Google kjøper seg ut
Google forhandler nå med flere store tv-stasjoner slik at det blir lovlig å publisere programmene deres på YouTube.
Etter at søkemotorselskapet Google kjøpte videotjenesten YouTube i begynnelsen av oktober, har Google vært engasjert i forhandlinger med flere store tv-selskaper. Google vil at forhandlingene skal munne ut i at YouTube kan publisere tv-bildene hos seg, skriver Financial Times.
Konsernsjef i Google, Eric Schmidt har møtt CBS, Viacom, Time Warner, NBC Universal, News Corp og andre viktige innholdsleverandører.
Ifølge en kilde nær samtalene skal et tv-selskap ha fått et tilbud om 100 millioner dollar for en toårig lisenskontrakt.
Les også: YouTube kan bli mareritt
Google først i vekstmarked
Hvis Google vinner frem, vil gi YouTube en ledende posisjon i en av de raskest voksende nisjene på nettet: markedet for levende bilder. YouTube viser sine brukere mer enn 100 millioner videosnutter hver dag. Mange av disse snuttene er imidlertid publisert ulovlig.
Hvis Google ikke vinner frem, kan resultatet bli en bølge av erstatningssøksmål. Noen mediaanalytikere mener at YouTube risikerer å lide samme skjebne som Napster en gang gjorde.
Den uhyre populære musikkdelertjenesten måtte legge ned etter anklager om brudd på åndsverkloven.
Schmidt har tidligere sagt til Financial Times at han vil ha innholdsleverandørene som partnere. Oppgaven blir å overbevise tv-stasjonene om at YouTube er et sted å hente reklameinntekter.
Google også her
Tradisjonelle mediehus må dermed avveie. På den ene siden reklamepotensialet ved YouTube som gir tilgang til store og nye brukergrupper. På den andre siden behovet for å beskytte innholdet de har brukt millioner av dollar på å skape.
Mange ser også en fare i å hjelpe Google til å oppnå den samme posisjonen i å distribuere levende bilder på nettet, som selskapet i dag har i søkemarkedet.
Hittil har Warner Music, Universal Music og Sony gitt YouTube rett til å vise noe av deres innhold, i bytte for en andel av reklameinntektene. I tillegg har de fått aksjeposter i YouTube verdt titalls millioner dollar.