Kryptoboomen

Bitcoins tiårige himmelferd: Har steget 9.000.000 prosent

Kryptovalutaen tok verden med storm i 2017, men hadde man kjøpt bitcoin før den tid ville gevinsten vært ellevill.

Igor Kralj/PIXSELL
 • Martin Hagh Høgseth
 • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

Da vi trådte inn i et nytt tiår var prisen på en bitcoin 7.193,60 dollar. Det er en heftig vekst fra inngangen til tiåret.

Ikke 900, ikke 9.000, men 9.000.000 – ni millioner – prosent steg bitcoin fra juli 2010 til utgangen av 2019. Det viser historiske data Bloomberg har innhentet.

Likevel er det langt tilbake til toppen fra 18. desember 2017 da bitcoin for første, og eneste gang kostet over 20.000 dollar. Den gang hadde den digitale mynten doblet seg på 19 dager, og steget fra 963 dollar ved inngangen til 2017.

Turbulent år

Toppen ble likevel av det svært kortvarige slaget. Like fort som kursen hadde steget høsten 2017 falt den tungt gjennom romjulen, og da E24 oppsummerte det utrolige året 3. juledag var kursen allerede nede i 13.674 dollar.

Ingen indekser kommer i nærheten av å slå bitcoin-bykset. Den brede S&P 500-indeksen har steget 190 prosent i samme periode.

Tiårets beste aksje i USA, Netflix-aksjen, steg til sammenligning nær 4.100 prosent.

Les på E24+

Krypto går opp og ned, men hvor er den egentlig på vei?

Kryptoboomens seige start

«Bitcoins er anonyme kontanter for et anonymt internett, og allerede et akseptert betalingsmiddel hos alt fra klesbutikker til boksjapper på nett. På samme måte som torrentfiler kan sendes direkte fra person til person uten noen kontrollerende mellomledd, flyttes Bitcoins kjapt og usynlig uten innsyn fra noen andre».

Slik forklarer Dagbladet kryptovalutaen bitcoin i en artikkelen «Ferske penger» fra mai 2011. Dette er ifølge Retriever den første artikkelen i norske medier som har omtalt bitcoin, og kom altså nær tre år etter kryptovalutaen ble opprettet.

Les også

Tre pågrepet og siktet for milliardsvindel i kryptosak

Kryptokatter

Kryptovalutaen var ikke verdt noen ting da Satoshi Nakamoto lanserte den Halloween 2008. Det tok to år før noen skulle bruke kryptovalutaen, til å kjøpe pizza. Etter dette har det kommet flere andre kryptovalutaer, med varierende utfall.

Flere kjendiser har slengt seg på kryptoboomen, og blant annet Akon skal lansere sin egen, ved navn «AKoin». Det finnes også andre variasjoner, slik som CryptoKitties lansert, et blokkjede-basert spill som går ut på å kjøpe digitale katter som man senere kan pare for å lage en ny generasjon katter.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kryptoboomen
 2. Bitcoin
 3. Kryptovaluta
 4. Satoshi Nakamoto

Flere artikler

 1. Bitcoin passerte 17.000 dollar

 2. Bitcoin opp 80 prosent i år – nå er kryptovalutaen overkjøpt

 3. Programmerer har glemt passordet: Kan miste bitcoin verdt to milliarder kroner

 4. Bitcoin fortsetter fallet mandag – kursen har blitt mer enn halvert på en måned

 5. Bitcoin faller fra rekordnivåer – ned 19 prosent på et døgn