Ny milliardregning kan gi indisk Telenor-exit

Analytikere utelukker ikke strategisk helomvending for den norske telekomkjempen.

LISENSTRØBBEL: To indiske kvinner har slått seg ned foran en Uninor-butikk i Mumbai i India. Høyesterett i landet har inndratt selskapets lisenser til mobil i Asias tredje største økonomi.
Publisert: Publisert:

Mange aksjonærer i Telenor har lenge vært skeptiske til at selskapet ikke kommer til å tjene penger i India, blant annet fordi de gikk inn det tøffe asiatiske markedet senere enn sine konkurrenter.

Torsdag fikk «tvilerne» mer vann på mølla etter at det ble klart at Telenors datterselskap i India mister sine mobillisenser og at indiske myndigheter kan komme til å prøve å hente inn om lag 20 milliarder dollar dersom nye lisenser skal auksjoneres ut.

Det kan koste Telenor dyrt, og til syvende og sist føre til at selskapet forlater satsingen. Flere analytikere E24 har snakket med påpeker at usikkerheten rundt Telenor nå kommer til å vedvare i lang tid.

- Vi vet så lite om hvordan dette vil utvikle seg de neste månedene. Spørsmålet er hvilken pris som skal legges til grunn dersom det kommer en ny tildeling, sier analytiker Tore A. Tønseth i Sparebank 1 Markets til E24.

Kan bli triggeren

Tønseth sier at Telenors finansielle eksponering i India nå er usikkerhetsmomentet som kan føre til en strategisk helomvending.

Da Telenor kjøpte seg inn i Uninor, betalte de først nær 1,1 milliarder dollar. Med senere investeringer har Telenor totalt satset 12 milliarder kroner på de 22 lisensene.

- Telenor har investert 8 milliarder kroner og garantert for 6-7 milliarder kroner av gjelden i Uninor, så spørsmålet videre blir her hva Telenor kommer til å gjøre.

Han mener utsiktene til fremtidig kontantstrøm kan bli triggeren som fører til en revurdering av hele satsingen.

- Dersom selskapet må ut med x antall milliarder kroner vil vi se et forretningscase som nå er marginalt positivt på selskapsverdi, gå i negativ retning, sier Tønseth.

- Historien har vist at vi fikk rett

Konsernsjef Oddvar Frigstad i Skeie Capital Investment advarte før Telenors milliardkjøp i India i 2008 om at prisen selskapet måtte betale var altfor høy.

- Historien har vist at vi fikk rett. Det ble altfor dyrt og utviklingen har vært svakere enn ventet, sier Frigstad til E24.

LES OGSÅ: - Lite Giske kan gjøre for Telenor

Han mener Telenor nå kommer til å lide for at de ikke ble involvert tidligere, og at selskapet nå sannsynligvis må betale inn mer penger.

Totalt er det 122 lisenser som blir inndratt, og Telenor har 22 av disse lisensene. Kanselleringen av lisenser rammer 11 selskaper.

- Dessverre har indiske myndigheter et godt argument med at lisensene gikk for billig, at det skal utstedes nye lisenser til markedspris, sier han.

På spørsmålet om Telenor vil satse videre i India, tror han på fortsatt tilstedeværelse.

- Gjort er gjort og spist er spist. Dette er «sunk cost» og fra nåværende ståsted er det bedre å bli værende, mener han.

- Kan koste 6 milliarder kroner

Analytiker Laurie Fitzjohn-Sykes i Citi har lenge vært kritisk til satsningen i India.

Torsdag skriver han i en rapport at de mener konsensus har satt null i verdi for India, og at satsingen har en betydelig påvirkning på selskapets frie kontantstrøm.

Dersom Telenor velger å bli i India vil de bli nødt til å legge inn et nytt bud for lisensene, hvilket kan komme til å koste 4 kroner per aksje, eller omlag 1 milliard dollar, eller omlag 6 milliarder kroner, anslår analytikeren.

- Men dersom Telenor velger å forlate satsingen vil det bety 2 kroner i positiv retning ved at fremtidige driftstap blir fjernet, skriver analytikeren.

Citi har en kjøpsanbefaling på aksjen med et kursmål på 112 kroner.

- Advarte selv om det

AksjeLongname: TelenorTicker: TELMarked: OSEOrganiasonsnummber: 982463718TSID:Trade time: 2012-02-02 14:20:49Last: 93.65Close: 98.05Periode: intraday

Det har lenge hengt som en usikkerhet over selskapet at korrupsjonsanklagene kunne føre til at de mister mobillisensen i India.

I årsrapporten i 2010 skrev Telenor:

«Det er en risiko for at Høyesterett vil sette til side 2G-lisensene som ble utstedt i 2008 (inklusiv Uninors lisens), pålegge lisenstagerne en bøtestraff, beslutte en nytildeling (ut fra «først til mølla»-prinsippet) eller en ny auksjon av spektrum til slike lisenssøkere».

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om