Irland vil stenge Apples skattesmutthull

Myndighetene tar til ordre for å bli mindre attraktivt som skatteparadis.

SMUTTHULL: Apples inntjening sendes blant annet til Irland slik at selskapet kan omgå store skatteinnbetalinger rundt om i verden. Nå tar irske mynidgheter til orde for å fjerne smutthullet.
  • Even Landre
Publisert: Publisert:

Teknologikjempen Apple holder størsteparten av overskuddet og omsetningen fra virksomheten sin utenfor USA utenfor amerikansk beskatning gjennom datterselskaper som blant annet finnes i Luxembourg og Irland.

Nå varsler Irlands finansminister Michael Noonan at han vil ta til orde for en lovgivning som vil sikre at irsk-registrerte selskaper ikke kan forbli «statsløse» i form av sin skattemessige tilhørighet.

- La meg være krystallklar. Irland ønsker å være en del av løsningen overfor de globale skatteutfordringer, ikke en del av problemet, sa han til det irske parlamentet tirsdag, ifølge Financial Times.

Utspillet kommer etter at en komité i det amerikanske senatet tidligere i år i en rapport pekte på at Irland er en kanal for Apples inntjening slik at selskapet kan omgå store skatteinnbetalinger rundt om i verden.

I rapporten hevdes det at irske myndigheter har latt Apple betale en selskapsskatt på 2 prosent eller mindre, langt lavere enn den ordinære irske selskapsskatten på 12,5 prosent.

Double Irish
Apple har satt opp et system der omsetningen i tillegg til inntekter fra selskapsinterne royalties ved bruk av patenter utviklet ved hovedkontoret i Cupertino, California, sendes til datterselskap utenfor USA.

Dermed unngår de å betale den høye amerikanske selskapsskatten på 35 prosent.

I 1980 inngikk Apple en avtale med irske myndigheter som gir Apple maksimalt to prosent i skatt i Irland.

Smutthullet er kjent som «Double Irish».

Eksperter mener at smutthull som dette har ført til at Apple i 2011 bare betalte 3,2 prosent i skatt internasjonalt.

Dermed sitter Apple på store kontantreserver utenfor hjemlandet. Apple-sjef Tim Cook innrømmet i en høring i Kongressen tidligere i år at det bare i Irland er plassert 30 milliarder dollar i irske datterselskaper som ikke betaler skatt i det hele tatt.

Les også: Apple krever skattekutt for å hente hjem milliarder

Fant ikke bevis
Det amerikanske børs- og kredittilsynet, Securities and Exchange Commission, har i flere måneder undersøkt om Apples skattestrategi har vært lovlig eller ikke.

Etter å ha undersøkt selskapets regnskaper og selskapsstruktur i fire måneder, skal tilsynet ha avsluttet saken, uten å finne bevis for at IT-kjempen har brutt noen lover.

Apple er langt i fra alene om å ha organisert seg på denne måten. Det er anslått at amerikanske selskaper sitter på minst to tusen milliarder dollar, som er plassert i banker og datterselskaper utenfor USAs grenser.

Ved å holde pengene utenfor slipper selskapene unna beskatningen hjemme.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Apple

Flere artikler

  1. Børstilsyn avslutterskattesaken mot Apple

  2. Apple-sjef vil ikke flytte overskudd til USA uten «rettferdig skatt»

  3. - Dette har vært kjent lenge, endelig reagerer politikerne

  4. Apple-sjefen raser mot EU-krav: – Politisk pissprat

  5. Financial Times: EU-kommisjonen mener Apple har ulovlig Irland-avtale