bruker det, men jeg tror at dersom du er kritisk til det du laster ned og har et godt antivirusprogram, er ikke dette nødvendig, sier Pretorius.

Som regel er slike virus å finne på sider som allerede har ulovlig innhold, som for eksempel nedlastingssider.

Les også:

Statoil stopper 2,5 millioner e-poster hver ukeMannen bak Hacker-kartet «alle» snakker omHackere tatt for bitcoin-kriminalitetHPs sikkerhetssjef: - Vi bruker hackernes egne metoder for å stoppe demHandelsstanden kritisk til sikkerhetstiltak i OsloUtnytter TV 2 i luremail - trolig datavirus

Flere artikler

  1. – Dette er stadig mer utbredt

  2. Nytt dataangrep i Europa: Selskap i Norge rammet

  3. Statoil stopper 2,5 millioner e-poster hver uke

  4. Annonsørinnhold

  5. Evry: Flere alvorlige data-angrep

  6. Sikkerhetsekspert bekymret for hjemmekontor