Frykter asiatisk teknologi-kappløp: – På tide å rope varsku
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ser en urovekkende utvikling når han sammenligner teknologistudenter i Norge med Asia.
Asia er overlegne på teknologistudenter, forskningsinvesteringer og teknologi. Norge må skjerpe seg for å ikke bli hengende etter i konkurransen fra Asia.
Det er budskapet fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, som like før helgen kom tilbake fra en rundreise i Asia.
– Poenget mitt er å rope et lite varsku, fordi utviklingen i de asiatiske landene går utrolig fort. De satser tungt og stort særlig på teknologiutvikling og digitalisering, og investerer stort i forskning, utdanning og bedriftsutvikling. Vi må henge med, sier Isaksen til E24.
Les også: (+) Globaliseringen har mistet fart. Hva betyr det for selskaper som vil erobre verden?
Ligger langt etter
Andelen såkalte STEM-studenter (forskning, teknologi, ingeniørskap og matematikk/science, technology, engineering and mathematics) i Norge er på 18 prosent.
Det skiller seg betraktelig fra landene Isaksen nettopp har besøkt, Malaysia (39,3 prosent), Singapore (44,5 prosent) og Hongkong (33,8 prosent). I tillegg har Kina en andel på 40,1 prosent STEM-studenter, ifølge tall fra Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning.
– Det er mange som snakker om at vi er ved begynnelsen av et asiatisk århundre. Det er udiskutabelt at mer av den økonomiske kraften i verden flytter seg fra USA og Europa til Asia. Og det er ikke i seg selv nødvendigvis dårlig nytt for oss – det betyr nye markeder og nye bedrifter vi kan samarbeide med, sier statsråden.
– Men det forutsetter at vi får øynene opp og ser hva som skjer. Her er det land som investerer tungt for å kunne være ledende på nær sagt alle næringsområder. Da må både vi som politikere og norsk næringsliv følge med og gripe mulighetene.
55.000 nye jobber i Norge i fjor: – Regjeringen «tar altfor lett» på omstillingen Norge står overfor
– Blir ydmyk
Isaksen mener Norge må være klare over hvilken internasjonal konkurranse vi går i møte, og da særlig asiatiske land, sier han.
– Selv om vi har investert tungt i forskning og innovasjon de siste fem årene, blant annet har vi doblet innsatsen for næringsrettet forskning siden 2013, så er det sånn at resten av de asiatiske landene løper veldig mye raskere enn oss.
Kina har mer enn fordoblet sin andel av verdens forskning og utviklingsutgifter (FoU) på åtte år: fra 10 prosent i 2007 til 21 prosent i 2015. Asia og særlig Kina står for en økende andel av verdens FoU-utgifter og forskere, og det er i Asia vi finner den sterkeste FoU-veksten, viser tall fra Forskningsrådet.
– Vi har også gjort grep for å løfte teknologiutdanningene gjennom skolen og universitetene, med flere doktorgrader for eksempel. Så det går absolutt i riktig retning. Men man blir litt ydmyk når man ser disse tallene, sier den tidligere utdanningsministeren.
4,5 milliarder i skattefradrag til forskning og utvikling
Vil løfte debatten
Her hjemme brukte næringslivet 32 milliarder kroner på egenutført forskning og utvikling i 2017, som er 8 prosent mer enn i 2016. Foretakene kjøpte også FoU-tjenester fra andre for 7,5 milliarder kroner dette året.
– Det som blir konsekvensen hvis vi henger etter er at norske bedrifter vil tape den internasjonale konkurransen. Det vil gjøre at det blir vanskeligere å opprettholde arbeidsplasser og et bærekraftig velferdssamfunn.
Isaksen sier utspillet hans handler om å løfte debatten fra å handle om Norge til å se på hva slags verden landet er nødt til å konkurrere i.
– Dette er noe enhver seksåring vil måtte forholde seg til i fremtiden, sier næringsministeren, før han korrigerer seg selv.
– Dette er egentlig noe enhver 15-åring på vei gjennom skolegangen også må forholde seg til. Dette er den verden vi ser seiler opp nå.