Forsker om bruktmarkedet: Nordmenn sitter med et kjempelager med ting de ikke bruker
Det er stadig flere apper som skal koble eier med en ny eier av ting og klær, men gjenbruk er ikke uproblematisk.
«Loppis», «Sharewear» og «Swap til you drop». Bruktbutikker, loppemarkeder, garasjesalg og annonser i blader er ikke nye fenomener, men med digitaliseringen har det kommet flere muligheter.
Med blant annet LetGo, Finn Torget, Tise, Snapsale, Bloppis og Epla fins det nok av plattformer å velge i om du skal selge noe du ikke trenger mer.
Argentinsk seriegründer går til kamp mot finn.no
Attraktivt marked
Den argentinske seriegründeren som lanserte LetGo i Norge i høst, fortalte at Norge er et spesielt attraktivt marked å drive med rubrikkannonser i.
Ingun Grimstad Klepp er forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og hun har gjennom forskningen på klesforbruk en forklaring på hva som skjer i Norge.
– Forbruket og kjøpekraften har hatt vekst, og prisene har sunket. Det gjør at nordmenn sitter med et kjempelager med ting de ikke bruker, som fyller hytter, boder, garasjer og hus til randen. Vi skaffer oss for mye, sier Klepp til E24.
Hun forteller at selv om gjenbruk av klær stort sett er gjennom arv i Norge, så er det mest oppmerksomhet, både politisk og forskningsmessig, rundt tjenester der det kan tjenes penger.
Finn torget
Det er Schibsted som i dag driver den største rubrikkvirksomheten i Norge, men i oktober lanserte Facebook sin tjeneste Marketplace.
Facebook-tjenesten er nevnt som en mulig stor utfordrer for Schibsted med tiden. Men finn.no, som er mest kjent i Norge, mener seg godt posisjonert for utfordrere.
Finn Torget, som fungerer som et bruktmarked, har ifølge Finn to millioner unike brukere hver uke, som står for seks millioner besøk, ifølge Finns tall.
– Brukerne har ganske lik fordeling som internettbefolkningen totalt, men det er en liten overrepresentasjon blant unge mellom 20 og 39 år, forteller PR og informasjonsansvarlig Kristine Eia Kirkholm i Finn.
Den største veksten har de blant app-brukerne, både i antall og i bruk av tjenesten. Og det er kleskategorien som vokser mest, med en økning på 60 prosent i 2014 og 2015.
Lever av å skrive boligannonser for meglere: – Meglerne ønsker solide honorarer, men minst mulig jobb
Ny teknologi
Tjenesten Tise, med blant annet gjenbruksdronning Jenny Skavlan i spissen, har over 120.000 registrerte brukere og 260.000 annonser.
Aller Media sine tjenester Bloppis og Epla, er små sammenlignet med andre aktører i markedet, men konserndirektør digital Stephan Granhaug sier at de ikke ønsker å gå ut med konkrete tall på antall brukere. Nylanserte LetGo sier at de ikke ennå har tall de kan gå ut med om aktiviteten i Norge.
Klepp sier at ny teknologi gjør at vi nå har flere nye markedsplasser for brukte ting og klær.
– Det å koble bruker og ny eier sammen er gjort lettere, men for miljøet er det en viktig forutsetning at vi slutter å produsere så uendelig mye lettbrukte ting, sier Klepp.
Ut av landet
– Om du spør folk rundt deg om de har kjøpt, fått eller gitt bort brukte klær det siste året, så er det langt flere som gir bort enn som kjøper eller får. Årsaken er at det meste går ut av landet, forklarer hun.
Men det er utfordringer ved at så mye brukte klær sendes ut av landet.
– Fattige er gjenbrukerne i et globalt perspektiv, men markedet for brukte klær begynner å mettes. Det blir flere og flere rike i verden, og vi bruker stadig mer penger på flere ting og klær, sier Klepp.
For ordens skyld: Både finn.no og E24 er Schibsted-eid, sistnevnte gjennom VG. Enkelte E24-ansatte eier aksjer i Schibsted.