Kryptoboomen

Bitcoin-ekspert etter brutalt prisras: – En knivsegg

Kryptomarkedet følger aksjemarkedet i de volatile corona-tidene. Torbjørn Bull Jenssen sier det er to scenarioer i markedet nå: – Enten faller det sammen med økt pessimisme, eller så smeller det rett opp.

BITCOIN-FALL: Torbjørn Bull Jenssen er samfunnsøkonom og daglig leder i Arcane Crypto. Han følger kryptomarkedet tett.

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Det hersker enormt stor usikkerhet blant investorene. Aksjemarkedene har vært svært volatilt den siste tiden, og investorene rømmer til kontanter.

Bitcoin-prisen stupte fra rundt 7.800 dollar til 4.300 dollar på kun noen dager, viser data fra Coinmarketcap. Siden har prisen steget noe, til rundt 6.200 dollar per bitcoin.

Torbjørn Bull Jenssen, som til daglig leder kryptoselskapet Arcane, mener han har to forklaringer til fallet. Selskapet han leder driver med blant annet arbitrasjehandel i kryptomarkedet, samt analyse av markedet og utvikling av betalingsløsninger.

Les på E24+

Uken da kronen beveget seg 473 øre: Kollaps, brannsalg og krisetiltak

– Korrelasjonen mellom aksjemarkedet og bitcoin ble skyhøy. Tradisjonelt har man tenkt at det motsatte skulle skje, men nå falt begge nærmest helt likt, sa han til E24 på mandag.

– Det er ingen tvil om at det var et skudd for baugen, men markedet har kommet seg igjen, legger han til.

– Tvangssalg

Bull Jenssen ser to forklaringer på fallet, nemlig tvangssalg og storstilt dumping av bitcoin.

– Flere institusjonelle og profesjonelle tradere er både i finansmarkedet og i kryptomarkedet. Når aksjeverdiene falt raskt, hadde flere av dem belånte posisjoner. Det oppsto en behov for likviditet til å dekke «margin calls».

Såkalte «margin calls» betegner en situasjon der investoren må stille opp med penger som sikkerhet når verdien av det investoren har belånt faller under en viss grense. Investoren se seg nødt til å tvangsselge investeringen om vedkommende ikke stiller opp med nok til å innfri kravet.

Bitcoin-eksperten sier det er mulig å «gire», altså belåne investeringen, hundre ganger. Det betyr at investorer kan få hundre ganger større eksponering enn selve bevegelsen. Gevinster i løpet av en dag, men også tap, kan forsterkes tilsvarende.

– Dessuten var det flere såkalte «market makers» som til vanlig bidrar med likviditet, som plutselig ikke kunne bidra lenger, sa Bull Jenssen mandag.

Dumpet bitcoin

Særlig to storsalg kan ha forårsaket fallet den siste tiden, mener bitcoin-eksperten.

– Det var også to tilfeller av «hvaler», aktører som eier mye bitcoin, som dumpet bitcoin i markedet. Det ene kan sprores tilbake til pyramidespillet Plus token, som solgte unna 1300 bitcoin, sier han.

– Så var det en miner, som holdt på i 2010, som endelig fant passordet sitt. Han dumpet tusen bitcoin. Det skjedde på en søndag, som er en dag uten så mange handlere. Det var ingen på andre siden som sto klare til å kjøpe.

Bull Jenssen peker på oppgangen i ettertid av bitcoin-dumpingen.

– Disse forholdene er borte nå. De som har solgt seg ut er ferdig med det. Salgene fra «hvalene» var, av natur, enkelthendelser. Belånte poster er gjort opp og det ser ut til å ha vært en overvekt av kjøpere de siste dagene, sier han, og legger til:

– Derfor har kryptomarkedet og bitcoin gått kraftig opp igjen, og bitcoin ser ut til å gå tilbake til å bli ukorrelert.

Les på E24+

Valutastrateg i London: – Kronen er ekstremt risikabel, kanskje den mest risikable

Kan komme ytterligere fall

Kryptomarkedet er fortsatt et relativt ungt marked, skjønt stadig flere har kastet seg inn for å spekulere på prisen. Volatiliteten, altså svingningene i markedet, er imidlertid svært høy for tiden.

– Det er mye usikkerhet og nervøsitet. Det er viktig for meg å understreke at det kan komme ytterligere fall, sa Bull Jenssen mandag.

– Så prisfallet har ikke gjort at mange har mistet tilliten til bitcoin?

– Jeg tenkte også det, men det ser ikke ut som det. Det ser ut som småsparere ser på dette som en kjøpsmulighet, svarer bitcoin-eksperten.

Han mener tiden nå vil kunne være avgjørende for bitcoin og kryptomarkedet.

– Jeg mener bitcoin-markedet balanserer på en knivsegg nå. Enten faller det sammen med økt pessimisme, eller så smeller det rett opp.

Her kan du lese mer om

 1. Kryptoboomen
 2. Bitcoin
 3. Kryptovaluta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Stavanger-gründere skulle utvinne bitcoins - nå avvikles selskapet

 2. Betalt innhold

  Økonom om børsfest: – Jeg skjønner meg ikke på det

 3. Betalt innhold

  Valutaekspertenes utfordring: Den umulige kronen

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Grafene som viser virusfrykten i markedet

 6. Tror ikke børsfallet er over med det første: – Må være forberedt på store svingninger