Ny milepæl for norsk krefthåp
Det norske kreftvaksine-selskapet Ultimovacs har testet sin UV1-vaksine på lungekreft, prostatakreft og føflekkreft – nå skal den testes på brysthinnekreft i en stor studie. – De har innfridd de første forventningene, sier analytiker.
Selskapet, der Bjørn Rune Gjelsten og Stein Erik Hagen er de største aksjonærene, annonserte fredag at kreftvaksinen UV1 skal testes på brysthinnekreft (mesotheliom) i en studie sponset av Oslo universitetssykehus (OUS).
Studien får også støtte fra den internasjonale legemiddelgiganten Bristol-Myers Squibb (BMS).
– For oss har det stor betydning at OUS mener det kan være positivt for kreftbehandlingen. Når også BMS tror det er fornuftig å kombinere sine legemidler med vår vaksine, så er det en viktig validering av vår teknologi fra én av de største aktørene i verden, sier Ultimovacs-sjef Øyvind Kongstun Arnesen til E24.
Det nye studiet inkluderer 118 pasienter, i et randomisert studie der halvparten kun får cellegift (nivolumab og ipilimumab) fra BMS, mens resten i tillegg får UV1-vaksinen.
Studiet skal etter planen skje på sykehus i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Australia.
Fra «dødens dal» til markedet: Slik stiller du diagnosen på norske biotek-selskaper
Krever ikke ny pengeinnhenting
Det nye studiet skal starte i første kvartal, med planlagt avlesning av resultater i midten av 2022.
Ultimovacs-sjefen understreker at studiet vil være svært lite kostnadskrevende å gjennomføre, og at de derfor ikke trenger å hente mer penger.
De store utgiftene til biotekstudier er knyttet til legemidlene, samt klinikkene som skal utføre studiene. I dette tilfellet donerer BMS legemidlene, og studiet er initiert av OUS, der det også vil innrulleres pasienter.
– For oss blir det en rimelig studie å delta i. Vi betaler de rene utgiftene til å drifte jobben som gjøres på sykehusene, som vil være på rundt 12–13 millioner kroner, opplyser Kongstun Arnesen.
Sykehuset vil eie dataene fra studiet, men Ultimovacs har rett til å bruke dataene i en eventuell senere søknad om godkjennelse fra myndighetene.
Ultimovacs hentet inn 370 millioner i forbindelse med børsnoteringen i juni. Profilerte investorer som Stein Erik Hagen og Bjørn Rune Gjelsten var da blant støttespillerne og er fortsatt de største eierne i selskapet.
Gjelsten Holding sitter på 20,63 prosent av aksjene, mens Hagens Canica er inne med 8,01 prosent.
Aksjekursen har steget 20 prosent den siste måneden, og verdsettes dermed til rundt én milliard kroner.
Biotek-boom på Børsen: Så nærme er selskapene suksess
– Innfridd forventninger
Arctic Securities-analytiker Pål Falck mener det er positivt at Ultimovacs nå begynner et nytt studie i samarbeid med BMS, OUS og flere sykehus på verdensbasis.
Meglerhuset har foreløpig ikke dekning på Ultimovacs, men følger den norske bioteknologisektoren tett.
Parallelt med det nyannonserte studiet, starter Ultimovacs egne randomiserte fase 2-studier for UV1 på føflekkreft. Også her ventes det resultater i midten av 2022.
– Ultimovacs har vist lovende resultater i tre fase 1 studier, og med oppstart av to randomiserte fase 2 studier neste år, har de en solid forskningsaktivitet og innfridd initiale forventninger, sier Falck.
Han trekker også fram fordelen ved at studiene er randomiserte, fordi det vil bli tydelig hvilken tilleggseffekt kreftvaksinen eventuelt kan gi.
Ultimovacs forsøker med UV1 å utvikle en universell kreftvaksine som kan brukes til behandling av de fleste krefttyper.