Telenor og Netcoms nye erkerival klar med milliardfinansiering

Med en ukrainsk-amerikansk milliardær i ryggen fullmobiliserer nå bredbåndselskapet Ice for å ta opp kampen med Telenor og Netcom.

RUSTER SEG FOR MOBILSTRID: Eivind Helgaker er sjef for den norske virksomheten til ICE, som via eieren Access Industries har sikret seg en av de tre nye mobillisensene her i landet. Selskapet blir dermed Netcom og Telenors nye erkerival.

  • Marius Lorentzen
Publisert:

Like før jul i fjor gikk det et lite jordskjelv gjennom norsk telekombransje.

Da resultatene av den nyeste frekvensauksjonen ble kjent viste det seg nemlig at Tele2 hadde tapt kampen i statens auksjon. Dermed stod de igjen med et mobilnett uten lovlige frekvenser å benytte seg av.

Vinnerne var Netcom, Telenor og det da ukjent Telco Data AS.

Som E24 skrev om i desember, viste det seg at Telco ble opprettet av det amerikanske selskapet Access Industries. Selskapet kontrolleres av den ukrainsk-amerikanske milliardæren Leonard Blavatnik, som også eier bredbåndselskapet Ice.

Det har lenge vært spekulert i hva Access Industries vil gjøre med frekvensene og det relativt spesialiserte mobilselskapet Ice.

Blant annet har det vært spekulert i om de vil kjøpe Tele2 eller inngå en leieavtale der Tele2 kan få tilgang til frekvensene mot at Access Industries og Ice får bruke de rundt 2.000 basestasjonene Tele2 har bygget i Norge.

Samme dag som det ble kjent at Telenor kutter antall ansatte kraftig, løfter Ice litt på sløret i en pressemelding.

Torsdag annonserer de nemlig at morselskapet har sikret et obligasjonslån på 1,5 milliarder svenske kroner for å «kunne finansiere ambisiøse planer i Norge».

Obligasjonslånet skal ha blitt «sterkt overtegnet», og vil bli søkt notert på Oslo Børs i år.

- Disse endringene gir en indikasjon på hvilken retning vi ønsker å gå med Ice i Norge. Vi er nå fullfinansiert for å kunne realisere de spennende og ambisiøse alternativene vi evaluerer, sier Eivind Helgaker, administrerende direktør i Ice Norge.

I tillegg har man døpt om Telco Data til Ice Communication Norge. Ice-sjef i Norge, Eivind Helgaker blir sjef også for dette selskapet. Alle selskapene er heleid av AINMT Scandinavia Holdings, som eies av Access Industries.

Tidligere Telenor- og Network Norway-topp Ingvild Myhre er blitt styreleder i de norske Ice-selskapene.

- Interessen for å delta (i obligasjonslånet, journ. anm.) var stor på grunn av vår nåværende posisjon som en nummer-tre aktør i det norske markedet og fordi vi har sikret oss frekvensene i 800-, 900- og 1800 MHz-båndene. Lånet styrker både selskapet og handlingsrommet vårt betydelig, sier konsernsjef i AINMT Holdings AB, JD Fouchard.

Amerikansk teknologi

Frem til nå har ICE satset på mobilt bredbånd i den såkalte 450-frekvensen, som tidligere ble brukt av det gamle NMT-mobilnettet.

Denne frekvensen har en svært god rekkevidde per mobilmast, men ikke så god kapasitet som de høyere frekvensene som brukes av Telenor, Netcom og Tele2 på det tradisjonelle GSM- og 3G-nettet.

I auksjonen som ble avholdt før jul ble Telenor, Netcom og Telco (Ice) tildelt frekvenser i 800-, 900- og 1.800-frekvensene. De to siste har allerede vært i bruk i mange år i Norge, og det er altså 800-frekvensen som er ny. Den har tidligere vært brukt til TV-sendinger, men politikerne har reservert den til mobilnettet.

Ice dekker 75 prosent av Norges landareal i dag. De har dermed best arealdekning, noe som har vært mulig på grunn av de lave frekvensene. Man kan forvente at Telenor og Netcoms arealdekning på mobilt bredbånd vil øke betraktelig når de nå tar i bruk de nye 800-frekvensene til 4G.

Fremfor å satse på den vanlige europeiske GSM-teknologien bruker i tillegg ICE CDMA-teknologien som har vært mye brukt i USA blant annet.

Selskapet opererer mobilnett med CDMA-teknologien i Sverige og Danmark også, under navnet Net1. Kundene kan fritt bruke nettet på tvers av landegrensene, noe som mange kunder har satt stor pris på opp gjennom årene for å unngå dyr roaming.

Utstyret fra Ice kan derimot ikke brukes på Netcom og Telenors nett på grunn av teknologiforskjellen.

Mulig teknologiskifte

Fremtiden for CDMA-teknologien er også svært usikker.

Verizon Wireless er en av USAs to største operatører og har et mobilnett basert på CDMA. Når de satte i gang utbyggingen av det nye 4G-nettet, valgte de derimot å gå over til LTE-teknologien, som også AT&T, europeiske og de andre norske selskapene bruker.

Dermed er fremtiden for CDMA usikker, ettersom store aktører som Verizon ikke ser ut til å satse på den videre.

Teknologiutviklingen i markedet kan tyde på at Ice derfor kan komme til å satse på et nett som er kompatibelt med de teknologiene Telenor og Netcom bruker.

Det vil både øke konkurransen betraktelig og det vil også gjøre det lettere å samarbeide med Tele2.

Ice har altså skilt virksomheten i Norge inn i to selskaper, der det er Communication-selskapet sitter med lisensene til de nye frekvensene. Eivind Helgaker er derimot sjef i begge selskapene.

- At ice.net skal samarbeide tett med Ice Communication Norge AS er åpenbart. Vi er godt i gang med å evaluere de mange mulighetene vi har, men detaljene vil vi komme tilbake til, sier Eivind Helgaker.

Les også:

Nå får Tele2s storbrukere 4GTele2 drømte om å eie - nå må de leieAnalytiker om Telenor-kutt: Telekom har et strukturelt problem

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ice tredoblet resultatet

  2. Neste år får Telenor og Netcom en skikkelig konkurrent å bryne seg på

  3. Starter frigjøringen fra Telia

  4. Annonsørinnhold

  5. Frykter ikke storinnrykk fra «frekvens-milliardæren»

  6. Blar opp 1,1 mrd. for Telenor-leie