Obama-rådgiver til E24:
- Kinesiske myndigheter driver kriminell virksomhet
Richard Alan Clarke mener land nå må danne en felles front mot Kinas hacker-angrep.
Clarke mener at den utvilsomt største skurken når det er kommer til dataangrep og tyveri av forretningshemmeligheter fra selskaper er verdens nest største økonomi; Kina.
- De er utvilsomt de verste på dette området, og det som er spesielt er at disse operasjonene utføres av myndighetene, i motsetning til en rekke andre land der det er kriminelle organisasjoner som står bak, sier mannen som er rådgiver for USA-president Barack Obama innen nettsikkerhet og cyberkriminalitet-spørsmål.
- Kina er helt klart den største synderen når det kommer til å bruke myndighetsorganer for å fremme økonomiske fordeler for egen industri, uttaler han til E24, etter å ha holdt innlegg på Sikkerhetskonferansen i Oslo tirsdag, en konferanse arrangert av Næringslivets sikkerhetsråd.
Sikkerhetsselskap mener hacking-gruppe er knyttet til det kinesiske forsvaret
Ifølge Clarke hacker kinesiske myndigheter i stor skala på vegne av selskaper i eget land, for å stjele forretningshemmeligheter.
- Det er bevist utover enhver rimelig tvil at Kina bedriver storstilt hacking mot andre land. De bryter internasjonal lov, de bryter loven i landene de angriper, de bedriver kriminell virksomhet.
- Vi vet hvor de er, hvilke bygninger de opererer fra og hvilken del av hæren de tilhører, for det er egne avdelinger i hæren som står bak dette, fortsetter sikkerhetsrådgiveren.
Clarke har tidligere jobbet med sikkerhetsspørsmål for presidentene George H.W Bush, Bill Clinton og George W. Bush, blant annet som presidentens rådgiver for cybersikkerhet. Han er nå rådgiver for president Barack Obama.
Hevder Kina sto bak dataangrep mot Norge
- Kan gjøre stor skade
Skadeomfanget er ifølge Clark stort, men det er subtilt og vanskelig å bevise.
- En norsk politiker har ingen anelse om hvor mye kinesisk hacking koster Norge. Samtidig er det mange norske selskaper som utsettes for hacking fra Kina uten selv å være klar over det.
(saken fortsetter under bildet)
Han gir flere eksempler på hvordan hackingen kan skade norske bedrifter:
Man kan tenke seg at et norsk selskap konkurrerer om en kontrakt i et annet land, de taper og de kinesiske konkurrentene vinner - fordi Kina har sikret seg opplysninger om det norske selskapets kontraktstilbud og dermed kan underprise dem.
Et annet eksempel er om et kinesiske selskap ønsker å utkonkurrere norske selskap. De hacker seg inn og får tak i skisser og planer og vil da bygge akkurat det samme produktet som i Norge, «men bare billigere da de ikke betaler sin ansatte like mye».
- Over tid blir det ikke et rettferdig marked, med mindre man sikrer systemene sine. En av måtene er kryptering av dataene som både sendes og lagres og kombinere det med gode og ulike identitetsmarkører for de rettmessige brukerne i datasystemet.
- Må gi et samlet svar
- Hvordan kan man så svare på dette?
- Det jeg vil se er at en gruppe likesinnede land samlet går til Kina og sier: Vi vet dere gjør det, vi er ikke her for å diskutere det. Ikke si til oss at dere ikke gjør det. Det vi vil si til dere er at dette er en uakseptabel oppførsel, om dere stopper det – så fint, men om dere ikke stopper det så vil vi innføre sanksjoner mot dere, sier Clarke.
Ingen land har imidlertid samlet seg og forsøkt å sette foten ned.
- Jeg tror de er redde, redde for å miste adgang til det kinesiske markedet og i enkelte tilfeller er de nok ikke klar over hvor stor skade hackingen påfører dem.
Clarke er på den annen side klar på at dette er ikke noe USA eller vestlige land gjør seg skyldig i, til tross for NSA-skandalen viste at USA har drevet overvåkning og informasjonsinnhenting i enorm skala.
- USA og vestlige land gjør ikke dette, altså at statlige organer selv hacker for økonomisk vinning og bedriver industrispionasje til støtte for et selskap i landet, sier han.
- USAs myndigheter hacker seg eksempelvis ikke inn hos Mercedes for å overlevere Ford industrihemmeligheter, eksemplifiserer Obamas rådgiver.