143 skoler skal ta i bruk Visma-system i 2020: – Det blir en løpende risikovurdering

Det har vært flere oppstartsproblemer enn ventet i pilotfylket for Vismas datasystem for videregående skoler. I 2020 skal 143 nye skoler etter planen ta i bruk systemet.

Thomas Brun
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Etter feil med timeplaner, fraværsføring og karakterer ropte samtlige tillitsvalgte i videregående skoler i Akershus varsku om det nye datasystemet Visma in School (VIS).

Fylket var det første som fikk innført systemet i august i år. Etter planen skal pulje to, med Nordland, Rogaland, Møre og Romsdal, resten av Viken, Vestfold og Telemark og Innlandet komme etter, og ta i bruk systemet fra august 2020.

– Det blir en løpende risikovurdering av hvor mange feil som gjenstår i de første månedene i 2020, sier utdanningssjef Nina Ellingsen Høiskar i Nordland fylkeskommune til E24.

Les også

Læreropprør etter Vismas rekordkontrakt: – Uforsvarlig

Tillit til systemet

Fylkesutdanningssjefene i Nordland, Vestfold og Telemark og Rogaland sier at forberedelsene til utrullingen allerede har startet.

– Men om ikke tilliten til systemet i Akershus blir bedre, og brukeropplevelsene bedret, så kan vi ikke bare å fortsette å skalere opp. Da må man kanskje heller sette mer ressurser inn og løse utfordringene i Akershus, og heller skyve neste pulje litt, sier Helge Kristian Galdal, direktør for opplæring og folkehelse i Vestfold og Telemark til E24.

Tillitsvalgte i Akershus har beskrevet situasjonen som fullstendig uholdbar etter at it-systemet ble innført. I slutten av oktober skrev de et brev, der de sa at det er uforsvarlig å rulle ut systemet til flere skoler i 2020.

Visma har beklaget, og bekreftet at det har vært reelle innkjøringsproblemer, med flere feil enn ønskelig. De har sammen med det interkommunale samarbeidet Vigo IKS satt inn store ressurser for å rette feil og hjelpe fylkene.

Les også

Feil i nytt datasystem til 560 millioner kroner

Forsinkelser og forhandlinger

Da Visma i 2013 vant oppdraget om å stå for et felles system for videregående skoler, var det den største kontrakten Visma hadde fått. Systemet har allerede hatt forsinkelser, noe som gjør at Visma og oppdragsgiveren, Vigo IKS, har forhandlinger om eventuelle prisavslag og erstatninger.

I dokumenter fra fylkestinget i Rogaland kommer det frem at partene fremdeles ikke har kommet til enighet. De er uenig om hvem som har ansvaret for at forsinkelsene som har oppstått.

Selv om flere av fylkesutdanningssjefene E24 har snakket med er bekymret etter problemene i Akershus, så tror de også at det er problemer som kan løses.

– Det er komplekse krav til et slikt datasystem i den norske videregående skolen, men vi har stor tro på at dette skal bli bra. Vi regner med at ikke alt er helt i orden til vi kommer i gang, men det har vi tatt høyde for, med ekstra oppfølging, sier Høiskar i Nordland.

Tredje pulje

I pulje tre er det 164 skoler i Vestland, Troms og Finnmark, Agder, Trøndelag og Oslo, og de skal etter planen ta i bruk systemet i 2021.

– Jeg forstår at de tillitsvalgte er bekymret, det er vi alle. Vi er helt avhengig av å ha et system som fungerer for at lærerne skal få gjort jobben sin, og at elevene skal få undervisningen de har krav på, sier utdanningsdirektør Marte Gerhardsen i Oslo.

I likhet med flere av de andre fylkene har de videregående skolene i Oslo et gammelt it-system, som ikke fungerer fra 2021.

– Vi er helt avhengig av å gå over på noe nytt. Vi ser at det er en positiv utvikling i Akershus, og at leverandøren har forpliktet seg til å rigge et stort støttesystem, så vi har akkurat nå tro på at dette er i orden innen det skal innføres i Oslo, sier Gerhardsen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Visma
 2. Skole og utdanning
 3. Videregående skole
 4. Skolepolitikk
 5. Utdanningsforbundet
 6. Akershus
 7. Telemark

Flere artikler

 1. Læreropprør etter Vismas rekordkontrakt: – Uforsvarlig

 2. Visma-kunden med hard kritikk etter sikkerhetsbruddet i prestisjesystem: – Uakseptabelt

 3. Omfattende sikkerhetsbrudd i Vismas prestisjesystem: Opptil 25.000 elever og ansatte berørt

 4. Oscar (17) og Thomas (17) avdekket sikkerhetshullet i Vismas nye IT-system: – Amatørmessig

 5. Nye rekordtall for Vinmonopolet: – Fortsatt historisk