Gründer om ny ordning: – Skal dette fungere, må tenkemåten endres

Fra 1. januar 2019 skal norske finansteknologiselskaper få teste ut innovative produkter og tjenester i et kontrollert miljø, under veiledning fra Finanstilsynet.

Foto: Kyrre Lien NTB scanpix
 • Beregninger: Johan Nordstrøm
Publisert:,

Tirsdag innstilte finanskomiteen på at Stortinget skal la finansteknologiselskaper teste ut innovative produkter og tjenester i et kontrollert miljø, en såkalt regulatorisk sandkasse.

Det skal tillates skje med et begrenset antall kunder, uten at selskapene nødvendigvis må tilfredsstille alle krav som ellers vil gjelde.

Les også: Planene klare for Bjørn Kjos' kryptoselskap: Lanserer kryptobørs i år

Sonni Christine Jakobsen er medgründer og daglig leder i Minvoice, som bygger en ny distribusjonskanal for fakturaer til forbrukere.

Jacobsen mener at dersom «regulatorisk sandkasse» blir lignende den som har vært på plass i Storbritannia i flere år, er tanken i utgangspunktet god. Men hun er usikker på hvordan den vil fungere i Norge.

Etterlyser genuint samarbeid

Hun mener at regulatoriske endringer går for sakte, og at det gjør også et genuint samarbeid med eksisterende aktører i bransjen som har tilgang til store reelle kundegrupper der startups kan teste ut tjenestene sine i «regulatorisk sandkasse».

Samtidig understreker hun at begge faktorene må komme på plass for å få til en positiv virkning av «regulatorisk sandkasse», som i Storbritannia.

– For at dette skal fungere bra må tenkemåten i markedet for bank og finans i Norge endres slik at man blir mer åpen for samarbeid, og lettere slipper til tredjeparter enn i dag, sier Jakobsen til E24.

Jakobsen frykter at «regulatorisk sandkasse» er litt hausset opp, og begrunner det med at det som fungerer i utlandet, ikke alltid fungerer like godt i Norge.

– Kulturen for et godt samarbeid med tungrodde og etablerte selskaper i bransjen er ikke like velfungerende for startups i Norge i dag hvis du sammenligner det med andre land i for eksempel Norden, sier Jacobsen.

Hun mener at for at man skal kunne dra god nytte av «regulatorisk sandkasse», er det viktig at det blir større rom for nyskapning innen finansteknologi fra selskaper som ikke er banker eller eid av bankene i Norge.

– Tross for mye snakk om innovasjon og digitalisering i bransjen er det fortsatt en lukket kultur innenfor bank og finans, derfor vil dette ikke nødvendigvis fungere som i andre land som har en helt annen samarbeidskultur, sier Jakobsen.

Hun peker på at banker og finansinstitusjoner i Norge har tilgang til en stor kundegruppe, og at samarbeid kan være avgjørende for at fintechstartups raskt skal kunne komme ut i markedet og få testet ut sine nye tjenester innen fintech.

– Det er viktig at bankene ikke kun ser til egen inntjening og eierskap, men går inn for gode samarbeid der vinn-vinn er i hovedfokus. Først da kan vi dra mest mulig nytten av «regulatorisk sandkasse», sier Jakobsen.

Les også

DNB samarbeider med kryptoselskapet Iota: – Kunne ikke la muligheten gå fra oss

– Forventer å nå raskere ut i markedet

Atle Christiansen er daglig leder i faktorfondet Harvest. Han forventer at «regulatorisk sandkasse» kan hjelpe selskapet hans med å nå raskere ut i markedet med nye produkter.

– Vi håper å nyte godt av en «regulatorisk sandkasse» for å teste ut andre produkter og tjenester. Det kan hjelpe oss med å komme raskere til markedet, sier Christiansen til E24.

Når selskapet søkte om konsesjon for aktiv forvaltning i Norge, opplevde Christiansen at prosessen var ryddig.

– Hovedutfordringen for oppstartsselskaper er at det tar tid og koster penger, sier Christiansen.

Harvest har som ambisjon å tilby produkter og tjenester også i andre nordiske land, og har søkt og fått konsesjon for aktiv forvaltning også i Sverige.

Christiansen peker på at det er en utfordring at kommunikasjonen mellom myndighetene i forskjellige nordiske land er dårlig.

– Mangelfull kommunikasjon mellom Finanstilsynet i Norge og Finansinspektionen i Sverige førte til forsinkelser i lanseringen, sier Christiansen.

Les også

Eksperter enige om bankenes fremtid: Tror bankene vil tilby helt nye tjenester

– Viktig at også norske selskaper får mulighet

Kevin Graeter er medgründer i oppstartsselskapet Monetær, som arbeider med å redusere valutarisiko for små og mellomstore bedrifter.

Han mener at det er viktig at det kommer på plass «elektronisk sandkasse» for norske finansteknologiselskaper.

– Dette har vært på plass i Storbritannia i flere år allerede. Det er viktig at også norske selskaper får mulighet å teste ut nye produkter, sier Graeter til E24.

Samtidig peker han på at det er viktig at myndighetene blir klare over utfordringene selskapene har i den regulatoriske hinderløypen, når de skal utvikle nye produkter innen finansteknologi.

– Regelverket er veldig uoversiktlig og tvetydig. Det er problemer med å finne ut hvilke regler som gjelder for de produktene man arbeider med å utvikle, sier Graeter.

Les også

Krever grep mot forbrukslånsbanker: – På tide at hanskene tas av

Flertall på Stortinget for sandkasser

Stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal (Ap), mener at det har tatt for lang tid å innføre «regulatorisk sandkasse», og fremmet derfor et forslag. Hun forteller at flertall ble sikret ved at alle partiene på Stortinget unntatt partiet Rødt stilte seg bak innstillingen til Stortinget.

Etter planen skal Stortinget vedta «regulatorisk sandkasse» 11. juni.

– Vi kan ikke finne opp de gode ideene, men vi kan stille med et rammeverk som gjør at små oppstartsbedrifter og etablerte selskaper innen finansteknologi kan få realisert ideene sine, sier Lyngedal til E24.

Liv Freihow, direktør for næringspolitikk IKT-Norge, er veldig glad for innstillingen fra finanskomiteen.

– Uten regulatorisk innovasjon og endring vil norske fintech bedrifter få en sterk ulempe sammenlignet med konkurrenter i andre land. IKT-Norge har kjempet for en sandkasse i flere år, og er veldig glad for innstillingen fra finanskomiteen. Nå må regjeringen følge opp og vise rask handlekraft, sier Freihow til E24.

Les også

Nordea-sjefen om sin bransje: – Nå endres alt vi gjør

Les også

Fersk rapport: Norge har enormt potensial innen fintech

Les også

– Janteloven har skadet det norske næringslivet

Her kan du lese mer om

 1. Teknologi
 2. Bank
 3. Finanstilsynet
 4. Digitalisering

Flere artikler

 1. Bruker milliarder på digitalisering - lederne ser ikke verdien

 2. Kommunene er blitt flinkere på data

 3. Betalt innhold

  Her skal Framo prøve ut nye ideer og teknologier

 4. Annonsørinnhold

 5. – Vil skje mer de neste fem årene enn det har gjort de siste 25

 6. Microsoft inngår milliardavtale med Equinor