Undersøkelse: Nordmenn handler mest fra utlandet i Norden
– Risikerer å nærmest utradere norske klesbutikker, sier Virke-direktør.
En spørreundersøkelse gjort på vegne av betalingsleverandøren Dibs i Norden, tyder på at den kraftige veksten i netthandelen vil øke.
– Det er bare et spørsmål om tid før netthandelen i Norden passerer tusen milliarder kroner, sier Patrik Müller hos Nets i en e-post til E24.
Undersøkelsen tyder på at det er nordmenn som handler mest fra utlandet. Her oppgir 54 prosent at de har handlet fra utlandet, mens finnene ligger like bak med 53 prosent.
I Danmark svarer 46 prosent at de har handlet fra utlandet, mens for svenskene er andelen 38 prosent.
Bi Business Review: Varehandelen – et kappløp mot bunnen
– Naturlig
Dette er tall direktøren for Virke handel kjenner igjen.
– Vi kjenner oss helt igjen i at nordmenn handler mer i utlandet enn våre nordiske naboer. Det er også dessverre helt naturlig, det er nesten slik at man skulle tro det er en villet politikk, sier Harald J. Andersen til E24.
I fjor handlet nordmenn varer for 16 milliarder kroner i utenlandske nettbutikker, ifølge Virkes tall.
De viser også at utenlandshandelen på nett i snitt har vokst med 15,6 prosent hvert år de siste fem årene.
Årsaken tror direktøren er den omdiskuterte 350 kroner-grensen. Denne grensen skulle fjernes fra 1. januar 2020. I statsbudsjettet ble dette utsatt til 1. april, og Andersen mener at det i praksis ikke blir en reell avvikling, spesielt for tekstilvarer.
Kutter 350-kronersgrensen for utenlandsk netthandel
Klær
For selv om 350-kronersgrensen på netthandel fra utlandet fjernes, blir den erstattet av en ny tollgrense på klær. Nå skal man slippe toll på varer inntil 3.000 kroner.
I fjor handlet nordmenn klær for 3,2 milliarder kroner i utenlandske nettbutikker. Her er også veksten enda større enn gjennomsnittet. Beløpet norske forbrukere handler klær for i utenlandske nettbutikker har i gjennomsnitt økt årlig med 28,1 prosent.
– Man risikerer å nærmest utradere norske kleshandlere ved å heve taket for tollfri handel. Den nye politikken er en gavepakke til de store utenlandske netthandelsplattformene som selger klær til nordmenn, sier Andersen.
– Jeg tror gapet mellom andelen nordmenn og andelen svensker som handler i utlandet vil akselerere.
Tallene kommer fra rapporten Nordisk E-Handel fra Dibs. Rapporten er bygget på en undersøkelse utført av YouGov, der 7.000 respondenter i Norge, Sverige, Danmark og Finland ble intervjuet.
Ut fra spørreundersøkelsen har Dibs, som nå er en del av Nets, laget et anslag på hvor store markedsandelene til de nordiske landene er: